Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Pod drobnohľadom

Retro 2016: Kremnica – hrad
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
25.10.2023

Kremnica je naše obľúbené miesto, takže sa vždy snažíme ho aspoň raz do roka navštíviť. Dnešná návšteva je expresná, zastavujeme sa tu cestou z Krupiny. Auto nechávame dole v meste, pri kostole na Dolnej ulici. Mestečko je takmer prázdne. Uvidíme, ako to bude na hrade.

Námestie a cesta na hrad

Prechádzame barbakanom a hneď sme na námestí. Námestie je situované vo svahu, stúpame pomedzi mladé stromy kamenným chodníkom k mestskému domu. Potom uličkou ku vchodu na mestský hrad. Krytým schodiskom vstupujeme do hradu.

Kremnický mestský hrad

Kupujeme si vstupné a sme na hrade. Maminka s deťmi stúpajú na hodinovú vežu za zaujímavými výhľadmi. Ja sa prechádzam po hradnom nádvorí. Je tu len pár návštevníkov, aj Kremnica je tichučká. Z mesta nedoliehajú skoro žiadne zvuky.

Banícka bašta

Vyťahujem fotoaparát, ale keďže som nezaplatil poplatok za fotografovanie, robím len jednu snímku – potajomky. Na snímke vidieť časť kostola svätej Kataríny, východnú hradnú baštu, ktorá sa nazýva aj Banícka bašta. Na pozadí fotografie je vidieť svah a vrchol Krahuľského štítu.

Obed a odchod

Rodina z veže zanedlho schádza dole. Ešte sa poprechádzame spoločne po nádvorí. A už je tu čas odchodu. Vraciame sa na Dolnú ulicu a v hoteli obedujeme. Po obede autom opúšťame Kremnicu a tešíme sa z pekného výletu.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=48.70609&mlon=18.91782#map=18/48.70609/18.91782

obr

rs