Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Jánošíkova päsť 2020 (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
20.12.2020

Tento skalný útvar sa nachádza neďaleko Ružomberka pri ceste do Liskovej. Mám náhodou cestu okolo, tak narýchlo beriem so sebou fotoaparát a ide sa. Miesto je ľahko dostupné a nedá sa tu stratiť, päsť sa nachádza naozaj hneď pri ceste. Parkovanie autom síce nie je veľmi pohodlné ani bezpečné – je treba auto odstaviť na kraji cesty. Lepší je teda bicykel.

Jánošíkova päsť je vysoká asi 5-6 metrov. Názov je naozaj výstižný, pretože skala je v spodnej časti zúžená a z jednej strany naozaj silne pripomína zovretú päsť.

Viaže sa k nej viacero povestí. Podľa jednej tu Jánošík „vyplatil“ nespravodlivého grófa a jeho hajdúchov. Na pamiatku tejto udalosti vraj zbojníci otesali miestnu skalu do podoby pästi. Ďalšia povesť hovorí, že skalu obrúsili pltníci, ktorí si o ňu priväzovali plte. Tretia povesť hovorí, že ju osekali robotníci v 19-tom storočí pri stavbe železnice.

V skutočnosti samozrejme vznikol tento skalný útvar inak – vodnou eróziou. V blízkosti tečie rieka Váh. Skala je v dolnej časti drobivejšia, viac rozpukaná ako hore.

Moja návšteva prebieha v predjarnom období – je pekný slnečný podvečer. Skala sa kúpe v žltkastom svetle. Prechádzam sa okolo, fotím ju v celku aj v detailoch. Je sobota, autá jazdia sporadicky. Z druhej strany Váhu sa týči mohutná masa obrovskej fabriky – ružomberskej papierne.

Zaujímavé je, že tesne pod skalou stojí dom - starý „robotnícky“ domček. Je v ňom dosť rušno – z pootvoreného okna sa ozýva poriadny krik.

Pri skale je inštalovaná informačná tabuľa, kde sú uvedené základné informácie o prírodnom útvare. Návštevu ukončujem asi po polhodine. Sadám do auta a popod vrch Mních po úzkej ceste sa vraciam do Ružomberka.

Táto cesta tiež stojí za zmienku. Nachádza sa nad železnicou, vysekaná v strmom svahu vrchu Mních. Je tak úzka, že na niektorých miestach sa nevyhnú ani dve osobné autá. Na svahu rastú borovice, agáty, aj duby. Hlavne v lete na bicykli tu má človek pocit, že je niekde v Stredomorí. Dovidenia, Jánošíkova päsť.

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/aQ5GRzymRi8E7ZJE9


Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť