Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Predjarie - Hrabovo a ružomberská Kalvária (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
7.5.2022

Prechádzka začína v Ružomberku, kráčame dlhou ulicou Dušana Makovického smerom na západ. Prichádzame ku kruhovému objazdu pri hoteli Áčko. Tu je odbočka do Hrabova. Cesta sa z mesta dostane medzi ihličnany. Sme v lese. Mierne stúpame a prichádzame k parkovisku pod priehradou. Tu už začína ľad. Našťastie mám so sebou mačky, zakladám ich a kráčam ďalej ako kráľ. Po boku dolinky stúpam na hrádzu priehrady. Je plná až po vrch a stále pokrytá ľadom. Deti by sa po nej hneď rozbehli. Až mi zalepilo!!!! Obchádzanie jazero a dívame sa na mohutnú Veľkú škálu a Sidorovo. Prekrásna dvojica.

Okolo hotela s lanovky prechádzame na cestu na Kalváriu. Ľudí aj áut pribúda, veď je krásne počasie. Výhľady na Liptov a Tatry sú super. Fotím si jednotlivé zaujímavosti v okolí Ružomberka. Teplota stúpa, už je tu naozaj jarné počasie. Zaujímavý je pohľad na oblohu. Je takmer dokonale modrá bez stôp po lietadlách. Aj to je dôsledok vojnových udalostí na Ukrajine.

Ružomberská papiereň „dymí“ iba akosi na pol plynu. Fotím niekoľko panoramatických záberov. Na okolí mestá sú dobre viditeľné pozostatky ťažby nerastných surovín. Pod vrcholom Mních je veľký lom respektíve skôr zosuv ktorý nastal počas stavby železnice v roku 1871. Je už zarastený borovicovým lesom ale stále dobre viditeľný.

Neďaleko pod vrcholom Čebrať v blízkosti železničnej trate a robotníckej kolónie ďalší menší vápencový lom. Veľké hlinisko ružomberskej tehelne priamo pri Bystrickej ceste zarastá, pretože tehelňa už tehly nevyrába. Terasy sú však stále dobre viditeľné. Hlavne na jar a v jeseni sú veľmi pekné, sú porastené osikový lesom ktorý sa nádherne vyfarbuje.

Východným smerom sa zdvíha vrchol Úložisko so známym Havránkom. Na ňom stojí televízna veža, preto je dobre rozoznateľný. Bočný svah Úložiska je oporou pre hrádzu Liptovskej Mary. Na Úložisku bolo kedysi keltské sídlisko aj stredoveký drevený hrádok. Dnes je tam populárny skanzen.

Dediny pod pod Nízkymi Tatrami sú ako na dlani. Známe sú Martinček a Ludrová. Tieto sú typické svojimi krásnymi stredovekými kostolíkmi. Likavský hrad je dominanta Dolného Liptova. Teraz je ešte pre návštevníkov zatvorený, ale čoskoro sa aj tam začne sezóna. Nanešťastie stavba diaľnice ktorá trvá už celé veky okolie hradu výrazne špatí. A je takmer nepriechodné. Dúfajme že sa tento stav čoskoro výrazne zmení.

Horstvá dolného Liptova tvoria pevnú polkruhovú hradbu. Nízke Tatry, Západné Tatry, Chočské vrchy - všetko ešte zasypané snehom a ľadom. Len v dolnej časti Liptova je už sneh zlezený a po troche nám dáva možnosť nahliadnuť, aká asi bude nasledujúca jar. Vyzerá to, že suchá.

Vyhriati slniečkom kráčame dole z Kalvárie. Zastavujeme sa pri kostolíku a pokračujeme pomedzi kaplnky do Ružomberka. Zostup je krátky a rýchly.

GPS: https://mapy.dennikn.sk/?x=19.27277&y=49.07306&ref=permalink


Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť