Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Retro 2010: Kubínska hoľa - fotogaléria
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
1.4.2023

Na výlet vyrážame z Ružomberka autom. Dnes máme málo času, je november a hodiny ukazujú už pol druhej poobede. Takže chtiac – nechtiac musíme trasu skrátiť. Preto sa chceme dostať autom čo najvyššie.

Stúpame po zvážnici smerom k Chate na Kubínskej holi. Na lesnej ceste je prekvapivý dopravný ruch, v priebehu štvrťhodiny nás míňa skoro desať vozidiel – hútame, či bola hore azda nejaká akcia, alebo je to len bežný sobotný priemer. Niektoré autá nás míňajú skutočne nepríjemne blízko, zažívame aj jeden skutočne dramatický moment, pri ktorom nám ide o život (aj dotyčnému šoférovi).

Stúpame lesom, máme občasné výhľady, prechádzame križujúc modrú turistickú značku, ktorá tiež vedie k chate. Keď sa však pozrieme lepšie na rozbahnený terén, je nám jasné, že sa budeme držať radšej asfaltky. Popri ceste ležia kopy špinavého snehu, ktoré sa ešte nestihli roztopiť od októbrového ochladenia.

Chata na Kubínskej holi

Náš výstup končí v blízkosti Chaty na Kubínskej holi. V tomto čase je tu málo turistov, do lyžiarskej sezóny je ešte ďaleko. Do vnútra chaty nejdeme, v blízkosti však vidno nejaké vozidlá, takže je asi otvorené. Otáčame sa v slabnúcom svetle sa vraciame späť k autu.

Výhľad

Výhľad z Kubínskej hole, respektíve už z jej svahov patrí k najkrajším na Slovensku. Vďaka tomu, že sa nachádza medzi tatrami, malou a Veľkou Fatrou a Chočom máme nádherné pohľady na tieto pohoria. Spoza Chočských vrchov, ktoré sú okrem Veľkého Choča pomerne nízkym pohorím dovidíme až na hlavný hrebeň ďumbierskych Nízkych Tatier. V lúčoch zapadajúceho slnka nádhera.

Pod nami vidíme časť kľukatého toku Oravy, ktorá sa prediera od severovýchodu k juhozápadu a za Párnicou sa vnára do úzkeho prielomu medzi Malou a Šípskou Fatrou.

Obloha po krátkom čase nadobúda krásne farby, to už sa však vezieme po ceste opatrne dole. Gýčovitý, ale predsa nádherný západ slnka fotografujeme z malej lúky nad dolnou priamo z okien auta. Kubínska hoľa nesklamala.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.2667&mlon=19.2716#map=15/49.2667/19.2716

Galéria: https://photos.app.goo.gl/nM7uZsyTLXWj9ShP9

obr

rs