Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Pod drobnohľadom

Retro 2016: Ponad Piesky (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
29.12.2023

Výlet, alebo prechádzku ponad osadu Piesky sme si zaradili do itinerára počas cesty z Krupiny. V Banskej Bystrici opúšťame výpadovku, kľukatými cestami sa smerujeme na asfaltku, vedúcu do strediska Šachtička. Vezieme sa ponad sídlisko Sásová, odbočujeme doľava do strmej doliny. Prudkým stúpaním naberáme výšku. Sedlo je v nadmorskej výške viac ako 900 metrov, z Bystrice je to teda slušné prevýšenie. Auto nechávame stáť pred hotelom. Balíme si len pár vecí, náš výlet by nemal trvať viac ako dve hodinky.

Obchádzame hotel a po lesnej nespevnenej ceste prechádzame na hrebeň. Vidieť zaujímavé skalné útvary v lese. Prichádzame na asfaltku. Klesáme po nej do sedla Dolný Šturec. Zatiaľ teda nemáme prakticky žiadne výhľady. V sedle odbočujeme na nespevnenú cestu vľavo. Najprv vodorovne a neskôr mierne klesajúc prechádzame k záveru doliny Piesky.

Svah je strmý, zľava cesta odkrýva vápencové vrstvy s kalcitmi. Prichádzame k cieľu našej výpravy. Otvorený výhľad na Piesky, veľkú časť Starohorských vrchov a vzdialenú Veľkú Fatru. Nádherná Majerova skala, Krížna , Ostredok, Japeň. Hory sú veľkolepé.

Piesky sú bývalá banícka osada. Bola jedným z centier špaňodolinského revíru. V minulosti bolo používané pomenovanie Zamperg, Sandberg - pochádza z nemčiny. Dnes tu stojí kaplnka a možno jeden dom - chata. Inak tu vládne božské tiho. Haldy hlušiny, ktoré ostali po baníctve sú veľmi rozľahlé. V nedávnej minulosti, a možno aj dnes sa tu ťaží štrk na stavebné účely, prípadne ako kamenivo na cesty. Až do sedemdesiatych rokov 20 storočia kilometer dlhov štôlňov prepravovala hlušina do spracovateľského závodu v španej Doline. Na haldách je teda dostatok čerstvých odkryvov, kde sa dajú nádherne dobývať medené minerály.

Vyťahujem aparát a fotím. Krásna príroda v popoludňajšom svetle skorej jesene. Škoda, že obrázok nevie sprostredkovať chladný horský vzduch, tak ako aj tiho, narušené len občasným zaškriekaním vtákov. Nádhera.

Ani sa nám nechce odísť, no ale čo už, treba sa vrátiť na Šachtičku. Všetko, čo sme klesli, teraz musíme vystúpať hore, najprv na Dolný Šturec, potom ďalej asfaltkou. Na Šachtičke sa ešte chvíľu zdržíme, potom sadáme do auta a opatrne sa vezieme dolu kopcom k Bystrici. Našťastie sme to ubrzdili. Ponad mesto ideme do Jakuba, Kostiviarskej. Ďalej po hlavnej ceste na Donovaly a do Ružomberka.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=48.8165&mlon=19.1363#map=15/48.8165/19.1363

obr

1. časť    2. časť