Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Bratislavský hrad – Slavín - jeseň 2019 (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
29.11.2020

Počas rodinného víkendového výletu do Bratislavy mám naplánovanú malú vychádzku. Štartujem ráno z Petržalky. Keďže nie som zorientovaný v bratislavskej hromadnej doprave, rozhodujem sa absolvovať trasu na Slavín peši.

V upršanom a neobyčajne veternom počasí prechádzam sobotňajšou Petržalkou. Fascinuje ma, ako málo stretávam ľudí. Až po Dunaj asi tak piatich. Pohľad na prázdne široké ulice mi trochu pripomína televízne zábery zo severokórejského Pchjongjangu. Dunaj prekonávam po zeleno nafarbenom Starom moste. V jeho strede si dávam malú prestávku. Dážď síce neustáva, ale lode na Dunaji sú pre mňa veľkým lákadlom. Teším sa z nich ako dieťa.

Prechádzam na druhý breh rieky. Stále stretávam minimum ľudí. Aj autá ma míňajú len sporadicky. Nachádzam známy obchod s fototechnikou – dokonca tu nakupujem. Po dvojhodinovom zdržaní pokračujem v smere Bratislavský hrad. Prichádzam k Mostu SNP (či teda Novému mostu) a popri Žigmundovej bráne stúpam na hradný vrch.

Hradný vrch

Naberám výšku, obdivujem Dunaj a Petržalku. Priamo pri chodníku tu vystupuje k povrchu hornina. Bratislavský granodiorit je veľmi pekný, s častými žilami pegmatitu. Má svetlú, niekedy takmer krémovú farbu. Aj v hradných múroch nachádzam veľmi pekné ukážky pegmatitu s veľkými lupeňmi sľudy.

Na hrade

Prichádzam na hrad. Tu je kopa ľudí, prevahu majú zahraniční turisti. Prehliadku hradu neplánujem, miesto toho znovu obdivujem rieku a výhľady. Napokon, dážď už celkom prestal, môžem sa tešiť z celkom pekného počasia. Teplota je okolo 5 stupňov, aj vietor je miernejší. Mám so sebou v batohu čaj, takže si dávam obednú pauzu.

Osviežený a zohriaty odchádzam z hradu. Popri parlamente prechádzam na dlhočiznú Mudroňovu ulicu. Miernym stúpaním kráčam k Slavínu.

Slavín

Po širokej Mudroňovej ulici putujem približne pol hodiny. Neskôr ma vedie aj červená turistická značka. Hoci som tu prvý krát, odbočku k Slavínu nachádzam ľahko. Významný pamätník je pekne udržiavaný. Stretávam tu asi 10 návštevníkov. Prechádzam sa po areáli. Z niektorých miest sú veľmi pekné výhľady na mesto aj na hrad.

Staré mesto

Zo Slavína schádzam krivolakou ulicou do centra. Je november, približne tri hodiny popoludní, takže sa začína stmievať. Pokračujem popod Michalskú bránu, uličkami Starého mesta. Trošku sa strácam, chcem sa spýtať na cestu, pýtam sa ľudí, ale nikto ma nerozumie. Nakoniec sa osmelím a informácie si vypýtam od dvojice policajtov.

Prichádzam k Novému mostu. Z neho obdivujem krásny západ slnka a cez Sad Janka Kráľa už celkom tmavou Petržalkou prichádzam do cieľa. Z plánovanej vychádzky sa vykľul celodenný výlet.

GPS: https://mapy.hiking.sk/?x=17.10277&y=48.14065&ref=permalink

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/rbxWYRVUCeTGX2Su5


Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť    4. časť    5. časť    6. časť    7. časť