Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Fotogaléria: Ohnivé ráno na Kalvárii - september
zdroj: Rasťo Sabucha
pridané:
2.1.2024

Je pekné ráno na konci leta 4.9. Deň bude horúci. Skoro ráno vychádzam z domu, smerujem na Kalváriu a potom dalej na Malinô brdo. Obloha je viac menej čistá, akurát na východe je pár mrakov. Zaujímavé - o chvíľu bude vychádzať slnko priamo pomedzi ne.

Stúpam popri kaplnkách Kalvárie, každú chvíľu zastavujem. Svetlo je nádherné - takéto niečo nie je vidieť každý deň. Vychutnávam si každú chvíľu.

Fotoaparát so sebou nemám, vyťahujem preto aspoň mobil. Našťastie moje Oppo vie celkom pekne pracovať s farbami. Aj HDR režim sa mi javí ako veľmi citlivý. Väčšina snímok je pekná, aj keď sa spolieham čisto na automatiku.

Na Kalváriu vychádzam po približne 20 minútach. Ešte chvíľu sa opájam touto jedinečnou atmosférou. Je to krása nad krásu. Ako slnko stúpa hore, začína pripekať. Je ešte veľmi skoro, času mám habadej. Pomaličky prechádzam rovinku za Kalvárskym sedlom. Prichádzam na okraj lesa. Tu je tieň, a tento tieň ma bude skrývať ešte ďalšie tri kilometre pochodu.

Ako vchádzam pod stromy, až ma strasie od zimy. Chlad je neúprosný, nahadzujem vetrovku. Hneď je to lepšie. Takto zahalený prichádzam na Vlkolínske lúky. Tu sa otáčam a vraciam domov. Prechádzka trvá 2 hodiny. Jesnná ranná paráda.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.07627&mlon=19.28937#map=17/49.07627/19.28937

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/6L1JDnt2x1dT4zo56

obr

rs