Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Búrka na Striebornici (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
10.11.2020

Leto 2018. S dobrým kamarátom a dcérkou máme naplánovanú turistiku v Nízkych Tatrách. Našim cieľom je Latiborská a Zámostská hoľa, na ktorú plánujeme vystúpiť z Magurky. Je nedeľné ráno, chystáme sa na skorý ranný odjazd. Už v Ružomberku váhame – od neďalekého Choča počuť hrmenie a kopec zahaľuje hustá čierňava. Dokonca začína popŕchať. Ale dážď ustáva, navyše pohľad na Nízke Tatry vyzerá celkom optimisticky – hrebeň je bez oblačnosti.

Sadáme do auta a štartujeme. Cestujeme cez Partizánsku Ľupču, dlhou dolinou popri doline Slatvinskô, na výraznej križovatke odbočujeme vľavo a ponad Tajch a okolo Kapustiska prichádzame na Magurku.

Na Magurke

Tu nás však prekvapuje zmena počasia – nad horami sa zhromažďuje sivá oblačnosť. Je teplo a vyslovene dusno. Magurka sa pomaly prebúdza k životu, osada je plná dovolenkárov a víkendových hostí.

Prvá časť túry vedie strmým výšľapom na Bašoveň. Chodník vedie lesom prudko hore. Tu si volíme Ďalší postup. Nakoniec vyberáme trasu po žltej značke cez poľanu Striebornicu na Zámostskú hoľu. Kráčame strmým chodníkom pekne naberáme výšku. Okolo nádherný horský smrekový les, minimálne postihnutý vetrom a kôrovcom. Paráda. Po kilometri prichádza príjemná serpentína, kde sa na pár sto metroch chodník ťahá takmer vodorovne. Potom už ďalšie strmé stúpanie a sme da donom konci Striebornice.

Striebornica

Poľana má podlhovastý tvar v dmere svahu. Je porastená trávou a hustým čučoriedím. Táto kombinácia spolu s výhľadom do doliny a dokonca na blízke nízkotatranské vrchy je vyložene malebná. Tešíme sa z krásnych pohľadov ale zároveň nám je jasné, že o chvíľu začne útek pred búrkou.

Prichádzame k turistickému smerovníku, ktorý stojí v blízkosti zasypaného vchodu do štôlne. Na tomto mieste rastie veľa horského šťaveľa. Na Striebornici, podobne ako v celom okolí Magurky bolo veľa banských diel – štôlne, haldy, chodníky. Činnosť človeka už čas výrazne zahladil.

Ťažil sa tu antimonit, spolu so zlatom, v menšom množstve obsahovali rudné žily aj tetraedrit a iné nerasty.

Teraz ale na mineralógiu niet ani pomyslenia, rýchlo vyťahujeme pršiplášte. Od severu sa veľkou rýchlosťou blíži obrovské tmavé mračno. Salatín už schytáva plnú silu búrky, čakáme, že do piatich minút je to tu.

Zostup – útek

Prvé kvapky nás zastihujú už na zostupe, za pár sekúnd sa zosype skutočný príval. Lejak je neskutočný, voda sa leje prúdom, z chodníka je rieka. Našťastie veľmi nehrmí ani neblýska. Aj v tejto pohrome stretávame pár už starších turistov, ktorí nerušene stúpajú hore. My máme vcelku dosť, pršiplášte nás zhora chránia, ale nohy máme mokré. Ochladilo sa aspoň o desať stupňov. Nad Bašovňou už je lejak miernejší, mení sa normálny dážď. Dávame si prestávku pod širokým smrekom. Pijeme čaj, chrumkáme keksy.

Magurka po búrke

Zostupujeme po lesných cestách, mimo turistickej značky na Magurku. Dážď napokon celkom prestáva, tvorí sa hmla a kvapká už len zo stromov. Na Magurke je celkom ticho – všetci pozaliezali do chát. Kráčame okolo obchodíka Viedenka, rozmýšľame nad návštevou chaty, ale nakoniec sa rozhodujeme pre rýchlu cestu domov. Je nám moc zima na nohy.

Fotíme si magurské pamiatky – kostolík, historický banícky domček. Je nám ľúto, že Magurka sa mení na také malé Donovaly. Bývalá ospalosť osady sa nám páčila určite viac, bez drahých tereňákov, snobských chát a podobne. Tie časy sa však už asi nenavrátia.

Cesta Ľupčianskou dolinou domov

Sadáme do auta a ideme domov. Už po pár kilometroch sa obloha začína trhať, zrazu svieti horúce, prudké letné slnko. Trochu ľutujeme, že sme neostali aspoň na Magurke. Ale už je neskoro. Cestu nám ešte spestruje dopravná zápcha pred Ružomberkom, nakoniec volíme obchádzkovú trasu cez Liptovskú Teplú a Liskovú, popod Mních.

Doma ma víta vedierko zemiakov ktoré treba oškrabať k nedeľnému obedu, čo je dôstojné ukončenie dramatického nízkotatranského výletu :-)

GPS: https://mapy.hiking.sk/?x=19.28924&y=49.07442&ref=permalink

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/5bcUs8WNC7WAK6CYA


Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť