Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Zasneženou cyklotrasou na Biely Potok (1. časť)
zdroj: Rasťo Sabucha
pridané:
2.12.2023

V noci na 28.11.2023 kvalitne nasnežilo, vstávame do bieleho rána. Naše mesto Ružomberok vyzerá ako v rozprávke. Našťastie, cestári tentokrát nezaspali. Hlavné ulice v meste a takisto chodníky sú odhrnuté a vzorne posypané pieskom a soľou. Dnes ráno ma čaká nepríjemná povinnosť - návšteva zubára.

Plavisko

Hneď ako absolvujem zubárske záležitosti som pripravený vyraziť. Na nohách mám úplne nové topánky, turistické, síce s letným vzorom, ale zato pevné nepremokavé kožené. Kráčam po ulici Plavisko smerom na juh - mojím cieľom je tradične prechádzka na Biely Potok. Prvý kilometer idem popri hlavnej ceste, chodník je pohodlný. Musím dávať trošku pozor - miestami sa šmýka.

Baničné

Je približne deväť hodín ráno, otepľuje sa. Sneh sa stáva ťažkým a veľmi nevyspytateľným. Prichádzam do Baničného. Na sídlisku je rušnejšie, dávam pozor na ľudí, na autá. Prechádzam popri zastávke autobusov a ulicou popri rieke Revúcej (Karola Krčméryho) vychádzam z mesta. Všade je rozprávka - cesta síce vyzerá nevábne, hrudy roztopeného snehu, miestami voda, miestami štrk, ale okolie je nádherne biele.

Korýtko

Avšak môžem povedať, že pohyb po cyklotrase je bezpečný a šmýkať sa nešmýka nikde. Po polhodine putovania prichádzam začiatku cyklotrasy dávam si to maličký oddych. Sledujem povrch a vidím že odhrnutý nie je. Sú na ňom stopy asi piatich ľudí a dvoch bicyklov. Snehu je približne 5 cm, takže nie veľké brodenie, ale predsa len ten pohyb je o niečo pomalší. Kráčam 15 minút, vytrvalo vŕzgam snehom, sledujem výhľady na Borovinskô a vzdialený Biely Potok, Ostrô a ostatné nízkotatranské vrchy. Tiež sa kochám pohľadom na divokú rieku Revúcu, ktorá berie vodu z posledných daždivých dní a posúva ju smerom k Váhu.

Vápenka

Prichádzam na zastávku “Vápenka”. Stromy bez listov umožňujú veľmi pekný pohľad na toto technické dielo. Robím si niekoľko snímok. Inak ale most pred vápenkou vyzerá príšerne, možno že by naozaj patril trošku opraviť. Fotím ďalšie výhľady, vzácne brehové porasty, Borovinskô a Bielu Púť.

Biely Potok

Na Biely Potok prichádzam celkom slušne unavený - s tým snehovým brodením dá aj cesta rovinou trošku zabrať. Pri moste cez rieku Revúcu sa otáčam, kochám sa výhľadom na vzdialený Ružomberok a veľké dolomitové lomy Pod skalami aj Borovinským. Pri návrate stretávam bežca, ten si urobí niekoľko kolečiek, takže stôp pribúda a Priechodnosť chodníka je to niečo lepšia.

Návrat

Prichádzam do mesta, stúpam hore do sídliska Baničné, zastavujem sa pri záhradkách, robím niekoľko fotografií a potom už po ceste do Baničného smerujem do mesta. Za približne ďalšiu pol hodinu som doma a tento zasnežený výlet môžem vyhlásiť za ukončený.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.0531&mlon=19.3006#map=15/49.0531/19.3006

obr

1. časť    2. časť