Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Pod drobnohľadom

Retro 2006: Chopok v marci (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
19.1.2024

Niekoľko fotiek z jarnej ski-alpovej lyžovačky na Chopku. Je marec, hory sú pokryté snehom, dokonca čerstvým. Vrchol sa kúpe jasnom slnku, doliny a kotliny sa kúpu v rannej hmle. Lanovka na vrchol funguje. V roku 2006 ešte nie je nové stredisko dobudované.

Z belostného oparu vyčnievajú len najvyššie vrcholy Nízkych Tatier a vzadu ako hornatá pevnina vysoké a Západné Tatry. Slnko opisuje veľký oblúk na južnej oblohe. Je cítiť teplo, teplota na snehu sa však stále drží na mínusových hodnotách. Prekrásny je hlavne pohľad do blízkeho okolia – ľadovcové kotly sú rajom pre vyznávačov freeride lyžovania. Hladké svahy hrebeňa tvorené kryštalinikom, severná „obruba“ pohoria je budovaná hlavne vápencami a dolomitmi.

Bez lyží vychádzame na vrchol fotku. Tu máme dokonalý kruhový výhľad. Prekrásny je hrebeň Ďumbiera. Severný svah rozoklaný, skalné steny tvarované ľadovcom. Južný svah hladký ako peceň chleba. Severný vietor sem tam zakryje hrebeň hmlou. Poobede sa však už hore vyjasní a vzduch je nehybný. Zimná rozprávka stále trvá, aj keď v dolinách už vládne predjarie. Krásne spomienky na zimnú túru v Nízkych Tatrách.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=48.9429&mlon=19.5929#map=15/48.9429/19.5929

obr

rs