Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Marcové Malinô Brdo (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
8.5.2023

Sneh sa topí, jar sa konečne hlási o slovo a ja štartujem z Ružomberka na obľúbenú vychádzku do Veľkej Fatry. Od začiatku mi je jasné, že si užijem krásnej a pokojnej tichej prírody to vôle. Je bežný pracovný deň, sezóna lyžiarov dávno skončila a turisti sa tu ešte nevyskytujú. Začínam v Ružomberku, stúpam hore Kalváriou, potom lesom ponad Orlovskú lúku až na Vlkolínske lúky. Počasie nie je ideálne, ale zároveň celkom príjemné. Teplo, v podstate jarné. Neprší a vonku cítiť prvé vône predjaria.

Chodník vedie miernym stúpaním, povrch je skalnatý a tam, kde by mala byť pôda sa nachádza pokrývka smrekového, prípadne borovicového ihličia takže skoro žiadne blato. Chodník je oficiálna trasa aj pre horských bajkerov, našťastie žiadneho nestretávam, ešte sa pravdepodobne neprebudili. Na Vlkolínskych lúkach vládne pohoda, nikde ani nohy, prakticky bezvetrie, obloha šedá. Obzerám si svoje obľúbené skaly Haliny a rôzne skalné útvary po ceste popod vrch Sidorovo.

Z Vlkolínskych rúk v stúpam pomaly na Malinô Brdo. Chaty sú zatiaľ prázdne, okolo mňa prejde jedno, možno dve autá, stále žiadni pešiaci. Na Malinom brde môžem ešte obdivovať zbytky v snehu na trati pre lyžiarov, ale už sú to naozaj len veľké špinavé fľaky. Bufety sú zatvorené, pod strechou jedného z nich sa prezliekam, dávam si pauzu a fotografujem okolie. Samozrejme, v tomto počasí a ročnom období to tu vyzerá tak trošku depresívne, ale mne to nevadí, pretože toto miesto mám tak rád, že mu odpustím aj drobné prehrešky voči estetike. Každopádne v lete pri zelenej trávičke to tu bude oveľa krajšie. Po asi 10 minútach oddychu sa otáčam a schádzam dolu, tentokrát po ceste až do Ružomberka.

Výlet príjemným stredným tempom trvá približne dve a pol hodiny. Na zostupe už stretávam niekoľkých športovcov. Stále však môžem výlet na Malinô odporučiť ako dokonalý relax pre niekoho, kto si chce uprostred pracovného týždňa vyčistiť myšlienky. Za kratučký čas sa dostanete z mesta do nádhernej horskej prírody, užijete si ticho, samotu a mnohé zmeny krajiny. Napríklad ihličnaté lesy, horské lúky, hole s výhľadmi na Nízke Tatry aj vzdialenú Malú Fatru. Pestrosť krajinárskych útvarov je na tejto vychádzke asi najkrajšia.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.0506&mlon=19.2660#map=16/49.0506/19.2660

ob

1. časť    2. časť