Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Korytnica – Hiadeľské sedlo – Donovaly (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
25.2.2019

Ráno o siedmej hodine sadáme do autobusu a vyrážame smer Korytnica. Obloha jasná, predpoveď skvelá. Deň na prelome leta a jesene. Ráno v Korytnici vládne už chladné počasie. Náhodou stretávame v autobuse známeho, ktorý smeruje na Prašivú. Po Hiadeľské sedlo budeme mať teda spoločnosť.

Korytnica

Z autobusa vystupujeme na zastávke pri hlavnej ceste. Krátky rozbehový úsek do Korytnice prekovávame asi za 15 minút. Bývalá kúpeľná osada ešte spí, plnička minerálky monotónne hučí, stromy šumia vo vánku. Ranná idyla.

Prechádzame okolo prameňa Jozef. Kúpeľná časť osady je inak v príšernom stave – úplne zdevastovaná. Našťastie aspoň pramene sú pekne upravené. Na chvíľu sa zastavujeme. Potom vchádzame do nádherného, vskutku majestátneho lesa. Mierne stúpajúca cesta niekoľkými serpentínami prekonáva prevýšenie. Prichádzame do sedla Baba. Tu stojí chata, v ktorej sa počas SNP ukrývali obyvatelia. Teraz má otvorené okná, počuť prebúdzajúcich sa dovolenkárov. Od chaty máme pekný pohľad na Prašivú aj na druhú stranu – k Zvolenu.

Do Hiadeľského sedla

Stúpame ďalej, po chvíli už ponad dolinu Barboriná. Otvára sa široký výhľad smerom k Donovalom. Barborinou vedie veľký elektrovod z Pohronia do Liptova. Podložie sa zmenilo z vápencového na kremencové – kráčame po charakteristickom kremencovom páse, ktorý sa vinie popod hrebeň Nízkych Tatier. Kremenné žilky sa miestami lesknú drobnými „ diamantovými“ kryštálikmi. Slniečko sa svojimi lúčmi prediera cez miernu hmlu. Ticho ako v chráme. Pozorujeme letiaceho dravca. Je to poriadny kus, možno aj orol. V Barborinej je raj medveďov, ale nechce sa nám rušiť úžasné ticho rolničkami. Dúfame, že náš rozhovor mackov odplaší. Fotím krásne pohľady do doliny. Prvé buky sa sfarbujú do žlta. Jeseň sa pomaly hlási.

Poslednú úsek pred Hiadeľským sedlom vedie smrečinou, už bez stúpania. Cesta sa točí niekoľkými zákrutami. V jednej z nich stojí pamätník SNP. Na ňom je položených niekoľko železných artefaktov z bojov – prilby, nábojnice, kúsky výstroja. Pod Prašivou sa bojovalo a spomienky sa dajú nájsť aj dnes. Po približne hodine a pol prichádzame do Hiadeľského sedla.

Hiadeľské sedlo

V sedle sa lúčime s naším sprievodcom. On ide na Prašivú, my odbočujeme k Donovalom. Kozí chrbát, ktorý je najvyšším vrchom Starohorských vrchov nás neláka, budeme ho obchádzať po žltej značke traverzom. Sedlom prechádza spomínaný elektrovod. Veľmi vábne nie je, takže sa ani moc nezdržujeme. Začíname druhú etapu našej púte.


Kríž v Korytnici
Zväčšiť obrázok


Kaplnka v Korytnici
Zväčšiť obrázok


Kúpeľný dom Štefánia
Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť    4. časť    5. časť    6. časť    7. časť    8 časť    9. časť    10. časť    11. časť    12. časť    13. časť    14. časť