Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Mrazivý deň na ružomberskej Kalvárii (1. časť)
zdroj: Rasťo Sabucha
pridané:
27.5.2023

Niekoľko záberov z tohtoročného februára. Teplota hlboko pod bodom mrazu, jasné počasie, nádherný číry vzduch, miesto pre ideálne fotenie. Až na to, že baterka fotoaparátu sa vybíja rapídnym tempom.

Na fotkách je vidieť Liptovskú kotlinu, Chočské vrchy s Veľkým Chočom, Nízke Tatry, Ružomberok a Dolný Liptov. Na Kalváriu sa dá vyjsť veľmi rýchlo z Ružomberka, auto sa dá nechať na malom parkovisku asi pri piatej kaplnke.

V tento deň bola taká veľká zima, že návštevu Kalvárie si dopriali len niekoľkí najvytrvalejší fanatici, ostatní sedeli doma. Slnečné predpoludnie, valentínske počasie. Sneh bol do výšky približne 30 cm, miestami záveje dosahovali aj pol metra.

Na ružomberskú Kalváriu vedú v súčasnosti dve cesty. Jedna vedľa druhej, stará (pomedzi kaplnky) a nová severne len niekoľko desiatok metrov od nej. V zime odhŕňali len tú starú cestu, nová bola zapadnutá snehom a slúžila pre lyžiarov, bežkárov, chodcov a podobne. Kalvária je takto v zime veľmi pekná, hlavne nevidno žiadne “rany” na svahu a takisto nie je vidieť ani neporiadok, popadané konáre, rôzny stavebný odpad, ktorý pri stavbe cesty vznikol. Uvidíme ako to bude na jar.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.07455&mlon=19.28543#map=17/49.07455/19.28543

Fotografie: https://photos.app.goo.gl/YgDsRQa6ri5QCBqL7

ob

1. časť    2. časť