Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Aprílové Malinô Brdo (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
16.5.2022

Malinô Brdo je krásne počas celého roka, ale tiché a nedostatočne zaľudnené je len v medzisezóne. V tomto krátkom čase medzi jarou a letom všetko stíchne, sneh sa roztopí a tráva ešte narastie.

Niet tu miesta pre lyžiarov ani pre bicyklistov. Prázdniny jarné sú skončené a letné ešte v nedohľadne. Hory patria ich skutočným obyvateľom. Z oblohy počuť dravé vtáky s ich Typicky piskľavým hlasom, každé zurčanie potoka aj poryv vetru. Žiadne rádio nevyrevuje na svahu, ani motorové sane nebrúsia snehom hore dolu. Keď chytíte ešte k tomu pekné počasie, je to zážitok, na ktorý sa nezabúda.

Z Ružomberka najprv na Kalváriu. Potom lesným chodníkom po spojenej modro - žltej značke na Orlovsku lúku, ďalej popod brala naberáme výšku až pod skaly Haliny. Tu vychádzame na lúky, môžeme nakuknúť pod skaly na zaujímavé suťoviská, prípadne sa odfotiť s "medveďom". V altánku na lúke je možné prečkať dažďovú prehánku alebo aj núdzovo prenocovať.

Z Vlkolínskych lúk strmo po asfalte ďalších sto výškových metrov a sme na Maline. Tu sa ešte drží neroztopený sneh na zjazdovke. Slnko na modrej oblohe s krásnymi oblakmi. Nikde ani noha. Otvára sa široký výhľad na Tlstú horu a Čutkovskú dolinu. Na východe dominuje Sidorovo, vzadu Salatín a časť hrebeňa Nízkych Tatier. Prvých pár vtáčikov už tuší, že je jar a pekne čvirikajú.

Hotel Malina je otvorený, dá sa tu najesť aj prenocovať, menšie lyžiarske bufety sú zavreté. Nevadí. Zberáme sa na zostup. Ideme dolu po ceste, sem tam stretáme auto alebo cyklistu. Za hodinu sme nad Ružomberkom . Pekný výlet na tri hodiny.


Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť