Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Články v roku 2011

Zoznam článkov.   návrat na úvod

články 2011

Banská Štiavnica - Červená studňa - žila Terézia - Horná Roveň - Klinger (3. časť)
Prichádzame na hrádzu Ottergrundského tajchu. Toto malé umelo vytvorené jazierko sa nachádza presne v nadmorskej výške 800 metrov. Je najvyššie položeným štiavnickým tajchom. Vzniklo prehradením malej úzkej dolinky, vybiehajúcej spod hlavného hrebeňa medzi Paradajzom... zbieranie minerálov (31.12.2011)

CZ - Wankelův závrt
Wankelův závrt se nachází v Holštejnském údolí v Moravském krasu. Tento závrt vznikl poměrně nedávno, teprve v roce 1855. Dne 5. dubna dopoledne toho roku se udál zajímavý... zahraničie (30.12.2011)

Banská Štiavnica - Červená studňa - žila Terézia - Horná Roveň - Klinger (2. časť)
Cesta po žile Terézia hneď za sedlom Červená studňa... zbieranie minerálov (29.12.2011)

Banská Štiavnica - Červená studňa - žila Terézia - Horná Roveň - Klinger (1. časť)
Naša pravidelná letná banskoštiavnická akcia pripadla tentokrát na koniec júla. Základňu máme tradične v Krupine a z nej vyrážame na denné výlety do Štiavnických vrchov. Prvý deň volíme vďaka celkom peknému počasiu Sitno (o ňom inokedy). Druhý deň už unavenejší vyrážame do Banskej Štiavnice. Mesto si nechávame na záver dňa, prechádzku volíme na predpoludnie... zbieranie minerálov (28.12.2011)

Obraz zo zaniknutého kostola vystavia na Bratislavskom hrade
Olejomaľba nezvyčajných rozmerov, ktorá zdobila oltár dnes už neexistujúceho kostola v centre Kremnice, sa stane dominantou jednej z expozícií Bratislavského hradu... zaujímavosti (27.12.2011)

Banícke Vianoce boli chudobné na darčeky, no bohaté na tradície
Stredoslovenská banská oblasť bola v minulosti špecifická aj ojedinelými vianočnými zvykmi. Iba niektoré z nich sa dokázali udržať dodnes. Pozrite sa spolu s nami, ako sa slávili Vianoce v baníckom prostredí Španej Doliny a Banskej Štiavnice... zaujímavosti (26.12.2011)

Banská Štiavnica - štôlňa Michal
Niekoľko starších fotiek z návštevy štôlne Michal... zbieranie minerálov (25.12.2011)

Hodruša - Skanzen starej bane Všechsvätých
Foto... zbieranie minerálov (24.12.2011)

Po rekonštrukcii námestia sa obnovy dočká aj baroková fontána
Po rekonštrukcii kremnického Štefánikovho námestia sa obnovy dočká aj baroková fontána situovaná v jeho strede. V posledných dňoch nad fontánou pribudlo prekrytie, ktoré je súčasťou jej rekonštrukcie. S tou by sa malo začať na jar budúceho roka.... zaujímavosti (23.12.2011)

CZ - Dívčí kameny
Dívčí kameny (polsky Śląskie Kamienie, německy Mädelsteine) je hora v Krkonoších, ležící na česko-polské hranici asi 6 km severně od Špindlerova Mlýna a 8 km jihovýchodně od polského města Szklarska Poręba. Na vrcholu jsou výrazná žulová skaliska... zahraničie (22.12.2011)

Zopár skutočných velikánov zo sveta zlatokopectva
Počas celej histórie ťažby zlata sa vyťažilo dohromady asi 90 000 ton tohoto kovu, keby sme to naukladali na jednu kopu, vznikla by kocka s dĺžkou hrany asi 16,7 metra (hustota zlata je 19,2 tony na meter kubický)... pod drobnohľadom (21.12.2011)

Kniha spojí historické fakty a príbehy jednotlivcov
Históriu židovskej náboženskej obce v Banskej Štiavnici, najmä počas obdobia druhej svetovej vojny, má poodhaliť nová publikácia. V najbližšej dobe by sa mala medzi ľudí dostať kniha mapujúca dejiny židovskej komunity v Banskej Štiavnici... zaujímavosti (20.12.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (59. časť - Podelenie pohôr Liptova)
Čo sa týka Fatier menujú ich aj Veľkými Fatrami: je to rečový pleonazmus a inorečový preklad pomenovania. Slovák menuje Veľké Fatry "Fatrami" a Malé Fatry "Fatričkami". Poneváč Fatry sú ešte významnou složkou Liptova a ich homoľovité a uťaté hrebene, sokorce i z Lipt. Sv. Mikuláša majestátny obraz odhaľujú, podobne označíme si v krátkosti ich polohu a podelenie... knihy (19.12.2011)

Banská komora chce obmedziť práva samospráv pri rozhodovaní o ťažbe
Stavovská organizácia ťažiarskych spoločností chce zrušiť právo veta miest, obcí a samosprávnych krajov pri povoľovaní ťažby kyanidovou metódou. Slovenská banská komora hodlá presadiť... zaujímavosti (18.12.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (58. časť - Podelenie pohôr Liptova)
Čo sa týka podelenia vrchoviny Liptova, zaznamenávame nasledovné. Vysoká Tatra je nie ľudový, ale geografický pojem. Ku Vysokej Tatre patria nasledovné horstvá. Najvýznamnejšia časť Vysokých Tatier sú Centrálne či Ústredné Tatry, ktoré s Liptovskými Hoľami jeden úplný geologický celok tvoria, predsa morfologicky a orometricky sa od nich podstatne líšia... knihy (17.12.2011)

Predplatné časopisu MONTANREVUE na rok 2012
Časopis vychádza v slovenskom jazyku každé tri mesiace v rozsahu 32 strán. Cena jedného čísla je 2,66 €/80 Kč. Časopis si môžete predplatiť na celý rok, t.j. 4 čísla, za zníženú cenu... zaujímavosti (16.12.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (57. časť - Vybudúnok a tvar pohôr Liptova)
Kým Lipt. Hole s Centrálnymi Tatrami tvoria jeden celok a tieto s Nižnými Tatrami a Fatrami za jadrové pohorie môžu byť považované, zatiaľ vápenisté mesozoického útvaru vrchy na západe pod menom Lipt. Váp. Vrchy a na východe Belanské Alpy môžu byť geotektonicky za predhrastné vrchy Lipt. Hôľ a Centrálnych Tatier uznané. Južne od Liptova... knihy (15.12.2011)

Databáza zberateľov
Čajko Jakub, Banská Bystrica, Mládežnícka 2, 97404... databáza zberateľov (14.12.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (56. časť - Vybudúnok a tvar pohôr Liptova)
Čo sa týka vybudúnku Liptovskú panvu obtáčajúcich pohôr môžme nasledovné zaznamenať. Nižné Tatry sú viac-menej symetrické pohorie, kdežto Liptovské Hole a Ústredné Tatry úplne assymmetrickú vrchovinu tvoria a južne ku paňve mohutným sosuvným a odstrkovým lomom sa končia, ktorý ohraničuje kryštálnocentrálnu... knihy (13.12.2011)

CZ - Vratíkovský kras
Vratíkovský kras o rozloze 20 ha se nachází 3km od Boskovic a na Boskovicku je nejlépe vyvinutým krasem. Jedná se o onikátní ukázku kuželovitého paleokrasu v pokročilém stádiu vývoje. Skupiny jeskyňářských nadšenců... zahraničie (12.12.2011)

Sonda v lázních. Vozítko na Marsu narazilo na bývalé horké prameny
Vozítko Opportunity, které putuje po povrchu Marsu, narazilo na povrchu planety na lokalitu bývalých teplých vodních pramenů. Jde o další důkaz přítomnosti vody na Rudé planetě... zaujímavosti (11.12.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - mariánsky morový stĺp
Opúšťam katedrálu Sv. Františka Xaverského a prichádzam k morovému stĺpu. Stĺp stojí na podstavci, má hlavicu v korintskom slohu, nesie sochu Panny Márie, v dolnej časti štíty s nápismi... história baníctva (10.12.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (55. časť - Kameňolomy Liptova a vápenice)
Spomenutia hodný kameňolom je pri Liskovej pod Mníchom, úplne pri župnej silnici z Liskovej do Ružomberka vedúcej. Je od ružomberskej stanice na štvrť hodiny vzdialený, patrí do ružomberského okresa a obci Liskovej. Hornina tohoto lomu je pod menom vápennej skaly známa je to vlastne hornotriasový, tmavošedý, žilkovitý vápenec, ktorý i vložky dolomitu... knihy (9.12.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (54. časť - Kameňolomy Liptova a vápenice)
Iným významnejším kameňolomom Liptova patrí kameňolom "Skladanej skaly" pri Hrboltovej. Leží na pravom brehu Váhu, ale pri železničnej trati košicko – bohumínskej, na pár krokov od plťouosného splavného Váhu a župnej, dobre udržanej silnice pod Bukovcom, vyše železničnej strážnice... knihy (8.12.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (53. časť - Kameňolomy Liptova a vápenice)
Pri Hybiach sú ešte dva spomenutia hodné kameňolomy, prvý ako sa ide do Hýb pri silnici na "Vrabäcej" a druhý východne dolu v Hlbokej doline. Tento prvý leží priamo... knihy (7.12.2011)

CZ - Jílové
Řada archeologických nálezů, které jsou částečně uloženy v Regionálním muzeu v Jílovém, svědčí o osídlení Jílovska už v době prehistorické. Nejstarší předměty jsou staré 250 000 let a byly nalezeny podél soutoku Sázavy s Vltavou, západně od Petrova... zahraničie (6.12.2011)

Tajch v Španej Doline
Tajch, umelá vodná nádrž (dnes replika) zbierala vodu zo strojovní vyššie položených banských diel. Odtiaľto tiekla riadenými jarkami: späť na šachtu Ferdinand, do kováčne a stupy vo Flúdri... história baníctva (5.12.2011)

Kvačianska dolina (8. časť)
Odkryv na flyši medzi Borovým a Hutami. Ťažká ílovitá hnedá pôda... zbieranie minerálov (4.12.2011)

Kvačianska dolina (7. časť)
Cesta do Veľkého Borového, vzadu Kvačianka... zbieranie minerálov (3.12.2011)

Kvačianska dolina (6. časť)
Prichádzame do Veľkého Borového – nádhernej dedinky schovanej pred celým svetom za chrbtom Chočských vrchov. Vstup do dediny je lemovaný sprava cintorínom, zľava panoramatickým výhľadom na Prosečnô. Hneď po pár metroch prichádzame na miesto, kde opustíme modrú turistickú značku. Tá vedie ďalej na poľanu Svorad a potom do Prosieckej doliny... zbieranie minerálov (2.12.2011)

V kostolnej veži našli banícky poklad
Ešte ako malý chlapec si podpredseda baníckeho spolku v Kremnici Rudolf Gretsch pamätá na pohreby baníkov, na ktorých nemohla chýbať veľká zástava v typickej čiernozelenej farbe... zaujímavosti (1.12.2011)

Kvačianska dolina (5. časť)
Limonitom sfarbený vápenec... zbieranie minerálov (30.11.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - kostol sv. Františka Xaverského
Prvá písomná zmienka o mieste, na ktorom stojí banskobystrická katedrála, je z roku 1503 v tzv. Königsbergerovom testamente. V tom čase tu stál dom zámožného banskobystrického mešťana... história baníctva (29.11.2011)

Ve vraku lodi potopené roku 1592 našli vědci mýtický magický kámen Vikingů
Vikingská legenda o bájném svítícím kameni možná nakonec opravdu bude založená na realitě. "Sluneční kámen" měl být výjimečný v tom, že když byl namířen proti nebi, odhalil... zaujímavosti (28.11.2011)

CZ - Lisovká skála
Lisovská skála je vrchol v pohoří Žďárské vrchy. Nachází se 3 km jihozápadně od osady Křižánky a 1 km jihovýchodně od Devíti skal. Na vrcholu se nachází rulová skála, která je přírodní památkou, vrchol je zalesněný, bez rozhledu. Spíš, než o samostatný vrchol se jedná o západní předvrchol Křoviny... zahraničie (27.11.2011)

Kvačianska dolina (4. časť)
Pri sútoku Kvačianky a Borovianky... zbieranie minerálov (26.11.2011)

Kvačianska dolina (3. časť)
Na Oblazoch stoja dva pekne opravené aj funkčné mlyny - drevené ľudové stavby. Sú ako malý skanzen, motá sa tu kopa turistov a sú asi hlavnou "atrakciou" Kvačianky. Po chvíli oddychu opúšťame Oblazy a začíname “výstup” k Veľkému Borovému... zbieranie minerálov (25.11.2011)

Kvačianska dolina (2. časť)
Horný vstup do Kvačianskej doliny... zbieranie minerálov (24.11.2011)

Kvačianska dolina (1. časť)
Nádherné letné predpoludnie, prázdniny v plnom prúde – teda už polovica augusta. Na výlet vyrážame tentoraz v dvojici – len ja s dcérkou. Pôvodný plán znie Roháčska dolina. Cestujeme z Ružomberka cez Dolný Kubín popri rieke Orave do Podbiela, odtiaľ smer Habovka a Zuberec. Keď však vidíme už v Zuberci, čo je tu národa, váhame, pribrzďujeme. Vonku... zbieranie minerálov (23.11.2011)

Lavondorium v Španej Doline
Lavondorium (dnes je tu umiestnený obchod, sála a banícka krčma) Budova ktorej pravé krídlo prestavané Holanďanom de Wittom na technické účely, miestnosti so žľabmi po obvode... história baníctva (12.11.2011)

Slovenská Banská Cesta
Získavanie a spracovanie kovov na území Slovenska siaha ešte do čias osídlenia inými národmi cca spred 4000 rokmi, intenzívnou banskou činnosťou a zakladaním prvých baníckych osád sa začali zaoberať naši slovanskí predkovia po prisťahovaní na tieto územia v 2.polovici 1.tisícročia. Vtedy sa rozvinulo baníctvo do takých rozmerov, že ďalších... zaujímavosti (21.11.2011)

Morské oko
Rekreačný krajinný celok Morské oko sa nachádza v v CHKO Vihorlat. Vznik Morského oka spadá do obdobia doznievania sopečnej činnosti vo Vihorlate. Mohutný zosuv z východného svahu Motrogonu a Jedlinky zahradili dolinu potoka Okna a za vzniknutou bariérou vzniklo prírodné jazero. Morské oko je výnimočné svojim pôvodom, polohou... pod drobnohľadom (20.11.2011)

Malý Rozsutec
Malý Rozsutec (1 344 m n. m.) je vrch na Slovensku nachádzajúci sa vo východnej časti pohoria Malá Fatra – konkrétne v masíve Krivánskej Malej Fatry. Je charakteristickým skalným cimburím a strmými vápencovými stenami... pod drobnohľadom (19.11.2011)

Klíma takmer zabila život na Zemi
Za druhú najhoršiu katastrofu v dejinách Zeme môže klíma. Svet sa prudko ochladil. Príčinou masového vymierania organizmov v ordoviku, druhého najhoršieho v dejinách života na Zemi, bolo výrazné... zaujímavosti (18.11.2011)

Špania Dolina - šachta Ludovika zvnútra
Pohľad do vnútra budovy pri šachte Ludovika. Tusa točilo obrovské, 12-metrové vodné koleso, ktoré poháňalo stroje šachty. Fotografia vznikla fotomontážou troch záberov. ... zbieranie minerálov (17.11.2011)

US - Yellowstone. Krajina gejzírov a horúcich výparov, ktoré vedia vytvoriť hmlu hustejšiu ako dávne príbehy dobrodruhov
První významnou skálou okruhu je Strážce skal, následuje Orlí hnízdo a za ním jeden z nejhezčích útvarů Džbán jehož ouško má tvar Delfína. Na pravé straně cesty stojí Krakonošova lenoška a vzápětí následuje Babiččina lenoška. Za mostkem přes potok, který je vlastně řekou Metují, stojí na své špičce podivuhodná Cukrová homole... zahraničie (16.11.2011)

Archaeopteryx si liboval v černé
Podle skenovací elektronové mikroskopie melanozomů měl legendární archaeopteryx přinejmenším z části černé peří. Namísto modrozeleného krasavce by mohl být v učebnicích černý elegán... zaujímavosti (15.11.2011)

Malacky
Katastrálne územie okresu Malacky tvoria dve mestá Malacky a Stupava a 24 obcí : Borinka, Gajary, Jablonové, Jakubov, Kostolište, Kuchyňa, Láb, Lozomo, Malé Leváre, Mariánka, Pernek, Plavecké Podhradie, Plavecký Mikuláš, Plavecký Štvrtok, Rohožník, Sološnica, Studienka, Suchohrad, Veľké Leváre... pod drobnohľadom (14.11.2011)

Špania Dolina zo sedla Šachtička
Počas cesty okolo Banskej Bystrice sa mi podarilo urobiť malú odbočku - do sedla Šachtička. Nachádza sa za vrchom Panský diel a je známe predovšetkým ako lyžiarske stredisko. Teraz v novembri tu vládne ticho a kľud - typické pre obdobie medzi letnou a zimnou sezónou. Zo sedla vedie modro značkovaný chodník - vlastne cesta na vrchol Panského dielu... zbieranie minerálov (12.11.2011)

Huty
Sklárska obec na pomedzí Liptova a Oravy.... história baníctva (12.11.2011)

Lovinobaňa
Obec sa spomína od roku 1336 a v minulosti patrila k Divínskemu panstvu. O starobylom pôvode obce Lovinobaňa uvádzajú, že toto územie v časoch nadvlády Tomajovcov (od roku 1222) nebolo ľudoprázdne, že tu už predtým existovalo staršie slovanské osídlenie. Z prvkov materiálnej povahy sa spomína Lovinobanský kostol už v 14. storočí... história baníctva (11.11.2011)

Do Štiavnice bude jazdiť „kryštálový vlak“
Malý motorový vlak ozdobia geometrické tvary pripomínajúce kryštály minerálov. Netradične vyzerajúci dopravný prostriedok má trať do Banskej Štiavnice oživiť a prilákať na ňu nových cestujúcich... zaujímavosti (10.11.2011)

SOS Kremnica
Občianske združenie SOS Kremnica je neziskovou organizáciou, pracujúcou na báze dobrovoľníctva, ktorej cieľom je prezentácia histórie mesta Kremnice a jeho okolia, ako aj propagácia a ochrana pamiatok a pamätihodností v tomto regióne... zaujímavosti (9.11.2011)

K ťažbe zlata sa Kremničania vyjadria v referende
Mestskí poslanci odhlasovali nesúhlas so zámerom ťažby zlata v Kremnici, no zároveň rozhodli o konaní referenda na túto tému. Zástupca združenia, ktoré bojuje proti aktivitám ťažobných spoločností, si myslí, že takýto krok môže zneistiť postavenie mesta pri rokovaniach s úradmi... zaujímavosti (8.11.2011)

Mincovňa Kremnica
Mincovňa Kremnica už 680 rokov vyrába mince a medaily, je tak jedným z najstarších takmer nepretržite vyrábajúcich podnikov na svete. V roku 1328 (pravdepodobne už krátko predtým) v baníckej osade Cremnychbana... história baníctva (7.11.2011)

CZ - Adršpašské skalní město
První významnou skálou okruhu je Strážce skal, následuje Orlí hnízdo a za ním jeden z nejhezčích útvarů Džbán jehož ouško má tvar Delfína. Na pravé straně cesty stojí Krakonošova lenoška a vzápětí následuje Babiččina lenoška. Za mostkem přes potok, který je vlastně řekou Metují, stojí na své špičce podivuhodná Cukrová homole... zahraničie (6.11.2011)

Barania hlava (2. časť)
Kalamity na Baranej hlave. Spracovanie je vcelku citlivé... zbieranie minerálov (4.11.2011)

Barania hlava (1. časť)
Tento kopec s írečitým slovenským menom nájdeme na východnom konci Starohorských vrchov medzi Korytnicou a Donovalmi. Kopec je charakteristický svojím „zaobleným“ vzhľadom – hoci sa dvíha do nadmorskej výšky viac ako 1200 metrov, vďaka oblému povrchu jeho výška veľmi nevyniká... zbieranie minerálov (3.11.2011)

Doba dinosaurů
Zbytky dinosaurů byly objeveny po celé Zemi. Na této mapě jsou vyznačena jen některá z velkých nálezišť, kde byly vykopány doslova tisíce kostí. Dinosauři, kteří jsou zde uvedeni, nežili všichni ve stejné době. Žili v průběhu dlouhých 150 miliónů let, kdy byli převládající skupinou obratlovců. Nejstarší byli zástupci známých rodů Staurikosaurus a Herrerasaurus... pod drobnohľadom (2.11.2011)

Slovenský mineralogický spolok
Občianske združenie Slovenský mineralogický spolok (ďalej v texte SMS) bol založený v roku 2010 piatimi aktívnymi nadšencami mineralógie, neživej prírody a krás Slovenska. Myšlienka vznikla počas... zaujímavosti (1.11.2011)

23. ročník predajnej výstavy minerálov, skamenelín a výrobkov z drahých kameňov - Banská Bystrica
V roku 2011 sa uskutoční v poradí 23. ročník predajnej výstavy minerálov, skamenelín a výrobkov z drahých kameňov. Výstava sa uskutoční 18. - 19.11.2011, ako obyčajne v Europa shopping centre. Na rozdiel od 22.ročníka sa bude konať v piatok a sobotu... zbieranie minerálov (31.10.2011)

Banícke náradie
Banícke náradie. Viac... história baníctva (30.10.2011)

CZ - Zlaté Hory
O začátcích dolování v okolí Zlatých Hor se nedochovaly žádné písemné zprávy ani archeologické nálezy. Za pravděpodobné lze považovat získávání zlata rýžováním a jílováním podél místních toků v 10. a 11. století. Po vyčerpání těchto sekundárních zdrojů zlata se ve 13. století přešlo k dolování v pevné hornině v oblasti Marie Pomocné... zahraničie (28.10.2011)

Vydanie knihy "Staré banské diela Malých Karpát 3D fotografie"
Kniha obsahuje 22 trojdimenzionálnych fotografií. Priložené sú aj 3D okuliare na prezeranie 3D obrázkov. Je možné si ju objednať na adrese: silviabed@gmail.sk alebo na našich kontaktoch... zaujímavosti (27.10.2011)

Tajomstvá podzemia Malých Karpát - fotogaléria
Tajomstvá podzemia Malých Karpát - fotogaléria... zbieranie minerálov (26.10.2011)

Nejstarší archosauři - předkové dinosaurů
Pro dinosaury, ptáky, krokodýly, ptakoještěry a některé další živočichy si věda vymyslela souhrnný název archosauři. Všichni archosauři mají spolu i s hady a ještěry společného předka... pod drobnohľadom (25.10.2011)

Z morového stĺpa v Kremnici opadáva zlato
Z kovového vrcholu morového stĺpa v historickom centre Kremnice opadáva pozlátenie. Reštaurátor tvrdí, že problém vyrieši bežná oprava. Chátranie kovovej časti morového stĺpa svätej Trojice... zaujímavosti (24.10.2011)

Katarínska burza 2011 - Nitra
Katarínska burza 2011... zbieranie minerálov (23.10.2011)

Zlatníky
Obec leží na východných svahoch Považského Inovca, na rozhraní s Bánovskou kotlinou. Západne od obce sa nachádza význačný vrchol Panskej javoriny. Obcou preteká potok Livina... história baníctva (22.10.2011)

Sudán - Zlato v kremeni
Zaujímavá fotografia zlata v kremeni pochádzajúca z afrického Sudánu... zahraničie (21.10.2011)

Špania Dolina - Ludovika - Maximilián (9. časť)
Nádherne zrekonštruovaný špaňodolinský banícky dom... zbieranie minerálov (20.10.2011)

Špania Dolina - Ludovika - Maximilián (8. časť)
Náš výlet do Španej Doliny sa pomaličky chýli k záveru. Od Maximiliána sa popri kostolnom komplexe vraciame dolu na námestie. Zastavujeme sa na chvíľu pri kaplnke s prastarou lipou. V múroch plotov a domov fotím... zbieranie minerálov (19.10.2011)

Kam se ztratil oxid uhličitý?
Obsah oxidu uhličitého v atmosféře se mění. Automaticky se předpokládá, že optimální hodnoty jsou zhruba takové, jaké byly na počátku průmyslové revoluce. Zvyšování jeho obsahu v atmosféře je údajně nebezpečné a v důsledcích povede k závažným problémům včetně snížení zemědělské produkce... zaujímavosti (18.10.2011)

Špania Dolina - Ludovika - Maximilián (7. časť)
Šachta Maximilián... zbieranie minerálov (17.10.2011)

Špania Dolina - Ludovika - Maximilián (6. časť)
Od haldy na Ludovike sa vraciame do Španej Doliny. Po desiatich minútach prichádzame k domom, ešte raz si obzeráme vystavené banské vagóniky. Hľadáme chodník, ktorým by sme vyšli na haldu Maximilián. To sa nám darí dosť rýchlo... zbieranie minerálov (16.10.2011)

V Novej Bani hľadajú zlato a striebro
Spoločnosť EMED Slovakia robí v Novej Bani prieskumné vrty. Cieľom je zistiť, či by sa v určitých lokalitách oplatilo ťažiť drahé kovy. Vrtný prieskum v oblasti historického draho-kovového ložiska Nová Baňa začala spoločnosť... zaujímavosti (15.10.2011)

Slovenský kras: jaskyne a priepasti
Národný park Slovenský kras patrí svojou rozlohou medzi najväčšie krasové oblasti v strednej Európe. Rozprestiera sa na území okresov Rožňava a Košice, časť jeho ochranného pásma leží v okrese Revúca. Právna ochrana časti Slovenského krasu je zabezpečená... zaujímavosti (14.10.2011)

Špania Dolina - Ludovika - Maximilián (5. časť)
Panel náučného chodníka... zbieranie minerálov (13.10.2011)

Špania Dolina - Ludovika - Maximilián (4. časť)
Halda šachty Ludovika sa ťahá dolinkou od roviny pri šachte až po domy v Španej Doline. Zberateľom je dobre známa hlavne vďaka nálezom pekných modrastých celestínov. Tento minerál zo skupiny uhličitanov s obsahom stroncia sa tu dá zbierať dodnes, avšak treba mať veľkú dávku šťastia a obetovať hľadaniu veľa času a energie. Celestín... zbieranie minerálov (12.10.2011)

CZ - Nová naučná stezka v Rožmitále u Broumova vede po staré sopce
Místy, kde ještě nedávno těžaři odstřelovali kámen, se začali procházet turisté. Ve staré části lomu v Rožmitále u Broumova minulý týden otevřeli naučnou stezku zaměřenou na tamní přírodní zajímavosti. Povede po staré sopce z doby před 300 miliony let... zahraničie (11.10.2011)

Špania Dolina - Ludovika - Maximilián (3. časť)
Šachta Ludovika... zbieranie minerálov (10.10.2011)

Špania Dolina - Ludovika - Maximilián (2. časť)
Kostol v Španej Doline... zbieranie minerálov (9.10.2011)

Špania Dolina - Ludovika - Maximilián (1. časť)
Letný výlet do Španej Doliny vznikol ako reakcia na krátky záchvev nekonečne zamračeného neba, ktoré na hodinku odhalilo modrú jasnú oblohu. Natešene balíme nevyhnutné minimum a autom vyrazíme z Ružomberka dolu na juh. Už po príchode na Donovaly zisťujeme, že modrá obloha bola len krátky prelud, nebo je zatiahnuté ako bolo počas celého týždňa a začína poprchávať. Prechádzame... zbieranie minerálov (8.10.2011)

http://www.minerals-mining.estranky.cz - predaj českých a slovenských minerálov
Viac... zbieranie minerálov (7.10.2011)

Ropa vyvierajúca na Kysuciach je unikátna, ťažiť sa ale nebude
Sny o rozprávkových ziskoch uzemnila realita, ťažiť sa neoplatí. Jedinečný ropný prameň v Korni ostane zrejme navžy len turistickou atrakciou. Stačí odbočiť z hlavnej cesty a už po niekoľkých metroch ucítite... zaujímavosti (6.10.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - opevnenia a bašty mestského hradu
Opevnenia a bašty mestského hradu sa zachovali v jeho okrajovej – teda severnej časti. Tieto múry boli zároveň aj obvodovými múrmi mesta. Z obranných stavieb stoja dodnes dve... história baníctva (5.10.2011)

Burza zberateľských zaujímavostí všetkých zberateľských odborov v Ilave - 8.10.2011
Mesto Ilava-oddelenie kultúry poriada pre dospelých i deti už minimálne 15 rokov BURZU ZBERATEĽSKÝCH ZAUJÍMAVOSTÍ VŠETKÝCH ZBERATEĽSKÝCH ODBOROV. Jesennú burzu v Ilave poriadame 8.10.2011 /sobota/ od 7.00 hod. Záujemci o stoly si tieto môžu rezervovať vopred, na číslach 042/ 44 555 70 až 72, mobil 0903 327 655, mail: olga.tomasova@ilava.sk... zbieranie minerálov (4.10.2011)

MINERÁLY BRNO - 19. - 20.11. 2011
Pozvánka... zbieranie minerálov (3.10.2011)

Dinosauři - proč ta popularita?
Jak jsme již viděli, paleontologie se začala zabývat dinosaury až v roce 1824. Některé jejich velké kosti lidé čas od času nalézali i předtím, ale nevěnovali jim pozornost. Podle tehdy běžných představ je považovali za pozůstatky pohádkových draků. Na racionální pohled na svět bylo třeba si počkat až do 19. století. Teprve tehdy dospěli někteří vědci k názoru, že by kosti nevídaných rozměrů mohly náležet do té doby zcela neznámým zvířatům... pod drobnohľadom (2.10.2011)

Tajomstvá podzemia Malých Karpát - výstava
Pozvánka... zbieranie minerálov (1.10.2011)

CZ - Krásná hra stínů v nově objevených jeskyních u Javoříčka
Zhruba před měsícem se podařil týmu jeskyňářů z Prostějova mimořádný objev, když po desetiletích pátrání v podzemní v Javoříčku objevili dosud zcela neznámý rozlehlý systém chodeb a dómů... zahraničie (30.9.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - stará radnica
Prichádzam k ďalšej veľkej budove v priestore mestského hradu. Je ňou stará radnica, ktorá bola postavená v roku 1500. Budova je naozaj rozľahlá a vysoká - má tri poschodia. pomerne jednoducho riešenú stavbu pekne dopĺňajú renesančné arkády ktoré zakrývajú široký... história baníctva (17.9.2011)

Na Novém Zélandu svítí jeskyně bez elektřiny. Mohou za to larvy
To, co vidíte na snímcích, nejsou žádné vesmírné projekce, ale fotografie z jeskyně na Novém Zélandu. Lidé se tam jezdí kochat stropní výzdobou, kterou vytvářejí zvláštní světlušky... zaujímavosti (29.9.2011)

CzechMin: www.czechmin.cz
Na těchto stránkách prezentuji fotografie výhradně českých a slovenských minerálů. V maximální možné míře se snažím prezentovat pouze spolehlivě určené vzorky a to jak lokalitně tak i mineralogicky, nicméně poku... zaujímavosti (28.9.2011)

Lovci dinosaurov: http://www.dinohunters.com
In 1822 Gideon Mantell, a doctor from Lewes, East Sussex, described a fossil tooth which his wife had found by the side of the road in Cuckfield... zaujímavosti (27.9.2011)

Kaľamárka - dolné skaly
Kaľamárka je nádherné miesto pre každého, kto chce spoznávať krásy Slovenska. Znalec slovenskej prírody ju nemôže vynechať. Keď sa už pohybujete v okolí Detvy a máte čas, musíte... zbieranie minerálov (26.9.2011)

Paleontologové
Mary Ann Mantellová našla r. 1822 zub mimořádně velkého fosilního plaza. Její manžel Gideon Mantell poznal, že zub patřil vymřelému, doposud neznámému zvířeti, které pojmenovali Iguanodon... pod drobnohľadom (25.9.2011)

Čutkovo (2. časť)
Úbočie Tlstej hory... zbieranie minerálov (24.9.2011)

Čutkovo (1. časť)
Horúce augustové popoludnie nás vytiahlo na výlet za mesto. Našu obľúbenú Čutkovskú dolinu sme v poslednom čase akosi zanedbali, tamže naša výprava smeruje práve tam. Z domu to máme asi tri kilometre, cez sídlisko Klačno... zbieranie minerálov (23.9.2011)

Prečo sú drahé kamene drahé?
Z knihy Cally Hallová - Drahé kamene, Ikar. Tajomné čaro, výnimočná farba a hra svetla – to všetko robí drahé kamene vzácnymi. Zriedkavosť výskytu, tvrdosť a stálosť však ich cenu ešte znásobujú. Prirodzená krása... zaujímavosti (22.9.2011)

CZ - Grafitový důl v Českém Krumlově
Co Vás čeká? Před tím, než se vydáte na samotnou prohlídku dolu, vybavíme Vás speciálním oblečením, jehož součástí je i důlní lampa. Následně Vás do podzemí zaveze důlní vlak, kterým dříve jezdili horníci na šichtu. Po příjezdu na 1. stanoviště... zahraničie (21.9.2011)

Dolina Hlboče
Kaňonovité údolie západne od Smoleníc s obnaženými skalnatými útvarmi a krasovými javmi. Objavíte v ňom rôzne geomorfologické útvary ako vodopád, obrie hrnce, rôzne skalné dutiny a iné. Pestré podložie horniny krištalinika, kremence, spraše a vápence vytvárajú priaznivé podmienky na rozvoj pomerne bohatej teplomilnej flóry a fauny... pod drobnohľadom (20.9.2011)

Mapa baní na Magurke
Mapa baní na Magurke... pod drobnohľadom (19.9.2011)

Vihorlat a dolný Zemplín
Popis obsahu: História baníctva vo Vihorlatských vrchoch siaha do 17. storočia, kde prizvaní nemeckí prospektori založili železiarske obce Remetské a Zemplínske Hámre a ťažobne... pod drobnohľadom (18.9.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - stará radnica
Prichádzam k ďalšej veľkej budove v priestore mestského hradu. Je ňou stará radnica, ktorá bola postavená v roku 1500. Budova je naozaj rozľahlá a vysoká - má tri poschodia. pomerne jednoducho riešenú stavbu pekne dopĺňajú renesančné arkády ktoré zakrývajú široký... história baníctva (17.9.2011)

Harmanecká jaskyňa
Nedávno, pri ceste do Martina, sme si v Banskej Bystrici zvolili dlhšiu, ale zato krajšiu trasu cez Harmanec. Aj preto, že sme tadiaľ už dávno nešli a lákala... zbieranie minerálov (16.9.2011)

Mesto chce obnoviť Zechenterov dom. Nájomníkov vysťahuje
Takzvaný Zechenterov dom dlhé roky chátra. Nájomníkov chcú z nevyhovujúcich bytov do roka vysťahovať. Na obnovu pamiatky však mesto peniaze zatiaľ nemá. Kremnickí poslanci odsúhlasili zámer generálnej opravy a rekonštrukcie historického Zechenterovho domu... zaujímavosti (15.9.2011)

CZ - Největší peklo v Česku: unikátní výlet za bahenními sopkami
V Česku je na dvě stě bahenních sopek. A spousta pšoukání, bublání, syčení a smradů. Přírodní rezervace Soos u Františkových Lázní tak trochu připomíná zmenšený Island. Kdyby si čerti chtěli otevřít na Zemi filiálku... zahraničie (14.9.2011)

Celestín pri Tureckej
Veľkofatranský vrch Krížna, týčiaci sa nad dedinkou Turecká (známou okrem iného aj skvelými sánkárskymi pretekmi, či svetovým "pohárom" vo varení halušiek) je naším obľúbeným turistickým cieľom. Hoci máme na Liptove veľa krásnych vrchov, táto fatranská „veľhora“ nám akosi nedáva spávať a tak sa na ňu aj niekoľkokrát ročne vyberieme... zbieranie minerálov (13.9.2011)

Nové nejstarší fosilie ze západní Austrálie?
3,4 miliardy let starý pískovec ze Strelley Pool v oblasti Pilbara snad obsahuje nejstarší známé fosilie. Jsou to mikroorganismy se sírovým metabolismem nebo jenom šmouhy v kameni? Není to tak dávno, co jsme se slzou v oku pohřbívali populární fosilie z Apex Chert v západní Austrálii, které po desetiletích hvězdné slávy nejstarších fosilií světa nakonec asi definitivně... zaujímavosti (12.9.2011)

Nižná Boca
Nižná Boca - fotografie... zbieranie minerálov (11.9.2011)

Keď Zemi vládli príšery: Zabijak s plachtou
Cicavce boli vždy geekovia prírody. Kopali a podnes kopú šos ostatným zvieratám v oblasti, s prepáčením za výraz, inteligentných systémových riešení. Vretenica môže mať parádne vyskakovacie zuby s perfektným kanálikom, ktorý nadávkuje jed presne do rany, ale čo je to proti viacerým druhom... zaujímavosti (10.9.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - kostol Sv. Kríža (2. časť)
Kostol od východu... história baníctva (9.9.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - kostol Sv. Kríža (1. časť)
Po predhliadke “nemeckého kostola” prechádzam malým nádvorím na severný koniec mestského hradu, kde stoja vedľa seba dve ďalšie stredoveké budovy - Matejov dom a kostol Sv. Kríža... história baníctva (8.9.2011)

CZ - Velký Štolpich
Vodopád Velký Štolpich se nachází na Sloupském potoce na severním svahu Jizerek. Potok překonává skalní stěnu vysokou přibližně 30 metrů a vytváří několik vodopádů a kaskád. Největší vodopádový stupeň má výšku 5 metrů... zahraničie (7.9.2011)

Richtárová - Piesky
Zberateľská akcia Geoklubu Nitra... zbieranie minerálov (6.9.2011)

Dobrá Voda - horniny, pôdy, zemetrasenia
Celý chotár v pohorí sa skladá prevažne z triasových vápencov, (Dobrovodský kras), z mladších treťohorných zlepencov a pieskovcov tzv. jablonického typu. Dobrovodskú kotlinu vypĺňa tzv. karpatská formácia helvétu, čo sa odráža aj na zložení rastlinstva a živočíšstva. Obec leží v tektonickej línii, bola viackrát postihnutá zemetrasením... pod drobnohľadom (5.9.2011)

V Tatrách objavili nové stopy dinosaurov
Tím vedcov objavil na poľskej a slovenskej strane Tatier nové stopy po dinosauroch. Ide o sedem typov fosílnych nálezov. Skamenené stopy môžu odhaliť správanie dávnych organizmov. A nemusia to byť len stopy dinosaurov, ale stopy akýchkoľvek tvorov... zaujímavosti (4.9.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (52. časť - Kameňolomy Liptova a vápenice)
Velikých a riadne vystrojených kameňolomov posiaľ tu niet. Najväčší kameňolom na hranici Liptova je pri Kraľovanoch, kde drvia, sortírujú a železničnými vagónami odvážajú podrvenú žulu. Strojami, ktoré stlačeným povetrím pracujú, vŕtajú do tvrdej skaly diery a potom dynamitom ich lámu... knihy (3.9.2011)

Juramaia zastínila Eomaiu
Pozoruhodně zachovalá fosilie jurského zvířátka podobného rejskovi ze severovýchodní Číny poskytla nový obraz nejranějších předků dnešních placentálních savců. Milník jejich vzniku se posunul o 35 milionů let do minulosti... zaujímavosti (2.9.2011)

Keď Zemi vládli príšery: Žaba s polmetrovou papuľou
Cicavce sú nuda, kedysi žili oveľa väčšie príšery. Najväčšou zlobou karbónu bol Eryops, žaba s papuľou krokodíla. Naučiť rybu chodiť po suchu, to je ako chcieť od kravy, aby spievala ako slávik, alebo od mačky, aby vás mala úprimne rada. Ani za sto rokov... zaujímavosti (1.9.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - Matejov dom (2. časť)
Vchod do Matejovho domu a Slovenského kostola... história baníctva (31.8.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - Matejov dom (1. časť)
Zaujímavá neskorogotická stavba sa dotýka kostola Sv. Kríža aj mestského opevnenia. Je to pomerne vysoká budova - spolu s prízemím má až päť podlaží. Zaujímavé je, že je dokonca o niečo vyššia ako kostol (ktorý ale nemá vežu). Dom bol postavený... história baníctva (30.8.2011)

CZ - Pančavský vodopád
Vodopád se nachází v Krkonoších, tvoří ho potok Pančava (pravostranný přítok Labe), který padá do horní části Labského dolu. Název dle Pančavského potoka pocházející z německého pantschen, spisovně planschen nebo plantschen česky cákat, šplíchat... zahraničie (29.8.2011)

Salamandrové dni 2011
V roku 2011 (9. - 10. september) na vás čaká Salamandrový sprievod, hudobno - tanečný program, v ktorom vystúpia umelci z krajín V4, burza minerálov, Haraburdy, Noc na Starom zámku, sobotný program pre deti Salamandrová ružová a množstvo iných aktivít... zbieranie minerálov (28.8.2011)

Suchá Belá a Prielom Hornádu
Výlety do roklín Slovenského raja majú vždy svoje neopakovateľné čaro. Môžete tam chodiť pokojne každý rok a vždy budete mať pocit, že prechádzate novým miestom. Po jarnom topení snehov neostane kameň na kameni... zbieranie minerálov (27.8.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (51. časť - Ďalšie dáta ku baníctvu Liptova)
Keď sme spomenuli význam Zvolena ohľadom železiarskeho baníctva, musíme spomenúť i súsednú Oravu ohľadom uhlia. Tak sa zdá, že tieto dve staré súsedné župy, Zvolen a Orava s Liptovom doplňujú sa bohatstvom a v krásach navzájom. Zvolen menovite železom vyniká, na uhlia sa tu menej pokusov prevádzalo, preto ale je tu uhlia i pri Brezne a vŕtalo sa i pri Zvolenskej Sielnici... knihy (26.8.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (50. časť - Ďalšie dáta ku baníctvu Liptova)
Rúda Nižných Tatier sa nachodí: 1. alebo v kvarcových žilách, ktoré okrem zlata, striebra, pyritu a galenitu miestami i mnoho antimonitu obsahujú... knihy (25.8.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (49. časť - Ďalšie dáta ku baníctvu Liptova)
V hornej časti Svätojanskej doliny, tam kde sa severojužného smeru dolina na západ skrúca a zákrutom svojím objíma tmavé zbrázdené bralá Ďumbiera v 1300-1430 m. výške, nachodia sa podobné staré zanechané štôlne a pod nimi pri doline sú na niekoľko želez. vozňov veľké hŕby železnej rúdy, ktoré pochádzajú z čiastky z tunajších štôlní, z čiastky... knihy (24.8.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (48. časť - Ďalšie dáta ku baníctvu Liptova)
Bolo pozorované, že rúdne žily zlata sa klonia na juh, rúdne žily železa ale na sever. Tiež že rúdne žily zlata prichodia prevažne len vo vyšnej časti hlavného hrebeňa, rúdne žily železa v nižšom horizonte viac už na priečnych výložkoch hlavného hrebeňa... knihy (23.8.2011)

Neďaleko šachty Mária v Kremnici sa opäť prepadla zem
Staré banské dielo v Kremnici opäť pohrozilo. Na zosuv pôdy upozornili obyvatelia blízkeho domu. V blízkosti starého banského diela sa opäť objavila diera v zemi. Od pôvodného prepadliska z roku 2009, ktoré vydesilo obyvateľov okolitých domov, je vzdialená asi sto metrov... zaujímavosti (22.8.2011)

DE - Pekelné Svaté schody v Saském Švýcarsku vedou turisty až do oblak
Tento nádherný výlet prověří vaši fyzickou kondici. I když to hned nepocítíte, protože tajemný Frienstein vás očaruje natolik, že se vám okamžitá bolest vyhne. A ještě večer, kdy už budete... zahraničie (21.8.2011)

Nejstarší fosílie blahovičníku nejsou z Australie
S rostlinami, kterým se také říká eukalypty, se setkáváme v mnoha koutech světa, není to ale přirozené, neboť se o to přičinil člověk. Původní porosty, jak se dočteme v encyklopediích, se vyskytují jen v Austrálii a na několika okolních ostrovech. Jejich paleontologický nález v Jižní Americe je velkým překvapením, hlavně proto, že pochází z doby před více než padesáti miliony let... zaujímavosti (20.8.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - kostol Nanebevzatia Panny Márie (2. časť)
História kostola... história baníctva (19.8.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - kostol Nanebevzatia Panny Márie (1. časť)
Najvyššia a údajne najstaršia budova bystrického mestského hradu. Stojí priamo v jeho strede, orientovaná v smere východ - západ, veža je samozrejme na západnom okraji. Tento kostol sa niekedy zvykne nazývať aj “nemecký”... história baníctva (18.8.2011)

Nad Detvou našli tony zlata
Ťažba ešte nie je istá. Ak ju štát povolí, kopec zmenia ťažiari na kráter. Detva sa možno o niekoľko rokov zaradí medzi banské mestá. Úrady už majú na stole žiadosť na dobývací priestor... zaujímavosti (17.8.2011)

Strelníky nikdy neprestali byť v srdci Šajbou
Hoci pôvodný názov obce Šajba nahradili slovenským pomenovaním Strelníky pred viac ako polstoročím, obyvatelia používajú oba názvy dodnes. Do roku 1949 Šajba, od tohto roku už Strelníky. V skutočnosti... zaujímavosti (16.8.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - barbakan (2. časť)
Predná brána... história baníctva (15.8.2011)

Stavebné pamiatky - Banská Bystrica - barbakan (1. časť)
Po roku ma cesty zaviedli opäť raz do Banskej Bystrice. Pekný marcový, predjarný deň som sa rozhodol okrem roboty využiť aj na malú prechádzku námestím. Počasie bolo nádherné, hoci chladné, ľudí málo - ideálny čas na fotenie... história baníctva (14.8.2011)

PL - Jaskyne Koščeliskej doliny
Dolina Kościeliska (Koščeliská dolina) so svojimi prístupnými jaskyňami je jednou z najvyhľadávanejších a najkrajších v poľskej časti Tatier. Výlet pripadol na piatok... zahraničie (13.8.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (47. časť - Na baníckej osade Magurke)
Baňský erár od r. 1740 do r. 1745, tedy v dobe za panovania Márie Terézie zaopatril si na oblasti magurskej baňské právo. Dľa panovníckeho nariadenia vieme, že erár neznáme plochy dal preskúmať a nové štôlne hnať. Utvorí sa štôlňa "Kilianka", "Františkova", "Félixova", "Matejova" a "Jozefova"... knihy (12.8.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (46. časť - Na baníckej osade Magurke)
Vyšli sme na banícku magurskú cestu, peknú ešte ako dlaň, odkiaľ (niečo s boka) sme mali preutešený výhľad na Salatín. Po malom oddychu šli sme ďalej. Cesta sa tu kloní, krtáčame na dol. Na najnižšom bode odbočíme v pravo ku malým dvom Kordošovým jezierkam. Vrátime sa na cestu a stúpame cestou nahor až zočíme pekný nový magurský kostolík, len ešte nedávno dohotovený... knihy (11.8.2011)

