Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Triangula a Martin na bielom koni (1. časť)
zdroj: Rasťo Sabucha
pridané:
6.12.2023

Jeden deň po Martinovi, 12. novembra 2023, nedeľa popoludní. Počasie podľa predpovede by malo byť jasné. Realita je trochu iná, obloha je z väčšej časti zatiahnutá a pomedzi oblaky sem-tam prebleskne slnko. Sú takmer tri hodiny popoludní, keď so svojou dcérkou, vyzbrojení fotoaparátmi vychádzame z domu.

Kalvária

Kráčame hore záhradou a prichádzame ku kaplnkám našej ružomberskej Kalvárie. Odbočujeme doprava na novú asfaltovú cestu, z ktorej máme pekný výhľad predovšetkým na Chočské vrchy, centrum Ružomberka a obec Likavku, spolu s dolinou Žabovo a úžasným mostom. Kráčame veľmi pomaly, sledujeme okolie a kde náhodou svieti slnko, tam namierime aparáty a stláčame spúšť. Ako nič sa nám daria celkom pekné fotky.

Sneh

Martinské počasie sa prejavuje podľa pranostiky tým, že napadne prvý sneh. Toho, čo túto pranostiku vymyslel, musíme pochváliť, pretože na horách skutočne snehovú pokrývku pekne vidíme. Z nášho pohľadu je najviac biely Choč. Tento dolomitový velikán na hranici Liptova a Oravy je v bielej farbe skutočne nádherný.

Nemenej krásne sú skaliská Sokol - obrovský skalný masív, ktorý niekoľko sto metrovým prevýšením klesá do doliny Kramariská. Na vápencových dolomitových bralách vidno pekne aj z veľkej diaľky výrazné zvrstvenie. Skaly sú tiež zasypané snehom, takisto aj smrekové lesné porasty, ktoré sa na nich vyskytujú.

V diaľke na východe sa bielou farbou o hlásia Západné Tatry. Vysoké Tatry sú predpokladám biele tiež, ale momentálne sa skrývajú v závoji hmly. Smerom k Nízkym Tatrám máme výhľad predovšetkým na Ľupčiansku maguru - tá s nadmorskou výškou 1300 m je viditeľná celá. Aj tento vápencový vrch pokrýva biela perina. Salatín vysoký 1600 m je už ale skrytý v oblačnosti, no a vrchy ako Chabenec, Dereše, Bôr a vzdialený Chopok samozrejme tiež.

Triangula

Vychádzame do Kalvárskeho sedla a odbočujeme doprava na výrazný vrchol, ktorému sme ako deti dali meno Triangula. Tento názov súvisel s výskytom triangulačného bodu, ktorý sa v tom čase na Kalvárii nachádzal. Nápis “Štátna triangulácia - poškodenie sa trestá” sme ako deti považovali za takmer magickú formulku. Rozmýšľali sme, aký trest asi bude pri poškodení nasledovať a nemali sme odvahu triangulačnej tyče sa ani len dotknúť.

Stúpame po peknom lúčnatom hrebeni, kde sa nám odkrývajú ďalšie pekné výhľady, predovšetkým smerom na Tlstú horu, Malinô, tieto fatranské kopce sú tiež zhruba od nadmorskej výšky 1200 metrov pokryté snehom. Sneh vytvára jasnú čiaru v jednej nadmorskej výške. Pekný výhľad je aj smerom k zrúcanine Likavského hradu.

Po západe slnka

Motáme sa po kopci už viac ako hodinu, slnko prakticky zapadlo, ešte niektoré z oblakov chytajú ružovkastý, prípadne červenkastý odtieň. Hory sa postupne ponárajú do chladu a tmy. Ani nám sa už nechce veľmi vymŕzať, takže sa otáčame. Robíme ešte posledné zábery na kalvársky kostolík a blízke okolie a rýchlo sa spúšťame dolu do mesta. Zostup je naozaj krátky, trvá približne 15-20 minút. Pekná vychádzka v spoločnosti známych, ktorých stretávame sa môže skončiť. Dovidenia.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.0757&mlon=19.2851#map=16/49.0757/19.2851

Fotogaléria: https://photos.app.goo.gl/4eNEgTP3eoJkFZyz5

obr

1. časť     2. časť