Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Fotogaléria: Ružomberský západ slnka – november 2023
zdroj: Rasťo Sabucha
pridané:
19.12.2023

Kamarát predáva fotoaparát, je tak dobrý, že mi ho ponúka za vynikajúcu cenu. Dokonca mi ho požičiava a necháva pár týždňov používať, či budem spokojný. Nadšený z novej hračky štartujem prístroj vyskúšať v teréne. Dnes som sa už nabehal celkovo dosť, takže neplánujem žiadnu turistiku, skôr jemnú prechádzku na ružomberskú Kalváriu.

Je november, slnko zapadá už veľmi skoro. V našej časti mesta, ktorá je učupená pod Fatrou, slnko zapadá už okolo pol tretej. Preto hneď po obede neváham a štartujem do kopca testovať.

Za chvíľu som pri obľúbenej piatej kaplnke, tu si chvíľu oddýchne pri modlitbe. Potom odbočujem doprava na novú cestu vedúcu na Kalváriu. Stretávam tu veľa prechádzajúcich sa Ružomberčanov. Večer je pekný, slnko občas vykukne spoza mrakov, vykreslí na zemi osvetlené pásy a kruhy. Veľmi pekné. Hneď teda vyťahujem foťák a cvakám testovacie snímky. Vidím zaujímavé miesta v meste aj okolí.

Predovšetkým centrum – Námestie Andreja Hlinku s veľkým farským, ondrejským kostolom. Ďalej budovu mestského úradu – ružovo, bielu. Ďalšia stavba – historický piaristický kláštor je natretý n žlto a bielo. Pekne je vidieť park na námestí Andreja Hlinku. Stromy už sú nanešťastie bez lístia. Ešte donedávna hrali všetkými farbami.

Viac vľavo je vidno vežu evanjelického kostola. Tiež je žlto biela. Mestu dominujú tri obrie paneláky. Sú jasne ožiarené slnkom. Pri hlavnej ceste areál štátnej nemocnice. Za Ružomberkom sa rozlieha Liptov. Z blízkych dedín vidím Likavku a Martinček, viac vpravo Štiavnicu a Štiavničku. K horám Nízkych Tatier je prilepená Ludrová. Samozrejme dominantou je obrovský areál papierne Mondi SCP. Komín má výšku 204 metrov. Táto veľká stavba je ružomberskou ikonou. Vidieť ju z východnej strany aj z 50 kilometrov.

Fotím, približujem si objekty teleskopom. Fotoaparát má objektív s ohromným rozsahom 18-300. takéto teleskopy sa vyznačujú obyčajne optickými vadami, v mojom prípade chromatickou aberáciou. Testujem poctivo, hľadám kombináciu hodnôt, kde sú zábery čo najlepšie. Takto sa hrám asi pol hodiny. Už mi je celkom zima, takže napokon balím prístroj a smerujem dolu. Už sa teším, ako si zábery pozriem na počítači. Ahoj.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.0762&mlon=19.2892#map=16/49.0762/19.2892

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/Y5SjzGMsHmm44wVk8

obr

rs