Bratislavské mineralogické dni 8.10. - 9.10.2011
Pozývame Vás na už tradičné Bratislavské mineralogické dni, ktoré sa uskutočnia v termíne 8.- 9. 10. 2011 v kultúrnom dome Cultus v Ružinove... zbieranie minerálov (10.8.2011)

Slovenský raj si svoj názov zaslúži
Slovenský raj síce patrí medzi naše najmladšie národné parky, ale prírodnými krásami za ostatnými v ničom nezaostáva, práve naopak. Niektoré zákutia skutočne pripomínajú na pohľad zákutia ako v raji... zaujímavosti (9.8.2011)

Na drevný opál chodia aj s bagrom
V okolí Povrazníka a Strelník sa nachádza niekoľko lokalít s bohatým výskytom drevného opálu. Obciam to však prináša aj nemálo problémov. Výskyt drevného opálu v okolíka Povrazníka a Strelník je nielen geologickou zaujímavosťou regiónu... zaujímavosti (8.8.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (45. časť - Baníctvo Liptova. Rúdy, nerasty a banícke pozemky)
Rúdne ložiská Liptova sa prevažne na severnom okraji hlavného hrebeňa Nižných Tatier sústredňujú. Nižné Tatry patria k banícky najbohatšiemu pohoriu Liptova. Tu nachodíme zlato a železo, prvé v okolí Magurky, druhé v okolí Ďumbiera... knihy (5.8.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (44. časť - Baníctvo Liptova. Rúdy, nerasty a banícke pozemky)
V alpskom pásme Nižných Tatier vyčnievajú zanechané otvory štôlní na zlato, antimonit a železo. Voľakedy ruch banícky bol tu o mnoho čulejší, pilne sa pracovalo a hrabala sa rúda teraz už v zanechaných alebo len odpočívajúcich štólach. Rúdne žily ťahajú sa tak severnej ako i južnej strane Nižných Tatier. Kým zlato a antimonit je prevažne... knihy (4.8.2011)

Kedysi ovládali Zem príšery, z ktorých išiel strach
Cicavce sú vraj nuda, kedysi žili oveľa väčšie príšery. V novom letnom seriáli si niektoré z nich predstavíme. Absolútnymi kráľmi súčasnej fauny sú cicavce. Obsadili všetky biotopy a dostali sa na vrchol temer všetkých potravinových reťazcov na zemi, pod zemou aj vo vode... zaujímavosti (3.8.2011)

CZ - Landek - geologické zajímavosti
V okolí Hornického muzea OKD mohou návštěvníci vidět ojedinělou geologickou situaci: výchozy karbonských uhlonosných vrstev přímo na povrch, které ve světě v tomto měřítku prakticky nemají obdoby. I to bylo jedním z důvodů zřízení národní přírodní památky Landek: je zde možné bezprostředně vidět, jak se tyto vrstvy utvářely... zahraničie (2.8.2011)

V rožňavskej Mária bani sa opäť pracuje
Od začiatku júla je areál bane Mária pri Rožňave nanovo oplotený a prebiehajú v ňom aktívne práce. Všetko pravdepodobne smeruje k snahe oživiť projekt dobývania žily Strieborná. Po vyše piatich rokoch od zatopenia bane Mária sa na jej území obnovili stavebné práce... zaujímavosti (1.8.2011)

První pták nebyl pták. Archeopteryx byl obyčejný dinosaurus
Jeden z nejznámějších pravěkých tvorů vůbec přišel o svůj primát. Nová zkamenělina podle čínských paleontologů přesvědčivě ukazuje, že slavný Archeopteryx nebyl vůbec ptákem, ale "obyčejným" opeřeným dinosaurem... zaujímavosti (31.7.2011)

Turík (3. časť)
Vápencový lom nad cestou... zbieranie minerálov (30.7.2011)

Turík (2. časť)
Vápencové skaly sa dvíhajú v lese hneď nad obcou... zbieranie minerálov (29.7.2011)

Turík (1. časť)
Dedinka Turík je azda najmenšia obec v Ružomberkom okrese. Nachádza sa na južnom úpätí Chočských vrchov a leží 10 kilometrov od Ružomberka. Na výlet vyrazím bicyklom. Je nádherné, extrémne horúce júlové popoludnie. V meste prichádzam najprv na železničnú stanicu, prechádzam cez koľaje do Likavky a po starej ceste popod Mních smerujem na východ... zbieranie minerálov (28.7.2011)

Pozvánka: 14. Náckov štiavnický pochod
Banskoštiavnicko-hodrušský banícky spolok v Banskej Štiavnici Vás srdečne pozýva na 14. NÁCKOV ŠTIAVNICKÝ POCHOD, ktorý sa bude konať v piatok 29. júla 2011... zaujímavosti (27.7.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (43. časť - Archaikum Liptova)
Archaická žula tvorí osu hlavného ťahu nielen Liptovských Hôľ a s nimi úzko súvisiacich Ústredných Tatier, ale aj južne ležiacich a s prvými parallelne sa vinúcich Nižných Tatier. Žula sa v Liptovských Holách od Sivého vrchu (1806 m.) východne hlavným hrebeňom nielen celými Lipt. Hoľami tiaha, ale prejdúc i do hlavného ťahu štihlých sokorečných Ústredných Tatier... knihy (26.7.2011)

CZ - Landek Park
Největší hornické muzeum v České republice s nejširší nabídkou doplňkových služeb nabízí svým návštěvníkům celodenní výlet mezi památkami v přírodě... zahraničie (25.7.2011)

CZ - Objevte Ostravu. Barevné město, jehož ocelové srdce znovu tluče
Už to není černá Ostrava, ta černá hvězda nad hlavou, jak o ní zpívá slezský bard Jaromír Nohavica. Při pohledu z vyhlídkové věže Nové radnice mě až zaskočí, jak moc je zelená. A neplatí ani jiné stereotypy. Město nabízí víc než technické památky z éry uhlí... zahraničie (24.7.2011)

Nádej na veľké ložisko plynu sa rozplynula
Slovensko malo nádej, že na Záhorí sa nájdu stovky miliónov kubíkov zemného plynu. Unikátne hlbinné prieskumné vrty za 19 miliónov eur však neboli úspešné. Krajina tak definitívne nemôže počítať, že by z vlastných zdrojov znížila súčasnú 99-percentnú závislosť od plynu z Ruska... zaujímavosti (23.7.2011)

Magurka - štôlňa Kilián
Halda štôlne Kilián nad Magurkou... zbieranie minerálov (22.7.2011)

Kvetnica - karneol
V Kvetnici ho nájdete len vo Veľkom lome, ale len veľmi vzácne. Je to priesvitná odroda chalcedónu. Farbu má červeno oranžovú, tvrdosť 7, lesk- sklený až voskový... zbieranie minerálov (21.7.2011)

Podarilo sa presne určiť sfarbenie pravekých vtákov
Len nedávno našli vedci spôsob, ako zmerať dinosaurom teplotu. Teraz našli aj spôsob, ako určiť sfarbenie peria vtákov, ktoré žili pred viac ako sto miliónmi rokov... zaujímavosti (20.7.2011)

Niektoré z najnavštevovanejších pamiatok sú v havarijnom stave
Banské múzeum v prírode, Starý a Nový zámok, Berggericht a Kammerhof, Galéria Jozefa Kollára a dedičná štôlňa Glanzenberg. To sú najnavštevovanejšie banskoštiavnické kultúrne pamiatky. Ich technický stav už dlhší čas nie je dobrý a niektoré z nich sú doslova v havarijnom stave... zaujímavosti (19.7.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (42. časť - Útvary paleozoikumu)
Paleozoikum Liptova je prevažne reprezentovaný permom a to kremencom a pod ním ležiacim červeným pieskovcom. Kremenec či kvarcit tvorí širšiu-užšiu, len miestami diaklasami presunutú a pretrženú, ale preto viacmenej celistvú stuhu pozdĺž rulového, ale prevažne žulového jadra Nižných Tatier. V Bocskej doline prichodí kremenec v okolí Nižnej Boci... knihy (18.7.2011)

CZ - I v Česku máme velehory! Parádní neznámá hřebenovka na Lounsku
Že u nás nemáme velehory? To jste ještě nezlézali kopce na Lounsku! Dva a půl tisíce metrů nadmořské výšky sice nedosahují, avšak svým členitým reliéfem a travnatými vrcholy velehorskou krajinu občas připomínají... zahraničie (17.7.2011)

Roháčska dolina (3. časť)
Zelenô v strede Roháčskej doliny... zbieranie minerálov (16.7.2011)

Roháčska dolina (2. časť)
Cesta k Tatliakovej chate... zbieranie minerálov (15.7.2011)

Roháčska dolina (1. časť)
Horúce letné popoludnie priam láka na výlet. Balíme batohy sadáme do auta a smerujeme k Tatrám. Do Zuberca je z Ružomberka približne 50 kilometrov ktoré si trúfame prejsť za hodinu. Prvú zastávku máme na pumpe v Dolnom Kubíne, kde tankujeme benzín. Naša cesta vedie ďalej popri toku Oravy k Oravskému Podzámku až po Podbiel... zbieranie minerálov (14.7.2011)

Pozvanie na virtuálnu prehliadku Múzea mincí a medailí v Kremnici
Národná banka Slovenska prednedávnom sprístupnila verejnosti novú webovú stránku Múzea mincí a medailí v Kremnici, ktorá návštevníkom ponúka okrem atraktívnejšieho vzhľadu aj jednoduchšiu orientáciu a bohatú fotogalériu z expozícií, výstav a podujatí múzea... zaujímavosti (13.7.2011)

Varování z doby ledové
Doba ledová je doba ledová. Je za námi, otepluje se. Nebo je opět před námi? Média se předhánějí v líčení hrůz, které teplo přinese. Je tu však svědek, který nelže - sama planeta Země. Ta hovoří jasně, stručně a bez emocí... zaujímavosti (12.7.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (41. časť - Jaskyňa v Okne a pútavá sila krásnej Demänovky)
Ešte i nasledovné jaskyne sú spomenutia hodné: V Demänovskej doline pod Oknom "Studená diera". Za Oknom "Oválna jaskyňa", Vyvieranie". Vo Svätojánskej "Stanišovská jaskyňa" a jaskyňa pred Bystrou. Vyše Matiašoviec v Suchej Doline "Dúpna . V Prosieckej doline "Nad Vyvieraním" a v pol doline "Niže Sokola". Vo Važci, v Porúbke za Bukovicou... knihy (11.7.2011)

Nové acháty z Kvetnice
Veľký lom v Kvetnici ukázal svoje drahokamy. Táto ukážka achátov je po ich rozrezaní. Ešte ich čaká brúsenie, leštenie a potom múzeum v Poprade a niektoré si nájdu miesto v Základnej škole Jarná a aj v mojej zbierke. Tak hurá na acháty do Kvetnice... zbieranie minerálov (10.7.2011)

Pozvánka do Kvetnice
Čo nového v Kvetnici? Na túto otázku vám kolegovia a milovníci mineralógie môžem odpovedať v tomto mojom príspevku. Po ukončení banskej činnosti v Malom lome severne od osady Kvetnica som už nedúfal, že táto lokalita odhalí svoje tajomstvá. Veľký lom južne od Kvetnici je na minerály slabý. Acháty sa vyskytovali iba sporadicky, plus - mínus 2 ks v hornej časti, ale veľmi málo... zbieranie minerálov (9.7.2011)

BG - Belogradčik, bulharský skalní unikát jako z Pána prstenů
Většina českých turistů zná z Bulharska hlavně Černé moře. Tahle země přitom ukrývá přírodní skvosty jako vystřižené z nějakého fantasy filmu. Zveme vás do pohoří Stará planina, kde se u městečka Belogradčik rozprostírají neskutečně krásná skalní města... zahraničie (8.7.2011)

V Marianke vystavili Rožňavskú Meterciu
V predvečer 1. mája sa v obci Marianka uskutočnili hneď dve slávnostné udalosti. Obe súviseli s baníckou históriou obce, ktorá spočíva v priemyselnej ťažbe a spracovaní bridlice. Prvou udalosťou bola výstava kópie obrazu Rožňavskej Metercie z roku 1513, druhou krst brožúry ,,Čierny mramor z Marianky alebo po stopách slávnej ťažby mariatálskej bridlice“, ktorá práve v týchto dňoch uzrela svetlo sveta... zaujímavosti (7.7.2011)

Nejdelší jeskyní světa se pyšní USA, nejhlubší se ukrývá v Abcházii
Dne 1. července slaví 70 let od svého vyhlášení Národní park Mamoth Cave neboli Mamutí jeskyně v americkém státě Kentucky. Největší atrakcí parku je nejdelší jeskyně světa, takzvaná Mamutí jeskyně... zaujímavosti (6.7.2011)

Ružomberok - Biela púť (2. časť)
Lom nad Bielym Potokom pod Borovinským... zbieranie minerálov (5.7.2011)

Ružomberok - Biela púť (1. časť)
Správy hlásia búrkové počasie, ale neváham a keďže mám voľný čas, nasadám na bicykel a vyrážam do sveta. Pôvodne plánujem cestu do Bieleho Potoka a ďalej na juh po osadu Podsuchá. Akonáhle sa však dostávam za Ružomberok, je mi jasné, že budem musieť trochu improvizovať. Od juhu sa totiž valí obrovské čierne mračno, z ktorého vyletujú priam ukážkové blesky a osvetľujú túto majestátnu scénu... zbieranie minerálov (4.7.2011)

Lze změřit teplotu vyhynulým dinosaurům s přesností na dva stupně?
Ano. Stanovením poměru izotopů uhlíku a kyslíku v biominerálech lze vystopovat při jaké teplotě se utvářely. Molekuly kalcitu a apatitu v zubech a kostech si tělesnou teplotu pamatují miliony let. Dva zatím testovaní sauropodi měli v dobách své slávy v tlamách 36 a 38 stupňů Celsia... zaujímavosti (3.7.2011)

Marianka (Malé Karpaty) - pútnické miesto s baníckou tradíciou
História obce Marianka sa väčšinou spája s tradíciou pútnického miesta. Málokto vie, že s obcou Marianka je úzko spätá aj bohatá banícka minulosť spojená s povrchovou a podzemnou ťažbou a priemyselným spracovaním mariatálskej bridlice... história baníctva (2.7.2011)

Lokality tvorené travertínmi na strednom Slovensku
Nami predstavovaná oblasť stredného Slovenska je bohatá aj na sladkovodné vápence, pre ktoré sa vžilo pomenovanie travertín (tak ho uvádza aj učebnica prírodopisu, pre 8.ročník ZŠ). Výrazne to ovplyvnila skutočnosť, že v skladbe hornín územia dominujú vápnité horniny, ktoré vďaka rozsiahlym tektonickým procesom sú porušené zlomami i množstvom drobných puklín, ktoré umožňujú cirkuláciu vody v nich... pod drobnohľadom (1.7.2011)

Parenica so 42-stupňovou vodou spája účinky sauny a kúpeľa
Sklené Teplice, ktoré patria k najstarším kúpeľom na Slovensku, sa môžu pochváliť unikátnym prírodným výtvorom - jaskyňou, kde vyviera termálna voda. Tento termálny kúpeľ nazývaný Parenica je v súčasnosti vyhľadávaný verejnosťou nielen z blízkeho a širokého okolia, ale aj zahraničia. Parenica ponúka kúpeľ v 42-stupňovej termálnej... zaujímavosti (30.6.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (40. časť - Jaskyňa v Okne a pútavá sila krásnej Demänovky)
O mojich nových výskumoch v jaskyni Okne nejdem sa tu rozpisovať, bude o nej na inom mieste pojednané, len toľko pripomeniem, že na vyzvanie archeologického spolku slovenskej sekcie, ktorá mala riadny ročný sjazd 1923. roku 7. augusta v Turč. Sv. Martine, dostal som poverenie, aby som jaskyňu "Okno" započal skúmať... knihy (29.6.2011)

CZ - Krásný výlet, na který si nemusíte brát vodu. Napijeme se ze stromů
Západní Čechy jsou bohaté na malá přírodní zřídla velmi osvěžujících železnatých kyselek. Lidé je dříve pili hlavně v létě, kdy trávili většinu času prací venku na poli nebo v lese. Aby zabránili mísení pramene kyselky s obyčejnou vodou... zahraničie (28.6.2011)

Samuel Mikovíny – prvý slovenský inžinier (2. časť)
Štiavnické tajchy... história baníctva (27.6.2011)

Samuel Mikovíny – prvý slovenský inžinier (1. časť)
Bol významným zememeračom, kartografom a autorom prvých podrobných máp slovenských žúp. Narodil sa roku 1686 v Turičkách pri Lučenci v rodine evanjelického farára a učiteľa. Stredné školy vychodil v Lučenci a v Banskej Bystrici. Vynikal najmä vo fyzike, matematike a kreslení, čo predurčilo jeho životnú dráhu... história baníctva (26.6.2011)

Kilogram uránu dokáže nahradiť až tri milióny ton čierneho uhlia
Najprv bol Černobiľ a po štvrťstoročí Fukušima. Dve nehody jadrových elektrární, ktoré otvorili polemiku okolo jadrovej bezpečnosti. Čo vlastne rádioaktvita je, ako je to s bezpečnosťou jadrových zariadení a aké sú výhody či nevýhody energie z jadra? Opýtali sme sa na to... zaujímavosti (25.6.2011)

Ružomberok - Krkavá skala - Vlkolínec (2. časť)
Pohľad na juh - vrch Polčíkovo tvorený fatranským kryštalinikom... zbieranie minerálov (24.6.2011)

Ružomberok - Krkavá skala - Vlkolínec (1. časť)
Jarný cyklovýlet na Vlkolínec začínam v Ružomberku. Prechádzam mestom a pokračujem k hostincu Gejdák. Sledujem zelenú turistickú značku ktorá vedie okolo Sidorova na Vlkolínske lúky... zbieranie minerálov (23.6.2011)

Geotermální průšvihy
Energie čerpaná z hloubi Země může být nebezpečná. V poslední době byly „odpískány“ hned dva projekty. Je to prosté. Do hlubin Země se napumpuje studená voda, která se v podzemí zadarmo ohřeje a po návratu na zemský povrch ji lze použít k pohánění turbín. Ponechme stranou nemalé náklady na vybudování takové geotermální stanice... zaujímavosti (22.6.2011)

CZ - Jáchymovská Štola číslo 1. Místo, kde turisty mrazí
Jedním z turisticky nejzajímavějších míst v Jáchymově je Štola číslo 1. Ve zdejším uranovém dole museli za komunistického režimu pracovat političtí vězni. Podívejte se i vy do podzemí, kam ročně zamíří více než pět tisíc lidí... zahraničie (21.6.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (39. časť - Karpaty, Nízke Tatry a údolie Demänovky)
Prítomné povodie Demänovskej doliny úzko súvisí s niekdajším ťahom diluviálnych ľadovcov a tieto zase s horotvorebnýrni diaklasami údolia. Bystrá ponorná Demänovka sbiera svoje bystré toky z dvoch "kotlov", západného a východného, ktoré sa výbežkom Priečneho. Stodôlok so stredu výbežkom Kamenným-Krakovou Horou s východu... knihy (20.6.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (38. časť - Karpaty, Nízke Tatry a údolie Demänovky)
Roku 1921 prichádza do Nižných Tatier nielen Alois Král, ale i neúnavný a pilný skúmateľ diluvia prof. dr. Frant. Vitásek a kým Král podzemný kras objavuje a do pohádkových dutín zeme - o ktorých sa len hrôzyplné poviedky rozprávaly na salaši - vkračuje, zatiaľ Vitásek vyššie stúpa, študuje morény a kary Ďumbiera a z prítomných utešených morénnych... knihy (19.6.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (37. časť - Karpaty, Nízke Tatry a údolie Demänovky)
V oblastí Demänovskej doliny pozorujeme stupňovitý horizontálny presun mohutných vrstiev horného triasu a s ním súsediacich a naň sa rozkladajúcich útvarov. Dokiaľ Siná (1565 m.) je úplne v úzadí, zatiaľ Demänovská Hora (1301 m.) už sa markantne tisne do popredia s diaľkovou differenciou vyše 4 km., jej súsedná Poludnica s vrcholom Poludnice "Prednej" (1505 m.) asi v rovnej horizontálnej diaľke vrcholí... knihy (18.6.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (36. časť - Karpaty, Nízke Tatry a údolie Demänovky)
Viktor Uhlig vo svojej tektonickej škice Karpát, ktorú r. 1903 vyhotovil, rysujúc výbudunok Slovenska znázorňuje mohutné severné flyšové pásmo, ktoré severne obručovite objíma Slovensko, za ním pásmo bradiel, ktoré je zväčša terciérnymi paňvami oddelené od vonkajšieho jadrového pásma, za ním nasledujú opätovne tercierné paňvy a za nimi... knihy (17.6.2011)

Skaly na stračej nôžke
Zdanlivo popierajú všetky fyzikálne zákony. Naši predkovia si ich existenciu nedokázali zdôvodniť rozumom, a tak ich spájali s peklom a temnými silami. Skalné hríby a kývavce (viklany) sa považujú za atraktívne... zaujímavosti (16.6.2011)

Jar v Trlenskej doline
Krásne aprílové počasie má vylákalo vytiahnuť bicykel opäť na s telo dňa a vyraziť von. Teplota dosahuje vcelku znesiteľných 15 stupňov, čo už aj ja, zimomravec dokážem akceptovať. Dofukujem kolesá olejujem retiazku a stroj mám pripravený na cestu. Odhodlane vyrazím do Trlenskej doliny. Hneď po štarte sa ubezpečujem, že rozhodnutie vziať si zásoby svetrov bolo veľmi múdre... zbieranie minerálov (15.6.2011)

Legenda hovorí, že banské nešťastie v Kremnici bolo Božím trestom
Kremnica si pripomenie jedno z najväčších banských nešťastí v histórii Slovenska. Obyvatelia mesta Kremnica si v sobotu (11.6.) spomienkovým stretnutím pripomenú jedno z najväčších banských nešťastí na Slovensku spred niekoľkých storočí. Zahynuli stovky baníkov. V roku 1443 sa dôsledkom zemetrasenia prepadol vrch Šturec, pod ktorým sa križovali... zaujímavosti (14.6.2011)

Najvýznamnejší projekt v SBM priniesol obnovu 46 stredovekých diel
Najvýznamnejší projekt vo svojej histórii ukončilo v týchto dňoch Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici. Za výdatnej pomoci zahraničného grantu tam za uplynulé štyri roky zreštaurovali 46 vzácnych umelecko-historických diel z 13. až 19. storočia... zaujímavosti (13.6.2011)

CZ - Nová atrakce Jáchymova: naučná stezka o radonu
V Jáchymově vznikla naučná stezka, která podrobně informuje o radioaktivním plynu radonu. Právě jím je město na úpatí Krušných hor proslulé, ať v negativním či pozitivním smyslu. Radon tam komplikuje výstavbu... zahraničie (12.6.2011)

Suvenír z Banskej Štiavnice (1990)
V roku 2008 som písal o malej plakete – suveníre z Banskej Štiavnice, ktorú som šťastlivo našiel po veľa rokoch medzi haraburdím. Netušil som, že aj po troch rokoch sa mi dostane do rúk podobná vecička... zbieranie minerálov (11.6.2011)

Klaus si užil premiéru s velkorypadlem
Ve všech směrech unikátní velkorypadlo KK1300 uvedl v pondělí v Duchcově na Teplicku do provozu prezident Václav Klaus. Podle vlastních slov už otevíral a zahajoval ledacos, zprovoznění obřího těžebního stroje byla ale pro něj premiéra... zaujímavosti (10.6.2011)

Vodopád v Rakytovci - Veľká Fatra
Priamo v centre pohoria sa nachádza jeden z väčších veľkofatranských vodopádov. Dolinka Rakytovec sa nachádza, ako už názov hovorí, pod vrchom Rakytov, ale smeruje do Ľubochnianskej doliny. Je preto pomerne ťažšie dostupná bežnému turistovi. Asi najjednoduchší prístup je z Ľubochnianskej doliny, ktorá je však od piateho kilometra... pod drobnohľadom (9.6.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (35. časť - Vedecké práce odborníka a bohatá výrečnosť nášho ľudu)
Vedecké práce a štúdie znázorňujú jednu velikú, mohutnú, nekonečnú reťaz, ku ktorej prikladáme očko k očku, ona očividome rastie, ale nikdy nemôžeme povedať, že je zakončená, lebo vždy novými očkami, či poznatkami sa obohacuje, predlžuje. Netreba sa toho báť, že keď je niečo preskúmané, už je to aj ukončené, práve naopak... knihy (8.6.2011)

Nemecký fotograf odhaľuje v knihe mestské zákutia
Zákutia, ktoré bežný návštevník historickom meste ani nespozoruje, odhaľuje nemecký fotograf žijúci v Banskej Štiavnici. Obyvateľom i návštevníkom Banskej Štiavnice môže... zaujímavosti (7.6.2011)

Drahokamy (2. časť)
Rubín vďaka svojej červenej farbe patrí k jedným najvzácnejším drahokamom sveta. Názov pochádza z latinského rubeus – červený. Bol označovaný ako kameň holubičej krvi... pod drobnohľadom (6.6.2011)

Drahokamy (1. časť)
Ľudská civilizácia od nepamäti obdivovala nádheru a dokonalosť prírody... pod drobnohľadom (5.6.2011)

Štartujú Bratislavské zberateľské dni
V termíne od 3. do 4. júna sa bratislavská Incheba stane miestom stretnutia ľudí, ktorí sa profesionálne alebo v rámci svojho voľného času venujú zberateľskej vášni... zaujímavosti (4.6.2011)

CZ - Vojna
Uprostřed lesů 5 km jihovýchodně od Příbrami (582 m n.m.), na rozhraní katastrů obcí Lazsko, Lešetice a Zavržice, v místě známém výskytem železné, stříbrné a uranové rudy, byl nejprve v letech 1947 - 1949 vybudován německými válečnými zajatci pracovní tábor; pojmenování dostal podle nedalekého vrchu Vojna (666 m n.m.), na jehož úpatí se nachází... zahraničie (3.6.2011)

Nižné Matejkovo (3. časť)
Žula z Nižného Matejkova... zbieranie minerálov (2.6.2011)

Nižné Matejkovo (2. časť)
Na tomto mieste sme našli nad cestou pozostatky starých výsypiek... zbieranie minerálov (1.6.2011)

Nižné Matejkovo (1. časť)
Na výlet do Nižného Matejkova vyrážame z Ružomberka skoro popoludní. Je krásne marcové počasie a cesta takmer prázdna. Vezieme sa autom asi desať minút a sme na mieste. Auto nechávame na začiatku doliny pri hlavnej ceste. Kráčame najprv lúkou k prvým chatám. Ústie doliny je vlastne veľká chatová osada podobne ako neďaleká dolina Vyšné Matejkovo... zbieranie minerálov (31.5.2011)

Bratislavský mineralogický klub na Facebooku
Bratislavský mineralogický klub na Facebooku... zbieranie minerálov (30.5.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (34. časť - Mystikum jaskýň)
Štvrté obdobie skúmania slovenských jaskýň siaha od 1893-1913 a obsahuje 10-ročnú periodu. V tomto období sa už so sústavnýrni vykopávkami pracuje. Nastáva nová doba pre preskúmanie jaskýň. Odborní skúmatelia učia sa z vykopávok západu menovite Francie, Belgicka a Nemecka, hľadiac na všestranné vecné a vyčerpávajúce preskúmania jaskýň. Menovite o archeologiu jaskýň je vrelý záujem... knihy (29.5.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (33. časť - Mystikum jaskýň)
Tretie obdobie histórie výskumov slovenských jaskýň sa uvádza odborným preskúmaním a prekopaním jaskyne pod Mníchom pri Liskovej univerzitným profesorom Ľudovítom Lóczym, v Dobšinskej Szontaghom a Krennerom. Toto obdobie obsahuje 22 rokov a trvá od 1871 - 1892. Ešte v tomto období... knihy (28.5.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (32. časť - Mystikum jaskýň)
V XV. o XVI. století veľmi málo sa ešte vedelo o jaskyniach, dnes je to už mohutná, samostatná veda takzvaná jaskyňoveda či "speleologia", ktorá sa tými tajuplnými, ale preto významnými a povšimnutia hodnými podzemnými dutinami zaoberá... knihy (27.5.2011)

Nad Lačnovským kaňonom vraj skamenela zlá macocha
Návštevníci tu môžu obdivovať prírodné monumenty ako napríklad Mojžišov stĺp či skalnú bránu Vrátnica. Nad Lačnovským kaňonom, ktorý sa nachádza neďaleko obce Lipovce, vraj pred stáročiami skamenela zlá macocha... zaujímavosti (26.5.2011)

Sprístupnenie jaskyne Zlá diera pomáha chrániť kvaple i netopiere
Jaskyňa Zlá diera vznikla v kryhe vápencov a dolomitov, ktorá zasahuje z Braniska do prevažne pieskovcového pohoria Bachureň. Vytvorenie podmienok na oficiálne sprístupnenie jaskyne Zlá diera pri obci Lipovce podľa správcu Rudolfa Košča pomáha chrániť výnimočné prostredie týchto podzemných priestorov. Vymedzenie... zaujímavosti (25.5.2011)

CZ - Růžovský vrch
Růžovský vrch (německy Rosenberg) zvaný také Růžák nebo Děčínská Fudžijama je čedičový masiv nacházející se 2,5 km jihovýchodně od obce Růžová v okrese Děčín. Při výšce 619 m je nejvyšším vrcholem Národního parku České Švýcarsko a vznikl při vulkanické činnosti z čediče, který pronikal pískovcem. Na několikah místech je možné pozorovat typickou sloupcovitou odlučnost čediče... zahraničie (24.5.2011)

Konec nízkých cen. Proč už železo ani benzin nikdy nebudou levné
Cena nerostných surovin se dnes pohybuje v rekordních výšinách. A může být podstatně hůře, varují někteří odborníci. Když zaslechneme slovo o ropě, zemním plynu nebo třeba i železné rudě, obvykle už můžeme předvídat... zaujímavosti (23.5.2011)

Hodruša - publikácie
Publikácia Najstaršie dejiny obce Hodruša-Hámre, ktorá vyšla v roku 2005 bola prvou zo série kníh, ktoré napísal a vydal náš obyvateľ Ing. Vít Priesol, ktorý tu žije... história baníctva (22.5.2011)

Hrabovo - Veľká Fatra (2. časť)
Lesná cesta - značená hrabovská cyklotrasa... zbieranie minerálov (21.5.2011)

Hrabovo - Veľká Fatra (1. časť)
Naša obľúbená lokalita je dobre prístupná v každom ročnom období. Chodíme sem na výlety peší na bicykli aj s kočíkom. Auto nechávame stáť na parkovisku pri hoteli... zbieranie minerálov (20.5.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (31. časť - Júrske útvary a tektonické uzliny)
Ostatná časť triasu, rhät a júra sú len v menších stuhách vyvinuté, sťaby mohutnými vráskami triasu len vovráskované. Spomenuté útvary horného triasu sú miestami sprevádzané takzvaným uzlovitým lemom, kde sa rôzne vrstvy a útvary blízko jeden k druhému pri sebe sťaby shluknuté nachodia... knihy (19.5.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (30. časť - Lunzský pieskovec)
K hornému triasu pripočitujeme i Lunzský pieskovec, ktorý skoro všade susedí s hornotriasovým vápencom a dolomitom. Pozorovaný bol pri východňanskej železničnej stanici, južne v Čiernej doline ako sa ide na Čierny Váh, medzi Petranovou... knihy (18.5.2011)

S čelovkou do Stanišovské jeskyně nedaleko Liptovského Mikuláše
Hledá se trochu obtížně, ale kdo hledá, najde. Z Liptovského Mikuláše pojedete do Liptovského Jána, obce s největším počtem zemanských zámečků. Většinou vypadají jako obyčejné domy... zaujímavosti (17.5.2011)

CZ - Kašperské Hory
Kašperské Hory (740 m) - přirozené středisko střední Šumavy, město v horské poloze na jižním svahu nad Opoleneckým a Zlatým potokem a údolím Otavy, nejvýše položené gotické město v Čechách... zahraničie (16.5.2011)

Pezinský Permoník 2011
Už tradične každý rok v auguste prichádza Pezinský permoník do areálu Pezinského kultúrneho centra a prináša so sebou prehliadku toho najkrajšieho, čo zem vydala zo svojej tajomnej pokladnice. Môžete tu obdivovať klenoty zo zbierok slovenských i zahraničných zberateľov alebo sami vystaviť svoje exponáty na obdiv a posúdenie laickej či odbornej verejnosti... zbieranie minerálov (15.5.2011)

Za nepovolené použitie erbu hrozí pokuta. Prípad z Kremnice skončil až na súde
Kým v Banskej Štiavnici a v Žiari pristupujú k nepovolenému použitiu erbu mesta benevolentne, Kremnica sa pre symbol mesta dokonca súdila. Samosprávy svoje erby ochraňujú mestskými nariadeniami... zaujímavosti (14.5.2011)

Bešeňová (2. časť)
Travertínová terasa. Vzadu Bešeňová a vrch Salatín v Nízkych Tatrách... zbieranie minerálov (13.5.2011)

Bešeňová (1. časť)
Výlet k bešeňovským travertínom začíname dosť neskoro popoludní. Ako dopravný prostriedok sme však zvolili auto, takže si to môžeme dovoliť. Vyrazíme z Ružomberka nabalení prázdnymi fľašami cez Liskovú, Liptovskú Teplú do Bešeňovej... zbieranie minerálov (12.5.2011)

Čas v geologii
Měřením délky trvání geologických procesů, tj. jejich rychlosti, se zabývá historická geologie a stratigrafie. Stáří horninových těles můžeme určovat jako... pod drobnohľadom (11.5.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (29. časť - Hornotriasový vápenec a dolomit)
Nie menej vyvinuté a významné sú tvorby hornotriasového vápenca a dolomitu. Kým Liptovské váp. vrchy sa chočovým dolomitom a aptychským vápencom honosia a spomenuté útvary v nich dominujú, zatiaľ severný ťah Nižných Tatier tiež aj Fatier hornotriasovým dolomitom a vápencom imponuje... knihy (10.5.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (28. časť - Aptychský vápenec z neokómu)
Aptychský vápenec už prichodí húfnejšie a vypĺňa nielen doliny, ale tvorí miestami i pohôrne menšie a nižšie hrebene, no miestami ustupuje tvrdšiemu hornotriasovému vápencu, dolomitu,'tiež aj chočovému dolomitu, ponechajúc im vyvýšenejšie miesta, uspokojí sa s nižšími hrebeňami, vrškami a dolinnými stráňami... knihy (9.5.2011)

CZ - Sloup
Sloup (skalní hrad) je známý, památkově chráněný skalní hrad v obci Sloup v Čechách nedaleko Nového Boru na Českolipsku. Vlastní hrad již neexistuje, zachována a turistům zpřístupněna je ve skále vytesaná poustevna s kaplí a novější stavby na vrcholu skály.... zahraničie (8.5.2011)

Pukanec - remeslá
Počiatky remeselníckej výroby v Pukanci môžeme hľadať už v keltskom osídlení kraja. O Keltoch vieme, že boli rovnako dobrí baníci aj hrnčiari. V zakladacej listine Svätobeňadického opátstva (1075) sa Pukanec spomína ako osada „aurifex et aurifaber“ (baníkov a zlatníkov). Rozvoj baníctva a nárast obyvateľstva podmienil... história baníctva (7.5.2011)

Na Sliezsky dom z Tatranskej Polianky (3. časť)
Križovatka turistických chodníkov pod Velickým plesom... zbieranie minerálov (6.5.2011)

Na Sliezsky dom z Tatranskej Polianky (2. časť)
Suťoviská pod Velickým plesom... zbieranie minerálov (5.5.2011)

Na Sliezsky dom z Tatranskej Polianky (1. časť)
Výlet do Tatier je našou dlho pripravovanou akciou, takže sa náležite tešíme. Je nádherné počasie, jasné slnečné ráno nás nachádza už v aute cestujúc diaľnicou z Ružomberka smerom k Popradu. kocháme sa panorámou Nízkych Tatier, Choča, neskôr Západných a konečne Vysokých Tatier... zbieranie minerálov (4.5.2011)

Prešov 2011
V sobotu 19. marca 2011 sa konal na ZŠ Kúpeľná XII. ročník prešovskej mineralogickej burzy a štvrtý novodobý, pri ktorom sme my, členovia preshowminerals. Aj keď nám počasie v sobotu neprialo a tesne pred burzou sa nám odhlásilo pár vystavovateľov, tak tento ročník z hľadiska návštevnosti... zbieranie minerálov (3.5.2011)

Černé diamanty pochází z vesmíru
Podle nového výzkumu vzácné černé diamanty mohou pocházet z vesmíru. Černé diamanty byly nalezeny pouze v Brazílii a Středoafrické republice. Protože černé diamanty byly nalezen pouze na dvou místech, ale nikdy ne v tradičním diamantem nalezišti... zaujímavosti (2.5.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (27. Hrádocký či šípkovský útvar)
Dokiaľ spomenutý dolomit tvorí vrcholce vrchov, zatiaľ mäkší, ale miestami tiež dosť pevný hrádocký útvar, viedenskými geologmi aj šípkovským útvarom menovaný, vyplňuje doliny, priehybky a nižšie sedla vrchov. Hrádocký útvar je od Lipt. Hrádku pomenovaný, poneváč sa pri ňom v typickej jakosti nachodí... knihy (1.5.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (26. Karpatský chočový dolomit)
Ešte zaujímavejšie sú tie útvary, ktoré Liptovskú starotertiernú paňvu ohraničujú. Karpatský chočový dolomit z neokomu (kriedy) prevažne z Liptovských vápenistých vrchoch vystupuje a severozápadné brehy Liptovskej paňvy tvorí. Tiaha sa od Sivého vrchu... knihy (30.4.2011)

Georgii Agricolae - De re metallica libri XII (Jiřího Agricoly dvanáct knih o hornictví a hutnictví)
Jiří Agricola se narodil 24.3.1494 v saském Glauchau. Již od mládí se chtěl stát lékařem. Po studiích, při kterých pobýval v Lipsku a také na několika italských univerzitách, se stal pravděpodobně v roce 1524 v Bologni doktorem medicíny... história baníctva (29.4.2011)

CZ - V Česku našli unikátní stopu dinosaura, procházel se po Náchodsku
Český geolog Radek Mikuláš si připsal pozoruhodný objev. Na chodníku botanické zahrady v pražské Troji našel otisk stopy dinosaura. Pískovcový blok pochází z lomu nedaleko... zahraničie (28.4.2011)

Kremnica - Skalka (2. časť)
Parkovisko na Skalke... zbieranie minerálov (27.4.2011)

Kremnica - Skalka (1. časť)
Na výlet do Kremnice cestujeme zo Starých Hôr kde trávime krátku letnú dovolenku. po krátkej návšteve Španej Doliny sadáme do felície a pokračujeme do Zvolena. Tu sa na krátko zastavujeme a sledujeme. Nasadáme do voza a dolinou Hrona sa vezieme v krásnom počasí k Hronskej Dúbrave. Pred Žiarom odbočujeme vpravo a smerujeme priamo... zbieranie minerálov (26.4.2011)

Montanistické akcie 2010
V oblasti pod Prašivou sme zdokumentovali 2 štôlne z celkovou dĺžkou 800m. V oblasti Rišianka sme vykonali povrchový prieskum, pričom sme tu zdokumentovali otvorené banské diela. Ďalší prieskum sa realizoval v oblasti Kramec, kde sa tiež identifikovali staré banské práce, no ďalší prieskum sa tu vykoná... zbieranie minerálov (25.4.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (25. Liptovské hrady)
Celé krásne Považie sa až hemží starými, dnes už opustenými hradmi. I Liptov sa honosil troma mohutne vystavenými hradmi. Na severnom okraji Liptovskej paňvy pod Liptovskými Vápenistými Vrchami najmohutnejší... knihy (24.4.2011)

Riaditeľ múzea: Situácia je kritická, nebude ani na platy
Slovenské banské múzeum avizuje existenčné problémy. Štát naň tento rok prispel najmenej za uplynulé obdobie. Jeho zriaďovateľ, ministerstvo životného prostredia, hovorí, že viac dať nemôže a inštitúcia si má poradiť sama... zaujímavosti (23.4.2011)

Kvetnica - nikelín
10.02.2011 som bol v Malom lome v Kvetnici spolu so žiakom 8A. Rokosom ZŠ Jarná v Poprade, ktorého pripravujeme spolu s p. učiteľkou Mgr. Vaščúrovou na Biologickú olympiádu. V hornej časti lomu severozápadne smer na Gánovce sa vyskytuje tetraedrit, ktorý sme našli, ale s ním aj tento krásny minerál. Podľa farby som ho určil... zbieranie minerálov (22.4.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (24. Pôda paňvy, tehliarne a krasové "doliny" či lievičnice)
Pôda Liptovskej paňvy je prevažne štrkovito hlinastého rázu, ale miestami i piesočnatá a vápenistá. Štrkovitá je pôda pozdĺž riek a potokov na ich náplavných, stuhovitých rovinkách, tiež miestami na diluviálnych terasoch. Hlinastá je prevážne po svahoch tých panevných chopcov, ktoré vrcholia nad pokrovami štrku alebo boly... knihy (21.4.2011)

Minerály Banskej Štiavnice na www.petrsistek.estranky.cz
Minerály Banskej Štiavnice na www.petrsistek.estranky.cz... zaujímavosti (20.4.2011)

Trebostovo - pokračovanie
Ďalšie fotografie zo štôlne pri Trebostove... zbieranie minerálov (19.4.2011)

Trebostovo
Štôlňa neďaleko Trebostova (Malá Fatra). Údajne sa v nej v 17. storočí ťažila železná a medená ruda. Štôlňa má dĺžku asi 70 metrov... zbieranie minerálov (18.4.2011)

Skalnô - Veľká Fatra (3. časť)
Prašivá... zbieranie minerálov (17.4.2011)

Skalnô - Veľká Fatra (2. časť)
Pohľad do doliny Skalnô... zbieranie minerálov (16.4.2011)

Skalnô - Veľká Fatra (1. časť)
Veľmi pekná dolina na východnom okraji Veľkej Fatry patrí k najmenej známym miestam tohoto pohoria. Na výlet vyrážame z Ružomberka autom, pôvodne plánujeme prechádzku dolinou Teplô pod Rakytov. Je začiatok marca, snehu je ale veľmi málo, takže dúfame, že cesta bude v pohode... zbieranie minerálov (15.4.2011)

CZ - Čertovu nevěstu točil Troška na Židově strouze
Na Velikonoce bude mít premiéru pohádka Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. Část interiérů se točila pod Bechyní, na známé lokalitě Židova strouha, která je jedním z nejromantičtějších míst kraje. Voda... zahraničie (14.4.2011)

Objavili neznámy minerál, v meteorite starom 4,5 miliardy rokov!
Jeden z meteoritov, objavený v Antarktíde v roku 1969, obsahuje zrná dosiaľ neznámeho minerálu, ktorý veci nazvali wassonit. Hoci sa skladá iba z dvoch prvkov, má unikátnu kryštalickú stavbu... zaujímavosti (13.4.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (23. Klimatické pomery Liptova)
Podnebie Lipt. panvy je hôrske, pochmúrne, svieže a studené. Hovorí sa: "že 8 mesiacov treba kúriť a 4 mesiace je zima," to ale tiež neznamená, že by nebolo tu utešených, jasných a pekných dní. Ba práve keď sa opona mračien sodvihne a slnce svojou pozlatistou žiarou obleje panev a ju ohraničujúce snivé, pohádkové sokorce... knihy (12.4.2011)

Krivánska Malá Fatra
Krivánska Fatra alebo Krivánska Malá Fatra je časť pohoria Malá Fatra, ktorá sa rozprestiera na sever od rieky Váh. Veľká časť Krivánskej Fatry (22 630 ha) je od 1. apríla 1988 národným parkom... pod drobnohľadom (11.4.2011)

Kvetnica - galenit
Galenit sa vyskytuje v masívnej podobe v asociácií so sfaleritom v Malom lome v Kvetnici východne od štátnej cesty na Hranovnicu. Farba galenitu je oloveno sivá... zbieranie minerálov (10.4.2011)

Ráztoka - Nízke Tatry (3. časť)
Široké dno doliny Ráztoka... zbieranie minerálov (9.4.2011)

Ráztoka - Nízke Tatry (2. časť)
Za Liptovskou Lúžnou. Vzadu vrch Zvolen nad Donovalmi... zbieranie minerálov (8.4.2011)

Ráztoka - Nízke Tatry (1. časť)
Krásne zimné dopoludnie láka k výletu, takže neváhame, nasadáme do auta a okolo desiatej hodiny vyrážame z Ružomberka k Nízkym Tatrám. Našim cieľom je Liptovská Lúžna - plánujeme vychádzku od konečnej zastávky autobusu v Lúžnej do sedla Prievalec po ceste. Do Lúžnej prichádzame v nádhernom počasí, po oblohe letiace oblaky v nás... zbieranie minerálov (7.4.2011)

Záchrana pamiatky by stála státisíce eur
Havarijný stav mnohých štiavnických budov je neprehliadnuteľný. Desiatky z nich sú Národnou kultúrnou pamiatkou, ich opravy však vyžadujú státisíce eur. Majitelia do „zrúcanín" neinvestujú, hrozia im za to sankcie... zaujímavosti (6.4.2011)

Ťažiari sa nevzdávajú. Konkrétny projekt však zatiaľ nemajú
Téma ťažby v Kremnici je stále aktuálna. Ťažiari sa stretli s miestnymi poslancami, konkrétny projekt však verejnosti stále nepredstavili. Plánujú ďalšie výskumné vrty... zaujímavosti (5.4.2011)

Honce
Lokalita sa nachádza priamo pri ceste vedúcej z Rožňavy do Štítnika kúsok za obcou Honce. Tvorí ju pomerne veľký vápencový lom. Tento lom sme si nijako zvlášť nevšímali, pretože bol dlhodobo opustený a nič sa v ňom nerobilo. A to sme okolo neho chodili často. Zhruba pred rokom sa začala v tomto... zbieranie minerálov (4.4.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (22. Poloha a mená obcí Liptova)
Prevažne len v paňve sa nachodia obydleniská, dediny, obce, mestečká. V pohorí, keď sa i nachodí obec, je to vynimečné a poukazuje na špeciálnu s pohorím súvisiacu prácu - ako na baníctvo - (Magurka). Väčšina obcí leží na dne niekdajšieho záleva Liptova, pozdĺž riek a potokov a na ích štrkovitých, hlinastých i piesočnatých... knihy (3.4.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (10. časť - Lúčky - vodopád)
Vodopád - tabuľa... zbieranie minerálov (2.4.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (9. časť - Lúčky - travertín)
Pohľad z kúpeľného areálu k Lúčkam... zbieranie minerálov (1.4.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (8. časť - Lúčky - travertín)
Po krátkej zastávke v lome pred Lúčkami vchádzame do kúpeľnej obce. Kúpele Lúčky sú po Slovensku známe, liečia sa tu predovšetkým ženy. Kúpeľná osada leží na malebnej rovinke rovno pod horami a je čiastočne oddelená od obce Lúčky. Najnovším príspevkom je vybudovanie kúpaliska - akvaparku s termálnou vodou, ktorý môžem... zbieranie minerálov (31.3.2011)

