Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Pod drobnohľadom

Retro 2004: Prechod hrebeňom Nízkych Tatier (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
22.12.2023

Niekoľko archívnych fotografií staršieho dáta. Odhodlali sme sa spolu s niekoľkými priateľmi zo školy absolvovať hrebeňovku Nízkych Tatier. Hneď na začiatku sme ale skrátili trasu na polovicu. Náš postup teda vyzeral asi takto: začiatok na Čertovici, prechod na chatu M.R.Štefánika, potom Ďumbier, neskôr Chopok a ďalej k Chabencu. Zostup sme naplánovali v lepšom prípade cez Prašivú a Donovaly, v horšom prípade za Chabencom zvoliť jednu zo zostupových ciest na Magurku. Nakoniec sme došli po Veľkú hoľu a odtiaľ zostúpili do Liptovskej Lúžnej.

Výlet sme absolvovali v lete, takže omrzlín sme sa veľmi neobávali. Napriek tomu, hory neradno podceňovať, to platilo vtedy, aj teraz. Počasie sme mali v zásade dobré, nezmokli sme. Po hrebeni sa prevaľovali hmly, nedá sa ale povedať, že by bolo škaredo. Prvý deň sme si vychutnali nádherné lesné pasáže pod Čertovice cez Lajštroch na Králičku. Úchvatné boli výhľady na Štiavnicu a Ďumbier, rovnako aj do hlbiny Jánskej doliny, ktorá má v hornej časti charakter priam vysokotatranský.

Dôležité je, že v čase výletu bolo ešte pred veľkou tatranskou kalamitou, ktorá zdecimovala lesy na začiatku zimy, v novembri roku 2024. Takže lesné pasáže boli skutočne úžasné. Dnes tu máme v najlepšom prípade mladiny.

Vo vysokohorskom úseku od Štefáničky na Chopok sme postupovali pomalým tempom, v niekedy celkom silnom vetre. Odkrývali a zakrývali sa pekné výhľady, hlavne na juh. Tak sme došli na Chopok. Ten bol samozrejme v tých časoch oveľa pokojnejší, ako teraz.

Po ceste sme videli niekoľko zaujímavých dokladov o starom baníčení. Na Králičke sme sa prešli po starých haldách s kremeňom, sideritom. Aj pohľady na Veľký a Malý Gápeľ prezradili staré banské cesty a haldy.

Krásny výlet, krásne spomienky. Takže - dočkať sa jari, kým sa roztopí sneh a hor sa do Nízkych Tatier. Dobrodružnejšie povahy samozrejme môžu hrebeň prejsť aj v zime, je to však náročná horská túra, ktorá vyžaduje odolného a dobre vystrojeného turistu.

obr

1. časť    2. časť