Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Magurka – štôlňa Kilián – sedlo pod Latiborskou hoľou - jeseň 2019 (3. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
16.2.2020

Odchádzame od haldy štôlne Kiliánka a čaká nás púť lesnou cestou pod Latiborskú hoľu. Stúpanie je len veľmi mierne. Smrekový les nám poskytuje občasné výhľady do okolia, ale hlavne nádherný pobyt v takmer neporušenej nízkotatranskej prírode. Krása nad krásu. Zeleň čučoriedia, papradiny. V bočných dolinkách nachádzame všade staré výsypky. Sú oveľa viac zarastené ako pri Kiliánke.

Odkryté žulové skaliská môžeme obdivovať aj priamo pri ceste. Prechádzka miernym stúpaním nás vedie až pod Latiborku. Tu sa krásna cesta končí a začína strmý výstup hore. Les má už celkom vysokohorský charakter. Čoskoro sa objavuje aj prvá kosodrevina. Po krátkej chvíli sa stáčame doprava a začína „diretissima“ rovno hore. Našťastie na hrebeň by už prevýšenie nemalo byť veľké. Aj tak ale fučíme ako mechy. Chýba tréning.

Stretávame turistov, zostupujúcich z hrebeňa. Dvojicu chlapov a malé dievčatko, zjavne dcérku jedného z nich. Skackajú ako kamzíky smerom dolu. Ostávame opäť sami. Chodník je pomerne úzky, tak sa snažíme vydávať aj nejaké zvuky, nech nás neprekvapí medveď.

Na malej plošinke s fenomenálnym výhľadom si dávame pauzu. Modrosť oblohy je fantastická. Výhľad sa otvára doširoka. Od Chabenca na východe, cez celý sever až po Babiu horu, Choč...

Rovnako úžasne je aj na hrebeni. Vychádzame naň na krásnom mieste kúsok na východ od Latiborskej hole. Tu na holi vládne takmer bezvetrie. Úžasné. Oproti zime na rannej Magurke je skutočne teplo. Nachádzame zopár brusníc, popásame sa. Ale je ich málo. Domáci nám zvestovali, že tento rok bol veľmi slabý. Brusničie spálil ešte pred začiatkom leta mráz, práve keď kvitli.

Krátky oddych na hrebeni, fotenie, a pokračujeme. Naša cesta vedie teraz už pohodovým hrebeňovým hôľnym terénom na východ k Zámostskej holi a Ďurkovej.

GPS: https://mapy.hiking.sk/?x=19.41838&y=48.9341&ref=permalink

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/qguGWxaRQWHZaxjc7


Zväčšiť obrázok

rs