CH - Evropskou Niagaru najdete na Rýnu u švýcarského Schaffhausenu
Je to samozřejmě nadsázka, ale voda Rýna padající do dvacetimetrové hloubky je v Evropě raritou. Největší průtok má Rýn v letních měsících, také je tu v červnu a červenci nejvíce „narváno“. Břehy... zahraničie (30.3.2011)

Potvrdené: Slaná voda spod Babej hory lieči
Z vrtu z roku 1988 vyviera liečivá voda. Ľudia to o nej tvrdia desaťročia. Oficiálne to potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva... zaujímavosti (29.3.2011)

Ropa (2. časť)
Ropný priemysel rozdeľuje ropu podľa jej pôvodu (napr. West Texas Intermediate, WTI alebo Brent) a často aj podľa jej hustoty (ľahká, light, stredne ťažká, intermediate a ťažká, heavy); rafinérie ju tiež môžu označovať ako „sladkú“... pod drobnohľadom (28.3.2011)

Ropa (1. časť)
Ropa je horľavá kvapalina tvorená zmesou uhľovodíkov, najmä alkánov, nafténov a menej aj arénov a polárnych zlúčenín (živice, asfaltény a iné). Najmä anglická literatúra dodáva, že ropa môže byť okrem kvapalného skupenstva aj plynná alebo tuhá, ale bežne sa takto označuje iba kvapalná ropa... pod drobnohľadom (27.3.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (21. Háje a polia Liptovskej paňvy)
Liptovská panev obsahuje už len menšie horičky, či takzvané "háje", lebo väčšiu časť jeho je už vyrúbaná na polia, lúky, pastviny premenená. Niekedy bola hustou a tmavou sihlinou porasteuná, cez ktorú sa hučive spúšťaly ženúce potoky sa rútily svoje spadivé toky do Váhu, ktorý prítomne miestami už aj od počiatku alluvia nižšie tečie... knihy (26.3.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (20. Paleoklíma Liptova)
Paleoklimatické pomery Liptovskej paňvy poukazujú na teplejšie podnebie. Klíma, ktoré v terciéri koncom oligocéna tu v Liptove panovalo, po rastlinstve súdiac (figy a iné), bolo aspoň len stredomorského ak nie teplejšieho rázu... knihy (25.3.2011)

V Malých Karpatoch plávali veľryby
Dôkazy, že žijeme na dne bývalého mora prináša v týchto dňoch Západoslovenské múzeum. Jeho nová prírodovedecká výstava obsahuje nálezy skamenelín z lokalít v okolí Trnavy a na Záhorí... zaujímavosti (24.3.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (7. časť - Lúčky - lom)
Limonitové polohy v dolomite... zbieranie minerálov (23.3.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (6. časť - Lúčky - lom)
Prechádzame okolo doliny Žimerová a prichádzame k Lúčkam. Cesta sa krúti okolo pravého svahu doliny a pre kúpeľnou obcou zastavujeme pri futbalovom ihrisku, ktoré vypĺňa melú kotlinku medzi horami. Auto nechávame stáť pri okraji cesty a ideme si ozrieť lom... zbieranie minerálov (22.3.2011)

Klinec z banského dreva nájdený na halde Richtárová
Klinec z banského dreva nájdený na halde Richtárová... história baníctva (21.3.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (19. Tvary potokov a dolín)
Liptovská paňva vyznamenáva sa trojakými potokami. Obsahuje také potoky, ktoré z hlavného ťahu pohoria vytekajú, také, ktoré z bočného ťahu prýštia a tvoria takzvané slepé doliny, ktorými k hlavnému ťahu pohoria nemožno pristúpiť a také, ktoré prerežúc hlavný ťah pod nižšími alebo aspoň homolovitejšími, telesovejšími rovinkatýrni hrebeňmi pramenia... knihy (20.3.2011)

DE - Lilienstein, nejkrásnější stolová hora nad údolím Labe
Pokud cestujete údolím Labe mezi Děčínem a Drážďany, nemůžete ho přehlédnout. Je masivní, tajemný, nepřehlédnutelný. Na první pohled se vám zavrtá do mysli, kde hlodá tak dlouho, až praštíte pěstí do stolu a sami sebe... zahraničie (19.3.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (5. časť - Sedlo Vrchvarta)
Rozvodie medzi riekami Váh a Orava... zbieranie minerálov (18.3.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (4. časť - Sedlo Vrchvarta)
Pohľad na sedlo z oravskej strany pohoria... zbieranie minerálov (17.3.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (3. časť - Sedlo Vrchvarta)
Z Osádky cesta stúpa do sedla veľmi stmo, najprv asi kilometer lúkami, auto si mierne vydýchne na serpentíne pri staršom rekreačnom zariadení. Cesta sa vnára do lesa, je čoraz rozbitejšia a stúpa už len veľmi strmo hore. Vjazd do sedla je nečakaný, auto vyhupne na lúky a začína... zbieranie minerálov (16.3.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (18. Triangulačné pyramidy a vznik máp)
Triangulačné body, nad ktorými sa vypína drevená triangulačná rozmeriavajúcimi vojakmi postavená pyramída sú významné topografické jednotky pri zhotovovaní či rozmeriavaní máp. Triangulačné body môžu byť prvotriedne, druhotriedne až treťotriedne. Na prvotriedne triangulačné body ráta sa diaľka od 30-125 km., na druhotriedne a treťotriedne body ale sa ráta len diaľka 1-3 km. Tieto ustáluje skupina vojenských geodetov. Pred nimi pracujú ešte... knihy (15.3.2011)

Horela rezervácia Dreveník, škody sú 15 000 eur
V Národnej prírodnej rezervácii Dreveník pri Spišskom Podhradí v stredu večer napáchal požiar trávy škody za 15-tisíc eur. Škody, ktoré v stredu večer napáchal oheň v Národnej prírodnej rezervácii Dreveník... zaujímavosti (14.3.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (2. časť - Tupá a Ostrá skala)
Veľký Choč od Vyšného Kubína... zbieranie minerálov (12.3.2011)

Z Liptova na Dolnú Oravu okolo Chočských vrchov (1. časť - Tupá a Ostrá skala)
Na výlet vyrážame autom z Ružomberka. Plánujeme sa viac voziť ako chodiť, pretože je dosť nevľúdne a chladné, typicky novembrové počasie. Naším pvým cieľom je Ostrá a Tupá skala pri Vyšnom Kubíne... zbieranie minerálov (12.3.2011)

Kremnica - citrín
Citrín z Kremnice... zbieranie minerálov (11.3.2011)

20. Medzinárodná výstava nerastov, skamenelín a ozdobných predmetov Košice 2011
20. Medzinárodná výstava nerastov, skamenelín a ozdobných predmetov Košice 2011... zbieranie minerálov (10.3.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (17. Rozloha, podelenie a výškové body paňvy)
Liptovská panev je asi 15 km. šírky, miestami i širšia, pri Ružomberku užšia a dĺžky 50 km., tvorila tedy len malý zálev, ktorý sa ale na východ pokračujúc rozväčšuje. Liptovskú panev delíme na dve časti... knihy (9.3.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (16. Eocénny konglomerát a nummulitový vápenec)
Divišom Štúrom, naším slovutným europejského mena geologom pomenované tvorby eocénneho konglomerátu obsahujú mimo rôznozrnného slepenca či konglomerátu i vrstvy nummulitového, orbitoidového i piesočnatého vápenca... knihy (8.3.2011)

CZ - Březové Hory
Březové Hory je část města Příbram v okrese Příbram, která se nachází asi 1 km na severozápad od centra. Částí města protéká Litavka. Prochází tudy silnice I/18. Je zde evidováno 589... zahraničie (7.3.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (15. Heterogénny útvar hlinastého magurského pieskovca)
Oligocénny magurký pieskovec vypĺňa značnú časť Liptovskej paňvy. Na viacerých miestach vidíme jeho vrstvy poučne odhalené. Tak i pri Lipt. Sv. Mikuláši v Hájovom výmole, kde môžeme pozorovať nielen záhadné útvary problematických hieroglyfov ale i skameneliuy, ba i zaujímavý klukatovráskový vybudúnok tohoto hlinastého sklzivého... knihy (6.3.2011)

Kamenár 2011 - 9. ročník výstavy kameňopriemyslu a geológie
Radi by sme Vás pozvali na 9. ročník výstavy kameňopriemyslu a geológie Kamenár 2011, ktorá sa bude konať 31. 3. 2011 - 2. 4. 2011 v areáli výstaviska EXPO CENTER a.s. Trenčín... zbieranie minerálov (5.3.2011)

Socha svätej Kataríny sa vrátila domov
Súčasťou výstavy gotického umenia v Paríži boli aj vzácne diela z Banskej Štiavnice. Po tom, čo ich videli desiatky tisíc návštevníkov, sú opäť na pôvodných miestach. Našu krajinu na výstave s názvom Zlatom a ohňom – umenie Slovenska... zaujímavosti (4.3.2011)

Neslavný konec nejstarších fosilií světa?
Detailní analýzy hornin s nejstaršími fosiliemi organismů z Apex Chert v Západní Austrálie možná tyto nálezy definitivně degradují na trapné kousky hematitu. Čeká nás přepisování učebnic a encyklopedií, slavit ale bude málokdo... zaujímavosti (3.3.2011)

Kremnická mincovňa je súčasťou Európskeho dedičstva
Slávnostné zaradenie Mincovne Kremnica na zoznam Európskeho kultúrneho dedičstva sprevádzalo odhalenie busty kráľa Karola Róberta z Anjou a otvorenie nových priestorov raziarne medailí... zaujímavosti (2.3.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (14. časť - Praosady Liptova a truhlovitá významná Rohačka)
O pár rokov neskoršie keď som už skúmal i geologiu Rohačky, neraz vyšiel som i na jej hrebeň a pozoroval nižšie ležiace útvary eocénu a vyššie sa vypínajúci neokom. Už v pásme chočového dolomitu z úbočia hrebeňového pahorku pozoroval som, že zo svahu vyčnieva nepatrný ale prastarý čriepok. Vyhriebol som kladivom malú jamku a našiel som tam potom ešte viac podobných črepov, tiež kosti, i dul som tam na tom mieste, ktoré sme hneď aj odfotografovali, o pár dní - ako už... knihy (29.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (13. časť - Praosady Liptova a truhlovitá významná Rohačka)
Tieto praobydleniská či praosady nachodily sa na rôznych miestach, nielen po jaskyniach, po pahorkách, po strminách a ich svahoch, ale i na rovinných močaristých miestach sa rozprestieraly. Tak nám je známo, že jaskyňa pod Mníchom v neolithickej dobe a koncom paleolithu už bola obydlená. Veľká jaskyna v Okne ešte i v dilúviume mohla slúžiť za prechodný pobyt... knihy (28.2.2011)

ES - Rímsky podzemný privádzač vodovodu Albarracín – Gea – Cella v provincii Aragón
Vodovod vybudovaný v 2. storočí n.l. zbiera vody z povodia rieky Guadalaviar pri meste Albarracín v blízkosti hradu Santa Croche a po kanálom dĺžky 25 km vedie vodu k mestu Cella, do povodia rieky Jiloca... zahraničie (27.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (12. časť - Alluviálne rovinové náplavy)
Mikulášska alluviálna rovinka ťahá sa stuhovite pozdĺž Váhu od Velinku (725 m,) po obec Svätú Maru a vrch Úložisko (743 m.), východne sa pri Hrádku vykliňuje a západne pri Vlachách zúžuje, aby pri Ivachnovej zase sa rozšírila a pod ružomberským Mníchom (696 m.) smerom k Rybárpoľu podobne vyklinila... knihy (26.2.2011)

Ťažba uhlia v Indii
Kontrast medzi „starou“ a „novou“ Indiou nie je nikde tak zreteľný, ako uprostred dedín na východe, žijúcich z ťažby uhlia. Ľudia tu prebývajú v apokalyptickej scenérii krajiny ohňa a stúpajúceho dymu... zaujímavosti (25.2.2011)

Gravitácia ako geologický činiteľ
Zemská príťažlivosť ovplyvňuje proesy na svahoch, pohyb a premiestňovanie úlomkov hornín z vyžších miest na nižšie. Je to napr. zliezanie, zosúvanie a opadávanie materiálu. Pohyby možu byť pomalé alebo rýchle. Zemská príťažlivosť pôsobí aj na pohyb vody, ľadovca... pod drobnohľadom (24.2.2011)

Skalné vežičky nad Hrabovskou dolinou
Na obľúbené Vlkolínske lúky vyrážam z Ružomberka. Na výlet ma vytiahlo krátke zlepšenie počasia, ktoré bolo od rána zamračené a studené. Slniečko ma však príslušne naštartovalo. Výstu začína ruomberskou Kalváriou po asfaltke. Slniečko nádherne svieti, začína byť príjemne teplo, bezvetrie - nádhera... zbieranie minerálov (23.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (11. časť - Bohatstvo i krása kúpeľov Lúček a vápencovotúfovité útvary)
Vápencový túf nachodí sa i pri Kalamenoch (560 m.), kde podobne tvorí dolinný pruh, ktorý sa južne spája s pruhom lúčinným v jednu celistvú stuhu, ktorá cez Mädočany pozdĺž potoka až do Teplej (510 m.) sa tiahne. Viaceré teplianske domky, ako to pod záhradou pri potoku v prostred obci pozorovať, sú na tomto túfe vystavané... knihy (22.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (10. časť - Bohatstvo i krása kúpeľov Lúček a vápencovotúfovité útvary)
Zvýšenej pozornosti zasluhujú vápencovo-túfovité tvorby Liptova z doby tak diluviálnej, ako i alluviálnej, lebo sú v úzkom spojení s minerálnymi prameňami tohoto kraja... knihy (21.2.2011)

Je ťažba zlata riziková? Názory sú rôzne
Na Slovensku je dnes až 23 lokalít, kde môžu banské spoločnosti skúmať zásoby zlata. Ich celková rozloha podľa ochranárov presahuje 755 štvorcových kilometrov. Keďže však ide o zvyškové zásoby... zaujímavosti (20.2.2011)

V čilskej bani sa turisti hrajú na zavalených baníkov
Aké pocity má baník hlboko pod zemou? Túto otázku si kladie mnoho Čiľanov od vlaňajšieho októbra, keď sledovali záchrannú ságu 33 baníkov uväznených v bani v San José... zaujímavosti (19.2.2011)

Burza zberateľských zaujímavostí - Ilava 2011
Burza zberateľských zaujímavostí 5. marca 2011... zbieranie minerálov (18.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (9. časť - Sedimenty Liptovskej panvy)
Liptovská paňva okrem ostrovných starších horstiev, važecký Hrádok (1136 m.), ktoré pozostávajú z liasu a kriedy, je paleogénnymi geologickými útvarmi tiež aj diluviumom vyplnená. Paleogén je zastúpený eocénom, z ktorého konglomeráty, num. vápence a belaskavé pieskovce sú pripomenutia hodné. Ďalej je zastúpený oligocénom, v ktorom magurský pieskovec... knihy (17.2.2011)

CZ - Lom Bílina
Lom Bílina je jednou z těžebních lokalit společnosti Severočeské doly a.s. Leží na hranicích okresu Most a Teplice. V blízkosti lomu se nachází města Bílina, Duchcov a Ledvice, dále pak vesnice Braňany a zaniklá vesnice Libkovice... zahraničie (16.2.2011)

