Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Skorá jeseň na ružomberskej Kalvárii (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
7.10.2021

Vychádzka na obľúbený kopec nad Ružomberkom. Jeseň postupne preberá vládu nad krajom. stromy a kríky sa sfarbujú do žlta a červena. Je krásne predpoludnie, oblaky letia po modrej oblohe. Návštevníkov bude len pár, na parkovisku stojí niekoľko áut. Stúpam popri kaplnkách, predbieha ma rodinka s deťmi a šarkanmi - jesenný výstroj.

Prichádzam ku kostolu. Nádherný starý jaseň je zlomený, stal sa obeťou jednej z letných búrok. Nad kostolom je odpočívadlo s lavičkami, momentálne prázdne. Je tu aj odpadkový kôš, mesto sa stará o poriadok.

Stúpam na vrchol Kalvárie. Toto miesto sme v detstve volali "Triangula" - bol tu triangulačný bod. Možno je niekde schovaný aj dnes :-), ale nevidím ho. Z vrcholu je fantastický výhľad - na Ružomberok, Choč, Nízke Tatry, vzadu Vysoké Tatry. Západným smerom na Tlstú horu, Hrabovo, Malinô brdo. Príroda je tak napoly jesenná, napoly ešte letná.

Počasie je premenlivé, slnko sa chvíľami skrýva za sivočiernym pásom oblačnosti, vanie mierny vetrík. Užívam si pokoj a samotu na kopci a až po dlhej chvíli sa zberám k návratu.


Kalvária pri Ružomberku
Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť