Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Pod drobnohľadom

Retro 2017: Kvačianska dolina (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
24.5.2023

Cestujeme autom do Kvačian, počasie je jasné, letné teplé ráno. Bude hic. Sme nakoniec radi, že výlet sa odohrá v tieni stromov.

Dolná časť

Opúšťame auto a začíname turistiku. Dolinou vedie cesta, ktorá v minulosti bola jednou z hlavných spojníc Liptova a Oravy. Dno potoka je nepriechodný kaňon, takže cestu vysekali v značnej výške. Bola zjazdná pre autá a vraj aj pre autobus.

Vyhliadka Kobyliny

Zo začiatku len stúpame, bez výhľadov, v podstate obyčajnou dolinou, akých je v Liptove veľa. Ale po nejakých dvadsiatich minútach prichádzame k prvej vyhliadke – a to už je iná káva. Vyhliadka je čerstvo postavená, má len niekoľko mesiacov a priam žiari novotou. Vysoké zábradlie a pletivo dodáva pocit bezpečia – vstupujeme na ňu. Pod nami v hlbine žblnkoce potok, oproti sa belie vápencová skalná stena. Úžasné miesto.

Trvá nám dosť dlho, kým sa odpútame - tešíme sa na ďalšiu vyhliadku na Roháči, ktorá je ešte mohutnejšia. Cesta stále naberá na výšku, je zarezaná do strmého svahu. Prichádzame na úsek, kde sa kvôli lepšej prejazdnosti nebáli stavitelia cestu doslova zahĺbiť do skaly tak, že vzniklo akési kamenné zábradlie. Miesto j veľmi fotogenické, aj počasie nám stále praje.

Roháč

Prichádzame na Roháč. Tu sa cesta vyštverá najvyššie. Odtiaľto budeme už viac-menej klesať do údolia. A už je tu vyhliadka Malý Roháč. Je oveľa priestrannejšia ako predošlá, výhľad z nej je úžasný smerom na juh, do otvoreného údolia. Úzkou štrbinou vidieť aj kotlinu stredného Liptova a vzdialené hrebene Nízkych Tatier.

Zostup k Oblazom

Naplnení úžasnými dojmami klesáme cestou smerom k Oblazom. Chodník – skratka sa spúšťa z cesty strmo dole, neodvažujem sa po ňom zostupovať, takže volíme radšej okľuku. Trvá to trochu dlhšie, zato môžeme obdivovať severnú časť doliny, takmer k Hutám. Schádzame na dno údolia, otáčame sa smerom na juh a obdivujúc skaliská nad potokom kráčame k Oblazom s ich slávnymi mlynmi.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.1869&mlon=19.5432#map=15/49.1869/19.5432

Fotografie: https://photos.app.goo.gl/RKuupkZx7GA4UbGs8

ob

rs