Mezinárodní prodejní výstavu minerálů, drahých kamenů a šperků - Oslavany 2011
Vážení přátelé, přijměte opět naše srdečné pozvání na další Mezinárodní prodejní výstavu minerálů, drahých kamenů a šperků která se koná  ve dnech 16.-17. dubna 2011 v prostorách Dělnického domu v Oslavanech... zbieranie minerálov (15.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (8. časť - Minerálne vody a liečivé pramene Liptova)
Najväčšia a najširšia dolina Fatier je Ľubochnianska dolina, v ktorej tiež prýšti minerálna voda. Škoda, že pri ústí tejto doliny, tam kde sú známe klimatické, riadnou vodoliečbou zaopatrené štátne kúpele, nevyviera minerálka, ktorá by im dodala väčšej váhy a skvostu. Ľubochnianskou dolinou hlboko do údolia vedie í úzko-koľajná lesná želez. dráha, ktorá aj výletníkov preváža až ku "tajchu"... knihy (14.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (7. časť - Minerálne vody a liečivé pramene Liptova)
O Lúčanskych thermách a ich velikom význame sa už dosť popísalo a predsa kúpele Lúčky sú tiež nie tak vychýrené a ocenené, ako by si to dľa veľkej liečivej sily svojich minerálnych prameňov zaslúžily... knihy (13.2.2011)

Biely Potok - skala nad Revúcou (2. časť)
Strmý breh Revúcej pri Bielom Potoku... zbieranie minerálov (12.2.2011)

Biely Potok - skala nad Revúcou (1. časť)
Pekný zárez riečky Revúcej sa nachádza priamo v mestskej časti Ružomberka Biely Potok. Okrem hlavnej cesty vedúcej z Ružomberka do Bystrice vedie obcou ešte jedna - úzka cestička popod kopce na ľavom brehu riečky. Táto cestička má niekoľko menších stúpaní a je z nej veľmi pekný pohľad na Sidorovo, Brankov, Ostrô a okolité vrchy... zbieranie minerálov (11.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (6. časť - Minerálne vody a liečivé pramene Liptova)
Ešte i pri Smrečanoch prýšti šťavica, podobne i pri Bešeňovej blízko župnej cesty na dol idúc - na Pavol, tiež aj pri Potoku. Ostatne bešeňovské pramene sú nanajvýš pozoruhodné a rozprestierajú sa v pravo za železničnou tratou pod diluviálnou terasou Váhu i na nej... knihy (10.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (5. časť - Minerálne vody a liečivé pramene Liptova)
Ohľadom zúžitkovania liptovských teplíc či theriem sa posiaľ skoro nič alebo veľmi málo a obchodne neprimerane podujalo a vykonalo. Tak nízka chalúpka pri spomenutej "Čertovici", práve tak dnes už spustnutý domok pri Podturni blízko Váhu neďaleko hradskej či župnej cesty pri kyslej vode, nepoukazuje na postup, ale na zpiatočníctvo, nevedomosť... knihy (9.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (4. časť - Minerálne vody a liečivé pramene Liptova)
Pozdĺž lomov Liptovskej paňvy vyvierajú minerálne studené i teplé pramene podľa toho, či z väčšej alebo menšej hĺbky prýštia. Vyše Svätého Jána, ba aj v samej obci pri starom katolíckom kostole, pri ceste a krčme, asi v 100 m. dlhom a 40-50 m. širokom rozsahu prichodia biele rozpadivé, ploché vrstvy vápencového túfu... knihy (8.2.2011)

Hledání slunečního kamene Vikingů
Mezinárodní tým vedený maďarskými biofyziky se snaží potvrdit teorii, že Vikingové, kteří neměli kompas, se na širém moři za špatného počasí orientovali pomocí krystalů některých minerálů... zaujímavosti (7.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (3. časť - Geologicko-geografické útvary a pamätihodnosti prevažne Liptovskej paňvy)
Obrázky... knihy (6.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (2. časť - Geologicko-geografické útvary a pamätihodnosti prevažne Liptovskej paňvy)
Skúmaním Liptova zaoberám sa už dlhší čas. Na základe tohoto pozorovania a literatúry i geologických máp mienim napísať pár riadkov. Tu ešte veľmi mnohé geograficko-geologické bádanie sa ponukuje, a to nielen v samej Liptovskej panve, ale aj v okolitých vrchoch, ktoré ju ohraničujú a ktoré jej lem a zálevné stráne tvoria. Menovite Nižné Tatry sa nám vrele odporúčajú k ďalším výskumom... knihy (5.2.2011)

Ján Volko - Starohorský: Prírodné bohatstvo Liptova (1. časť - Úvod)
Taký je krásny náš Liptov skutočne najkrajší na svete. Z tejto krásy niekoľko papršlekov vybral a zvláštne oceniť mienil pôvodca diela: "Prírodné bohatstvo Liptova" Starohorský. Pôvodca stvoril dielce a ono sa skveje v rúchu, do akého ho obliekol náš znamenitý muž F. Klimeš. Tým je ale ešte nie ukojená moja priahnúca žiadosť. Moja žiadosť priahne za tým, aby sa dielo... knihy (4.2.2011)

CZ - Příbram - Důl Marie
Důl Marie je jméno rudného dolu, nacházejícího se na Březových Horách v Příbrami. Dnes se důl již nepoužívá. Založen byl roku 1822 a jeho hloubka činila 1 165 metrů. Celkem měl 33 pater. V roce 1892 se zde odehrála jedna z největších důlních katastrof v Evropě, při níž zahynulo 319 horníků.... zahraničie (3.2.2011)

Bratislavské mineralogické dni 5.3. - 6.3. 2011
Bratislavské mineralogické dni 5.3. - 6.3. 2011... zbieranie minerálov (2.2.2011)

Zemetrasenie 29. januára 2011
Zemetrasenie 29. januára 2011... zaujímavosti (1.2.2011)

http://sites.google.com/site/slovakiaminerals
Minerály Slovenska. Táto stránka je venovaná všetkým priaznivcom neživej prírody, špeciálne tým, ktorým k srdcu prirástli minerály v akejkoľvek podobe. Snahou autorov bude prezentovať lokality a minerály Slovenskej republiky formou, ktorá je prístupná širokej verejnosti ale svoje si nájde aj odborná časť... zaujímavosti (31.1.2011)

Kvetnica - heulandit
Názov minerálu: heulandit, lokalita: Veľký lom Kvetnica, Poprad, rok: 2009. Popis minerálu: Je to zeolitový minerál, v Kvetnici ho nájdete len vo veľkom lome a to veľmi vzácne. Na jeho hľadanie... zbieranie minerálov (30.1.2011)

Tou pukanskou bránou
Knihu vydala obec Pukanec vo vydavateľstve Lúč k 935 výročiu prvej písomnej zmienky o slobodnom kráľovskom meste. Poetické texty Andreja Chudobu, ilustrované fotografiami Milana Hlôšku a rodákov predstavujú toto bývalé slobodné kráľovské mesto so všetkými jeho pamiatkami, bohatou históriou, nádhernou krajinou a tradíciami v premene času... zaujímavosti (29.1.2011)

Sprístupniť chcú aj štôlňu pri Krvavej studničke
S budovaním náučného chodníka chcú v Malachove začať ešte v tomto roku. Trasa chodníka má spojiť prírodné krásy a jedinečné technické pamiatky, spojené s banskou činnosťou. Náučný chodník po cenných lokalitách Malachova by sa mal stať výrazným prínosom v posilnení cestovného ruchu. O jeho vybudovanie sa snaží občianske združenie Malachovská dolina... zaujímavosti (28.1.2011)

Dolina Revúcej (3. časť)
Pohľad na Revúcku dolinu od Vlkolínca. Vľavo nízkotatranský Brankov... zbieranie minerálov (27.1.2011)

Dolina Revúcej (2. časť)
Z Liptovskej Osady vedie cesta strmou serpentínou na západ. Nesleduje presne tok riečky, ktorá sa vinie niekoľko sto metrov vpravo a prediera sa malou tiesňavou. Našťastie, stúpanie je len veľmi krátke. Z jeho vrcholu je veľmi pekný pohľad na dolinu Lúžňanky a mnohé „štíty“ Nízkych Tatier od Prašivej, cez Chochule až po Veľkú hoľu... zbieranie minerálov (26.1.2011)

Dolina Revúcej (1. časť)
Krásna dlhá dolina sa ťahá z juhu na sever spod Ploskej až po Ružomberok. Patrí k najdlhším na Slovensku, je však menej známa, asi preto, že nepatrí do žiadneho pohoria. Naopak, je hranicou medzi Nízkymi Tatrami a Veľkou Fatrou. Začína sa pod Krížnou pri Vyšných Revúcach, pokračuje asi 10 km k Liptovskej Osade, kde sa „spája“ s Korytnickou dolinou... zbieranie minerálov (25.1.2011)

CZ - Veselské pískovny
2 km jihovýchodně od města Veselí nad Lužnicí (na nejjižnějším okraji táborského regionu) se rozprostírá na 240 hektarech území Veselských pískoven. Pět oddělených štěrkových jezer vzniklo po těžbě štěrkopísku v letech 1952-86... zahraničie (24.1.2011)

Hornická skripta
Hornická skripta. Technologie prací, technika, rudné úpravnictví... zaujímavosti (23.1.2011)

Dinosauri - zaujímavosti a rekordy
Názov dinosaurus vymyslel anglický vedec Sir Richard Owen v roku 1841. Tento názov pochádza z dvoch gréckych slov deinos (strašliví) a sauros (jašter). Predchodcom všetkých dinosaurov bol Maracuchus. Bol veľký približne ako mačka a jeho pozostatky sa našli v Argentíne. Prvý dinosaurus bol Coelophysis. Bol veľký ako kôň, mal duté kosti a bol to dravec... pod drobnohľadom (22.1.2011)

Přehled minerálů a hornin
Studijní text Přehled minerálů a hornin pro studenty učitelství přírodopisu a geologie na základních a středních školách vznikl na Masarykově univerzitě v Brně za podpory grantu... zaujímavosti (21.1.2011)

Novoveská Huta - uránová baňa (2. časť)
Vstupná brána do banského závodu... zbieranie minerálov (20.1.2011)

Novoveská Huta - uránová baňa (1. časť)
K miestu, kde sa v Novoveskej Hute ťažila uránová ruda smerujeme po návšteve sadrovcovej bane. Prvé informácie, kde ju hľadať nám dal už vrátnik v bani, po ďalšie som sa rozhodol zájsť do krčmy stojacej na “námestí” v obci. Odstavujem felíciu neďaleko pamätníka. Krčma sa nachádza v staršej poschodovej budove na prízemí... zbieranie minerálov (19.1.2011)

Kto prežil a kto nie najväčšiu katastrofu Zeme?
Trias bol rozhodujúcim obdobím v evolúcii stavovcov. Považuje sa zrod súčasných ekosystémov a úspešných skupín, ako sú cicavce, korytnačky a archosaury. Tieto skupiny sa vynorili po vymieraní... zaujímavosti (18.1.2011)

CZ - Borkovická blata
Častým cílem botaniků a rekreačních turistů je naučná stezka Borkovická blata Stezka dlouhá 5,5 km (cca 2 hod. prohlídky), která je z větší části vedena po povalových chodníčcích, přibližuje na třiceti zastaveních bývalé způsoby těžby rašeliny a zvláštnosti této zadumané přírody... zahraničie (17.1.2011)

Gustáv Kazimír Zechenter - Laskomerský: Priechod cez Čertovicu
Gustáv Kazimír Zechenter - Laskomerský: Priechod cez Čertovicu... knihy (16.1.2011)

120 rokov múzea v Kremnici
V roku 2010 si pripomíname jubilejné 120. výročie založenia múzea v Kremnici. Múzeum sa tak radí medzi najstaršie múzejné inštitúcie na Slovensku. Oficiálne počiatky múzea siahajú do 19. storočia, avšak v Kremnici sa pamätihodné predmety zbierali oveľa skôr. Mesto si ich uchovávalo medzi tzv. klenotmi, o ktorých je najstaršia známa písomná zmienka z roku 1724... história baníctva (15.1.2011)

Nová Baňa
Historický vývoj starobylého banského kráľovského mesta Nová Baňa odráža počiatky ťažby drahých kovov, jeho postupný rast a premeny... história baníctva (14.1.2011)

Hybe
Kráľovské mestečko Hybe vzniklo v 13.storočí vďaka svojej významnej polohe v údolí potoka Hybice, na križovatke obchodných ciest z Liptova do Spiša. Prvé písomné zmienky o Hybiach sú... história baníctva (13.1.2011)

Páskované železité formácie pripomínajú podmienky dávnej Zeme
Výrazne páskované horniny roztrúsené po celom hornom stredozápade Spojených štátov aj inde vo svete, sú vlastne vyslanci z minulosti, poskytujú údaje o životnom prostredí z pred viac ako 2 miliardami rokov. Tzv. Páskované železité formácie alebo BIFs, tieto prastaré skaly tvorli medzi 3,8 a 1,7 miliardami dno oceánu. Pruhy predstavujú... zaujímavosti (12.1.2011)

Staré pohľadnice z Novej Bane
Staré pohľadnice z Novej Bane... zaujímavosti (11.1.2011)

Múzeum mincí a medailí v Kremnici má novú webovú stránku
Novú webovú stránku Múzea mincí a medailí v Kremnici sprístupnila verejnosti Národná banka Slovenska. Stránka je prístupná nielen cez stránku NBS, ale aj prostredníctvom novej adresy... zaujímavosti (10.1.2011)

Geny jenž změnily Zemi
Dva američtí biologové vypočetli, že před necelými třema milardami let proběhla genetická exploze, která ovlivnila chemismus oceánů i atmosféry a rozhodla o směru dalšího vývoje života... zaujímavosti (9.1.2011)

CZ - Čertovo břemeno
Čertovo břemeno je oblastí nacházející se severozápadně od Tábora, která byla pojmenována podle skalního útvaru "Čertovo břemeno" opředeného několika pověstmi... zahraničie (8.1.2011)

Vtáčnik - Málinô brdo (3. časť)
Nízke Tatry... zbieranie minerálov (7.1.2011)

Vtáčnik - Málinô brdo (2. časť)
Vyhliadka z cesty na Vtáčnik... zbieranie minerálov (6.1.2011)

Vtáčnik - Málinô brdo (1. časť)
Krásnu jesennú túru do sedla Vtáčnik začínam z domu peši. Na konci Ružomberka prechádzam popri kaplnkách Kalvárie a stúpam na otvorené návršie na temene kopca s krásnym výhľadom. Chvíľu sa kochám pohľadom na mesto a celý Liptov a po krátkej rovinke vchádzam do lesa. Tu je už oveľa chladnejšie, dolina je v tieni. Mám relatívne... zbieranie minerálov (5.1.2011)

František Pošepný
František Pošepný (30. března 1836 – 27. března 1895) byl světoznámý český vědec působící v geologii a souvisejících oborech. Narodil se v Jilemnici, studoval na pražské polytechnice a na příbramském horním učilišti (později báňská akademie), podobně jako další významný český geolog František Vacek, kde ho ovlivnil... história baníctva (4.1.2011)

Bokšovské skalné mesto a masív Holice
Čierna Hora, hlavne jej časť Ružínsky kras, skrýva miesta, ktoré sú svojou krásou porovnateľné s prírodnými pokladmi Slovenského Raja. Jedným z takýchto miest sú Bokšovské skaly, ukrývajúce sa nad malou, bezmennou dolinkou... zbieranie minerálov (3.1.2011)

Slída
Přírodní slída se vyznačuje výbornými elektroizolační vlastnostmi, je flexibilní s dobrými mechanickými vlastnostmi. Je nehořlavá a odolává vysokým teplotám. Je odolná vůči působení vody, kyselin, rozpouštědel a minerálních olejů. Výrobky z přírodní slídy jsou určeny k použití v elektrotechnickém průmyslu... pod drobnohľadom (2.1.2011)

Malé Karpaty
Malé Karpaty sú spolu s rakúskymi Hainburger Berge (Hainburské vrchy) jeden krajinný celok Fatransko-tatranskej oblasti. Najvyšší vrch je Záruby (768 m n. m.). Ide o nevysoké stredohorské pásmo dlhé asi 100 km. Malé Karpaty začínajú v Bratislave na Dunaji (pásom od územia severne od Devína po Bratislavský hradný kopec) a tiahnu sa... pod drobnohľadom (1.1.2011)