Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Retro 2012: Špania Dolina - fotogaléria
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
6.3.2023

Návštevu v Španej Doliny sme vykonali tentokrát formou krátkej zastávky na ceste z dovolenky. Auto sme nechali stáť pri ceste pod lipami na námestí. Rozhodli sme sa navštíviť pre nás menej známu časť dediny, ktorá je umiestnená vo svahu nad závodom spracovania medi.

Počasie príjemné, niečo medzi letom a jeseňou, zamračené, ale nie chladné, akurát na prechádzku. Prešli sme sa okolo budovy baníckeho bratstva a mnohých krásne zrekonštruovaných baníckych domčekov. Tie teraz poväčšine slúžia ako chaty. Škoda, že pomedzi domčeky nie je veľa miesta na parkovanie, takže celú dedinu zdobia odstavené automobily.

Cestou domov sa ešte na krátko zastavujeme v dolnej časti dediny pri bývalom spracovateľskom závode. Sem sa podzemnou štôlňou dopravovala medená ruda z vzdialených pieskov. Pod závodom sa nachádzala veľká, ešte málo rekultivovaná halda, na ktorej sa dali nájsť pekné vzorky Cu minerálov.

Na fotografiách si môžete pozrieť centrum dediny, známu haldu šachty Maximilián, Panský diel, banícke domčeky, kostol, klopačku, banský vláčik, orloj a iné ďalšie pamiatky v Španej Doline tak, ako boli viditeľné pre turistu v roku 2012.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=48.8054&mlon=19.1292#map=15/48.8054/19.1292

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/WZb4Zt4x9WwudPj97

Špania Dolina 2012

rs