Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Pod drobnohľadom

Retro 2006: Jarabá - máj (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
3.2.2024

Víkendový výlet do horskej obce Jarabá sa koná v máji 2006. V tomto mesiaci už všade na SLovensku vládne jar, v Nízkych Tatrách sa však ledva stihol roztopiť sneh. Jarabá je krásna dedinka, ktorá má bohatú banícku históriu. Ťažila sa tu ruda medená s obsahom striebra. Túto substanciu nazývali “čierna meď”. Neskôr pribudla aj ťažba zlata. Vrcholom bolo pravdepodobne 18. storočie.

Banské práce sú dodnes poznateľné v teréne, hlavne v lokalitách Kumštová, Lajštroch a pod. Bane boli spočiatku v rukách súkromných ťažiarov, neskôr sa ťažby ujal štát - “erár”.

Jarabá je prilepená na cestu - spojnicu medzi Horehroním a Liptovom. Je to rušná cesta cez Čertovicu. Vystúpa serpentínami do nadmorskej výšky viac ako 1200 metrov.

Naša prechádzka okolím Jarabej viedla hore dedinou až k postrej zákrute, kde cesta začína strmé serpentíny. Na Čertovicu odbočuje žltá turistická značka. My sa držíme neznačkovanej cesty dolinou Štiavnička. Les je budovaný kombináciou smreka a buka, sem-tam javor, jedľa, smrekovec. Dolina Štiavnička dodnes ukrýva mnoho banských diel, skúsené oko ich dokáže rozoznať v teréne.

Ďalšia dolina, ktorú navštevujeme je Kumštová. Zelená turistická značka vedie dnom doliny, neskôr sa vyhupne až nad hornú hranicu lesa a prichádza do Kumštového sedla. Aj zo dna doliny sú nádherné výhľady na hrebeň. Žltá tráva sa zbavila príťaže snehu a čaká na dostatok tepla, aby sa mohla znovu zazelenať. Veď sa dočká, jar sa už začína prudko rozbiehať. Škoda, že tunajšie lesy dosť utrpeli kalamitami. Spracovanie drevnej hmoty prináša nepekné stopy po lesnej technike. veríme , že ich príroda skoro zahladí.

Blíži sa večer, vraciame sa do Jarabej. Aj náš verný pes má už prechádzky dosť, vlečie sa znudene dolinou. V každom prípade, Jarabá je krásna v každom ročnom období a počasí. Jednoznačne treba navštíviť.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=48.8923&mlon=19.6985#map=13/48.8923/19.6985

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/MMX8eiZruWJNSPgd7

obr

1. časť    2. časť    3. časť