Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Údolie Váhu pod Ružomberkom (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
9.12.2021

Rieka Váh opúšťa Liptovskú kotlinu pri meste Ružomberok. Od neho tečie dolu úzkym údolím medzi Šípskou a Veľkou Fatrou. Táto časť toku je o niečo rýchlejšia. Rieka sa kľukatí medzi vrchmi, naráža na breh a vytvára strmé úbočia.

Vyhliadka

Veľmi pekný pohľad na údolie Váhu pod Ružomberkom je z “vyhliadky” neďaleko ružomberskej Kalvárie. Od Kalvárie treba kráčať niekoľko sto metrov cestou po modrej turistickej značke, prípadne po modrej cyklistickej značke na začiatok lesa. Tu je možné oddýchnuť si pri malej lavičke. Je tu aj mapa Veľkej Fatry a veľká výstražná tabuľa pre vodičov. Toto krásne miesto je ľahko dostupné z Ružomberka po turistickej značke ale aj z blízkeho Hrabova. Je možné urobiť si malý okruh ktorý netrvá dlhšie ako hodinu a dá sa absolvovať pešo aj na bicykli, dokonca s kočíkom a maličkými deťmi.

Šípska Fatra

Šípska Fatra je krátke, nevysoké pohorie oddeľujúce Liptov a Oravu. Začína pri Ružomberku známym vrchom Čebrať a sériou vŕškov a nekompletných hrebeňov pokračuje až k známemu vrchu Šíp, ktorý sa týči nad Kraľovanmi. Hrebeň nie je súvislý a pohorie sa ani nedá prejsť súvislou hrebeňovkou. Napriek tomu mnohé z vrcholov sú prístupné po turistických značkách.

Už samotný Čebrať je turisticky veľmi lákavý, pretože poskytuje nádherný výhľad na Ružomberok, Dolný Liptov, Nízke Tatry. Ďalší vrchol, ktorý je dostupný po turistickej značke je Radičiná, dostupná z Komjatnej aj z Ružomberka. Výstup je trošku komplikovanejší vďaka stavbe diaľnice. Kečka je tiež pekná, na jej úbočí sa nachádzajú aj menšie jaskyne.

K ďalším dostupným vrcholom patrí Havran, na ktorý sa dá dostať z Ľubochne. No a bralnatý Šíp, ten je dostupný zo Stankovian ale aj z druhej strany od Žaškova a zo známej osady Podšíp.

Veľká a Malá Fatra

Na ľavej strane, teda na ľavom brehu Váhu vidíme Tlstú horu a Pliešku, dva pekné vrchy nad Černovou, vzdialenú dolinu Bystrô a celkom vzadu známu Ľubochnianska kopu. Patria k pohoriu Veľkej Fatry. Obzor uzatvára hlavný hrebeň Malej Fatry s Rozsutcom, Stohom, fatranským Kriváňom. Pohľad je to proste nádherný, ďalekohľadom sa dajú vidieť dokonca jednotlivé postavy na hrebeni.

Elektrovod

Elektrovod vysokého napätia, ktorý tak trošku narúša nádherný obraz, je tiež zaujímavou stavbou. Na území Liptova vedie od Hiadeľského sedla Korytnickou a Revúckou dolinou až k Ružomberku, ponad Ružomberok, a ďalej k hranici s Turcom.

Východ

Zaujímavý je aj pohľad na východ, kde cez sedielko vidieť Chočské vrchy a hrebene Západných Tatier.

Minerály a horniny

Hoci sa to zdá nepravdepodobné, aj tu je možné nájsť zaujímavé nerasty a horniny. Kopec nad Kalváriou má na svojom temene malé odkryvy, kde vychádzajú na povrch pekné kalcitové žilky, dokonca aj s kryštálikmi. Okrem kalcitu sú miestami viditeľné aj oranžové žilky limonitu, ktoré vedia byť celkom zaujímavé.

Na začiatku hrebeňa na červenej turistickej značke vidno doskočisko bývalého skokanského mostíka. Tu sa dali v minulosti nájsť bridliciach zaujímavé skameneliny - druhohorné belemnity. Teraz je už doskočisko zarastené a hľadajú sa o niečo ťažšie ako v minulosti. Takže toľko asi k tomuto miestu. Všetkých vás tu radi privítame. Dovidenia v Ružomberku.

GPS: https://mapy.dennikn.sk/?x=19.28244&y=49.0731&ref=permalink


Pohľad do doliny Váhu. Sídlisko Klačno, Černová, vzadu Malá Fatra
Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť