Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Železná studienka – Kamzík – Bratislava (6. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
29.7.2018

Televízna veža na Kamzíku

Je to stavba vysoká viac ako 200 metrov. Jedna z dominánt Bratislavy, viditeľná z veľkej diaľky. K veži prichádzame po chodníku, neskôr asfaltovou cestou. Orientačne je plochý vrchol Kamzíka trochu náročný. Je tu veľa chodníkov, cyklotrás, ktoré sú síce vyznačené, ale priznám sa, pre mňa vytvárajú skôr chaos.

Napokon sa pred nami týči veža v plnej kráse. Stavba je verejnosti prístupná. Dá sa vojsť dovnútra. Vo výške 70 m je noblesná reštaurácia a ešte o niečo vyššie nad ňou kaviareň. výťahom ideme teda do kaviarne.

Viac o veži: https://sk.wikipedia.org/wiki/Telev%C3%ADzna_ve%C5%BEa_na_Kamz%C3%ADku

V kaviarni

Po vstupe nás omráči ľadový vzduch. Klimatizácia vytvára teplotu okolo 18 stupňov, vonku je 32. takže teplotný šok. Aby nás, chudobu, rovno nevyhodili, objednávam malú fľašku minerálky. Tú ja hneď dostanem. V kaviarni je celkom plno, my ale nesmerujeme k stolíkom. Obchádzame voľné miesta pri oknách a užívame si výhľad na všetky strany.

Výhľad

Bratislavu máme ako na dlani, smerom na juhovýchod sa rozprestiera nekonečná rovina. Rieka Dunaj sa leskne na slnku. Smerom na juhozápad rozoznávame Devínsku Kobylu, ďalej vrchy okolo Hainburgu. Škoda, že bratislavské okolie lepšie nepoznáme. Jednoznačne, výhľad je fantastický.

Ideme dole

V kaviarni je taká zima, že ak nechceme prechladnúť, radšej sa po piatich minútach balíme preč. Ďakujeme za minerálku mierne prekvapenej slečne za pultom a výťahom sa spúšťame späť na pevnú zem. Po východe z budovy nás pre zmenu omráči vlna horúčavy.

Kaverny

Začíname zostup do Bratislavy. Niekoľko sto metrov pod televíznou vežou na nás čaká ďalšia zaujímavosť. Delostrelecké kaverny z obdobia prvej svetovej vojny. Kaverny boli akési bunkre, slúžili ako úkryt pre mužstvo aj delostreleckú techniku. Našťastie sa však za prvej svetovej vojny priamo pri Bratislave nebojovalo. Po zbežnej prehliadke začíname zostup do Bratislavy.


Stojíme pod vežou
Zväčšiť obrázok


Pohľad na Bratislavu a Dunaj
Zväčšiť obrázok


Nadšenie
Zväčšiť obrázok


Devínska kobyla. Kopce vzadu sú už za Dunajom v Rakúsku
Zväčšiť obrázok


Ďalší výhľad na juh
Zväčšiť obrázok


Pohľad na východ - nekonečná rovina
Zväčšiť obrázok


Ohyb Dunaja, ktorý sa o niečo ďalej "vlieva" do Gabčíkovskej nádrže
Zväčšiť obrázok


Portrét
Zväčšiť obrázok


Malé Karpaty
Zväčšiť obrázok


Východné úbočia - pohľad smerom k Rači a Pezinku
Zväčšiť obrázok


Hlavné mesto - na úpätí pohoria
Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť    4. časť    5. časť    6. časť    7. časť