Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Dielec (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
9.5.2021

Táto pekná lokalita nad Ružomberkom je ľahko dostupná – dokonca aj autom. Z centra mesta treba vyraziť po červenej a modrej turistickej značke, ale ešte pred začiatkom kalvárie odbočiť na strmo stúpajúcu ulicu Do Dielca. Na jej konci začína poľná cesta, rovnomerne stúpajúca k plošine Dielec.

Kráčam pomalým vychádzkovým tempom. Zľava sa dvíha strmý svah zarastený krovím. Nie je to tak celkom prirodzený kopec, ide o navezené staré smetisko, ktoré bolo neskôr zrekultivované. Dnes to už takmer nepoznať – rekultivácia bola naozaj úspešná.

Nad bývalým smetiskom sa cesta delí na dve vetvy. Odporúčam odbočiť doľava. Cestička je výborne udržiavaná. Vedie totiž priamo k záhradkárskej osade a záhradkári ju chcú mať stále v dobrom stave.

Záhradkárska osada Pod Dielcom sa nachádza vo veľmi strmom svahu nad mestom. Cesta po ktorej kráčam vedie ponad ňu a mne sa otvárajú nádherné výhľady na Ružomberok aj ďalej na východ. Skutočná krása. Je pekný jasný deň na začiatku decembra, ale mrzne ako v januári. Vonku je takmer poludnie a mínus päť stupňov. Ranná hmla sa našťastie rozplynula.

Cesta sa točí malebnými zákrutami, výhľady sú skutočne romantické. Ako som už spomenul, veľa ľudí sem nechodí. Aj v sobotnom popoludní tu stretnem tak 5 jedincov. Nakoniec prichádzam na malú plošinku, z ktorej je už veľmi pekný výhľad na juh – sídlisko Baničné a Revúcku dolinu. Vľavo nízkotatranská skupina okolo Salatína. Skutočná krása. Celkom dobre sú viditeľné aj veľké dolomitové kameňolomy nad Bielym Potokom.

Západný obzor ohraničuje blízka skupina fatranského Sidorova a Veľkej skaly. Nádherný horský hrebeň je porastený stále pomerne celistvým smrekovým lesom.

Na koniec cesty z mesta mi „výstup“ trvá okolo pol hodiny. Vraciam sa veľmi pomaly, fotografujúc okolie. Kochám sa pohľadmi na ružomberské trojvršie – Mních, Choč a Čebrať. Likavský hrad ako biela perlička sa ukrýva pod rozložitým Predným Chočom.

Pred konečným zostupom do mesta sa ešte oplatí odbočiť na „hranu“ bývalého smetiska, kde sú pozostatky nelegálne postaveného domčeka, ktorý musel byť odstránený. Ostala po ňom malá betónová plošina, ktorá je teraz takou malou rozhľadňou.

Vraciam sa do mesta potešený krásnou vychádzkou.

GPS: https://mapy.dennikn.sk/?x=19.29566&y=49.07158&ref=permalink


Výhľad na Ružomberok, vrch Mních, Liptov a Tatry
Zväčšiť obrázok

rs