Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Daždivé októbrové poludnie nad Ružomberkom (1. časť)
zdroj: Rasťo Sabucha
pridané:
1.11.2023

Je nedeľa, koniec októbra. Počasie veľmi nezvyčajné. Už dva dni je v Ružomberku teplo – cez deň takmer dvadsať stupňov, dokonca aj v noci je dvanásť. Oteplenie prinieslo so sebou veľa oblačnosti a poriadne zrážky. Keď sa dážď vyzúri, nastáva môj čas. Vyzbrojený foto mobilom, paličkou a ruksakom začínam svoju túru.

Mám, ako to už býva, málo času. Chcem si len vychutnať zaujímavú októbrovú atmosféru na Kalvárii a ďalej cestou na Malinô. Tráva na Kalvárii je tmavožltá, okrová. Nádherné sú však osiky a lipy. Jasnožltá farba prechádza do oranžovej. Je veľmi výrazná, nádherne kontrastuje so sivomodrou oblohou.

Na Kalvárii fotím kostolík. Biele múry presvitajú pomedzi stromy. Pohľad na Veľkú Fatru je krásny, ale vidieť, že väčšia časť pohoria bojuje s dažďom. Pekný je aj výhľad na Liptov, Nízke Tatry a Choč. Pri Liptovskej Mare sa dvíha kopec Úložisko (Havránok).

Idem ďalej do lesa. Tu si tiež fotografujem lesné scenérie. Cesta stúpa sprvu veľmi mierne, potom o niečo prudšie. Je stále veľmi teplo. Oproti mestu som už o dvesto metrov vyššie, teplo je však rovnaké. Príroda je pomýlená ako v apríli.

Tesne pod Orlovskou lúčkou vyberám telefón a volám manželke. Dozvedám sa, že už je čas ísť domov. Otáčam sa, obliekam tenkú vetrovku a rýchlym krokom sa vraciam do mesta. Stretávam dvojicu s pekným psom, dozvedám sa, že je to anglický buldog. Veľmi fučí, nie je to žiaden vytrvalec. Fotím pekné pohľady na Kalvárske sedlo a vrch Milkov nad Hrabovom.

Cestou dolu Kalváriou už znovu mierne prší, ale dáždnik už nevyťahujem. Presne po hodine sa moja turistika končí. Som doma.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.0744&mlon=19.2852#map=16/49.0744/19.2852

obr

1. časť    2. časť