Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Malinô brdo - septembrové ráno (1. časť)
zdroj: Rasťo Sabucha
pridané:
26.11.2023

Je krásny čas, skoré ráno v Ružomberku, slniečko ešte nevyšlo. Stúpam hore Kalváriou, na vrchu si dávam pauzu a pokračujem k temnému lesu. Čakajú ma tri kilometre tienistým úsekom. Vstupujem do hory, rozhodujem sa, či použiť cestu alebo chodník. Cesta nakoniec zvíťazí, chodník sa mi vidí moc blatistý. Predsa len je aj pomerne skoro, takže nechcem riskovať stretnutie s medveďom.

V lese

V lese je poriadna zima, menej ako desať stupňov. Dávam si o jednu vrstvu oblečenia viac a poďme ďalej. Na Orlovskej lúke sa trbliece rosa, veľké kvapky sú nahusto na tráve aj na kríkoch. Krása.

Haliny

Stúpam čo najrýchlejšie na Vlkolínske lúky, aby ma nepreziablo. V údolí pofukuje pomerne nepíjemný vietor. Takže dávam si pozor - plaším medvede hrdelnými zvukmo a rachotením paličiek. Na Vlkolínskych lúkach je fantasticky. Tráva je ešte v tieni - pekne orosená. Skaliská Haliny sú však už ožiarené ranným slnkom. Fotím si ich a pokračujem ďalej.

Okolo Skalky

Čaká ma posledný, najstrmší úsek. Okolo chaty Skalka stojím aj dva razy. Ešte že je čo fotiť, krásne ranné žlté svetlo zaplavuje všetko. Ešte vyššie sa mi odkrýva výhľad na Nízke Tatry - Salatín a Brankov. Počuť vzdialené zvuky áut z Bieleho Potoka. Neuveriteľné.

Na Malinom brde

Pod hotelom Malina si dávam posledné zastavenie. Fotím hotel aj chaty, svah Malina brda, Haliny, SIdorovo aj Nízke Tatry. Je tu veľmi pekne. Vládne ticho, predpokladám, že po krátkom čase sa aj tu začne s každodennou činnosťou. Na lavičke pri chate Dária si rozkladám piknik, kŕmim sa keksom, zapíjam čajom - mňam.

Cesta dolu

A už je čas na návrat. Nechce sa mi zostúpiť nazad do krajiny tieňa, ale inej cesty niet. V lese ma až striasa od zimy, taký je veľký rozdiel teplôt. Zostup do Ružomberka absolvujem v pohodlí - pomaličky z nohy na nohu. Stretávam známe tváre - cyklisti aj pežci a chodci si to hrnú na Malinô. Dobre robia. Pozdravujem všetkých a teším sa na ďalší pekný fatranský výstup.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.0506&mlon=19.2655#map=15/49.0507/19.2655

obr

1. časť     2. časť