Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Lajštroch (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
12.3.2022

Krátky výlet v Nízkych Tatrách na vrch nad Čertovicou. Výstup začína riedkym lesíkom. Chodník sa kľukatí niekoľkými serpentínami, ale aj tak je dosť strmý. Je to frekventovaná trasa - jedna z najčastejšie využívaných možností výstupu na Ďumbier.

Nad Čertovicou

Neskôr sa svah zmierňuje, les postupne mizne a pribúda kosodrevina. Všade je množstvo čučoriedok aj brusníc. Napodiv, nie sú vyzbierané. Objavujú sa prvé výhľady, hlavne na východ, sever a juh. Lajštroch je nevýrazný kopec, ale výborne “umiestnený”. Po necelej hodine výstupu možno z neho obdivovať veľkú časť Nízkych Tatier.

Výhľady

Na severe sa týči Rovná hoľa, na východe Nízke Tatry s krásnou Ramžinou, Fišiarkou, Beňuškou. Južným smerom vidieť aj ďaleké výhľady smerom k Breznu.

Počasie je príjemné, letné. Zatiahnutá obloha, ale teplo, takmer bez vetra. Ideálny turistický čas. Ľudí je málo. Možno je to len časom (je tesne po obede). Na hrebeni sa niet čo ponáhľať.

Lesy

Kalamitami poznačené nízkotatranské lesy sa postupne spamätávajú. Vďaka práci lesníkov aj ochrancov prírody je väčšina holín už zalesnená a mladé porasty sa majú celkom k svetu. Zelená je prevládajúcou farbou, nie ako ešte nedávno, keď boli kopce hnedé.

Banícka minulosť

Vrchy aj doliny na okolí boli v minulosti prevŕtané skrz-naskrz baňami. Bocianska „zlatá“ minulosť je dobre známa, dokonca prešla do porekadiel. V Rovnej holi vidieť aj z diaľky množstvo starých háld, výsypiek a banských ciest. Tiež doliny a svahy smerom na juh od hlavného hrebeň boli samá baňa.

Okrem zlata sa ťažili aj železné rudy. Na blízkej Králičke je stará výsypka viditeľná priamo na turistickom chodníku.

Návrat

Po takmer hodinovom „lebedení“ na Lajštrochu je čas na návrat. Klesanie na Čertovicu je rýchle, akurát záverečný úsek nad sedlom je celkom náročný pre kolená. V sedle je možnosť najesť sa, čo samozrejme vítame. Potom už nás čaká len cesta autom Bocianskou dolinou na Liptov. Lajštroch je naozaj krásnym miestom na ceste Nízkymi Tatrami.

GPS: https://mapy.dennikn.sk/?x=19.71462&y=48.91153&ref=permalink


Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť