Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Kalvária, Hrabovo, centrum Ružomberka - október 2022
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
25.10.2022

Krátka jesenná prechádzka. Z mesta popri kaplnkách Kalvárie. Tu je teraz stavenisko, ale aktuálne „revitalizácia“ zastala. Po novej ceste sa ešte nedá jazdiť, pre peších je prístupná.

Z Kalvárie schádzam asfaltkou do Hrabova. Počasie je premenlivé, úplný apríl. Dážď sa strieda s jasným počasím. Krásne výhľady, Tlstá hora – mohutný kopec nad dolinou Čutkovo. Striedavo sa ukrýva v mrakoch.

Prechádzam popod elektrovod vysokého napätia, otvára sa výhľad na dolinu Váhu a Šípsku Fatru. Úzkou dolinkou je vidieť mestská časť Hrboltová a Rybárpole.

Ďalej vedie cesta lesom, v ktorom sú poukrývané chatky. Všetko je prázdne, stojí tu možno jedno auto. Cez víkendy tu býva aj v jeseni živšie. Schádzam do Hrabova. Lanovka stojí, hotely sú tiché. Voda v nádrži pokojne stojí a odráža okolité vrchy. Je tu krásne. Typická medzisezóna.

Pokračujem zostupom Hrabovskou dolinou po novom chodníku. Tu sa veľa za posledné roky zmenilo k lepšiemu. Chodci sa môžu bezpečne dostať do mesta. Prechádzam ešte raz popod náš známy elektrovod. Tu sa v odkryve dajú dobre sledovať miestne horniny – druhohorné vápence s častými žilami kalcitu. Za chvíľu som v Ružomberku. Prechod z tichej doliny do veľmi živej časti mesta je celkom šokový.

Dlhou Makovického ulicou prechádzam do centra. Ružomberok je zvláštny tým, že nemá hlavné námestie, ale centrum je tak trochu rozptýlené do viacerých plôch. Ale má svoje osobité čaro. Cez deň je mesto aj dosť čulé. Výlet končím tam, kde som ho začal – výstupom pod Kalváriu. Tým sa okruh uzavrel.

GPS: https://mapy.dennikn.sk/?x=19.27358&y=49.07038&ref=permalink

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/4EJ3TNF9H2PKv8XN6

Hrabovo 2022

rs