Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Retro 2011: Vrchvarta - fotogaléria
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
12.3.2023

Spomienka na jesenný výlet do Chočských vrchov. Sedlo Vrchvarta je jedným z prechodov z Liptova na Oravu. Prichádzame autom v smere od Dolného Kubína cez dediny Leštiny a Osádku.

Je typické jesenné počasie s občasnými prehánkami. Okolité vrchy sú zahalené do oblakov. Predovšetkým Veľký Choč, na ktorý sme sa najviac tešili je plne odrezaný. Škoda, predstavujem si ako sa nad nami dovysoka týči. Ostatné vrchy sú dobre viditeľné.

Prechádzame poľné cesty mierne stúpajúc zo sedla smerom na východ. Okrem nás tu nie je nikto. Koľko pekných hornín, sú to pieskovec a vápenec. Miestami nachádzame aj žilky kalcitu, dokonca s drobnými kryštálikmi. V tejto časti pohoria sa nachádza rozvodie medzi riekou Váh a Orava. Rozvodie tvorí pomerne nevýrazný hrebeň.

Oblaky sa na chvíľu dvíhajú, máme malú šancu vidieť aspoň nejaké skalné útvary na svahu Choča. Pomaly končíme s prechádzkou, vraciame sa k autu, tešíme sa z toho že sme nezmokli a mali sme možnosť navštíviť veľmi zaujímavé miesto.

Sadáme do auta a spúšťame sa dlhou cestou úzkou dolinou na Lúčky. Tu si dávame prestávku, čapujeme do fliaš minerálku, ideme na obed a takto posilnení sa vraciame domov do Ružomberka. Pekný výlet vrelo odporúčame.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.17345&mlon=19.37677#map=17/49.17345/19.37677

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/HefSSPjHSwqbr8Lo9

Vrchvarta 2011

rs