Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Jesenné ráno pri Bielom Potoku (1. časť)
zdroj: Rasťo Sabucha
pridané:
4.10.2023

Na vychádzku vyrážam z Ružomberka (neďaleko detského domova) skoro ráno, dá sa povedať ešte v noci. V meste ešte svietia pouličné lampy – ich svetlo sa mieša so svetlom mojej čelovky. Kráčam svižným tempom po Ceste do Baničného. Mierne stúpanie ma privádza na jedno z ružomberských sídlisk. Paneláky ešte hlboko spia. Len kde tu sa svieti. Míňajú ma tak dve – tri autá.

V Baničnom si dávam krátku pauzu. Obliekam vetrovku, pretože od juhu fučí studený vietor. Pomaly sa ukazuje brieždenie. Lampy odrazu pohasínajú. V meste je razom tma ako v rohu. Obloha je však najprv sivá, fialová, červenkastá. Svetla je čoraz viac. Okrajom sídliska schádzam k rieke Revúca. Hučiaci tok vody má výstižný názov. Kráčam asfaltkou smerom na juh. Po chvíli prejdem mostom a som na začiatku cyklotrasy Korytnička.

Po trase bývalej železnice

Sympatické turistické centrum s požičovňou bicyklov je ešte zatvorené. Trasa je dokonale upravená – krásny rovný asfalt má len niekoľko rokov a je radosť po ňom jazdiť aj chodiť. Rieka hučí, ale je už počuť aj rušnú cestu a blízky kameňolom.

Slnko

Východ slnka je tu, jeho kotúč sa vyšvihol spoza kopca a zalieva okolie zlatým svetlom. Nádhera. Lúče sú od začiatku horúce – hneď skladám vetrovku a čoskoro aj sveter. Ostávam v tričku. Kráčam miernym tempom po rovnej údolnej nive.

Vápenka

Stará vápenka sa nachádza na ľavom brehu. Dva červené komíny dominujú areálu a sú dobre vidieť aj z diaľky. Tiež sú pekne vidieť na leteckých snímkach či už od Google alebo napr. www.mapy.cz. Táto stavba by si zaslúžila ochranu. Má pohnutú históriu, takže by snáď mohla byť aj pamätníkom.

Nízke Tatry

Pred sebou mám ako na dlani výšiny Borovinskô a Ostrô. Sú prístupné turistickým chodníkom. Počas SNP z Ostrého bolo možné kontrolovať cesty aj železnice v Ružomberku. Bojovalo sa tu zvlášť tvrdo.

Lomy

Dominantou je séria lomov, v ktorých sa ťaží prevažne dolomit a dolomitová brekcia. Tieto horniny sú pripomienkou na pobrežie dávneho mora. V dolomitoch sa dajú nájsť pekné kalcitové kryštály a predovšetkým zaujímavé červené a hnedé limonity. V sedle Biela púť stojí kríž, inak je však okolie poznačené veľkou skládkou komunálneho odpadu.

Biely Potok

Vápenka na Bielom Potoku. Technická pamiatka s pohnutou históriou. Po približne 6 tisíc krokoch od štartu prichádzam k ďalšiemu mostu cez Revúcu – tentokrát to bol len železničný most. Teraz je upravený pre cyklistov. Prejdem po ňom a som na Bielom Potoku. Je tu milý športový areál s prístreškom, kde sa dá v suchu pobudnúť. Vyťahujem si raňajky, čaj. Dávam si pauzu. Ešte sa poprechádzam po dedine a potom sa zberám na cestu späť.

Návrat

Hoci idem veľmi miernym klesaním, predsa je to len poznať. Teším sa z krásnych výhľadov, fotím a uchovávam spomienky. Dávam pozor na cyklistov – už sa prebudili a na cyklotrase ich je čoraz viac :-) celá vychádzka z Ružomberka na Biely potok trvala asi dve hodiny. Veľmi pekný a zaujímavý výlet „ po rovine“. Dovidenia.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.0525&mlon=19.3010#map=16/49.0525/19.3010

obr

1. časť    2. časť    3. časť    4. časť    5. časť