Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Oravský hrad - leto 2023 (1. časť)
zdroj: Rasťo Sabucha
pridané:
28.1.2024

Výlet na Oravský hrad začíname v Ružomberku. Je to školský výlet s deťmi zo základnej školy. Stretávame sa na blízkom parkovisku a nastupujeme do autobusu. Okolo ôsmej hodiny štartujeme - smer Orava.

Cesta autobusom

Z Ružomberka musíme prekonať horské sedlo Brestová. Toto miesto je položené približne v nadmorskej výške 800m. Cesta okolo Valaskej Dubovej je nádherná. Skaliská nad dedinou, pohľad na vrch Veľký Choč 1611m. Pohľad pripomína alpskú pohľadnicu.

Z Brestovej po novej rýchloceste klesáme okolo obrovského brala k Vyšnému Kubínu a Jasenovej. Odtiaľ je len kúsok do Dolného Kubína. Mesto obchádzame sprava po obchvate. Pri dedine Kňažia. Ďalej ideme okolo starej ferozliatinovej fabriky. Za ňou opúšťame hlavný ťah a po starej ceste prichádzame do Oravského Podzámku. Autobus zaparkuje pod Oravským hradom a my sa hrnieme von.

Oravský hrad

Oravský hrad sa týči nad nami. Je krásny deň, oblohamodrá, stromy jasnozelené. Proste nádhera. Všetci sa tešíme a veľa fotíme - dospelí aj deti. Okolo historickej budovy Oravského komposesorátu prichádzame k ceste, ktorá pomedzi stromy vedie priamo k hradnej bráne.

Hrad sa delí na tri časti - dolný, stredný a horný. Prehliadka je záležitosťou niekoľkých hodín. Postupne stúpame vyššie a vyššie, až nakoniec nás časká strmý výstup po schodoch do citadely. Táto zaujímavá stavba je hradnou dominantou a má zvláštny tvar, ktorý deťom pripomína žehličku.

Hradné bralo - prírodná pamiatka

Oravské hradné bralo popisuje Wikipédia takto: Oravské hradné bralo je geomorfologický útvar vysoký 112 metrov. Nachádza sa v katastrálnom území obce Oravský Podzámok (okres Dolný Kubín), vedľa toku rieky Orava a na jeho vrchole je postavený Oravský hrad. Patrí do Oravskej vrchoviny. Bralo bolo osídlené už v praveku a od 13. storočia na ňom stojí súčasný hrad.

Od roku 1974 patrila medzi slovenské prírodné pamiatky a v roku 2001 bol jej štatút zmenený na národnú prírodnú pamiatku. Okrem kultúrnej a geologickej hodnoty je predmetom ochrany aj vápnomilná vegetácia, najmä lišajníky.

Bralo je nádherné zo strany od Dolnej Lehoty, tru sa vypína ako úzka ihla, na jeho vrchole je headná vežička. Oravský hrad bol hlavným sídlom Oravskej stolice, zároveň chránil obchodnú trasu popri toku Oravy do Poľska.

Nákupy a cesta domov

Po prehliadke hradu si dávame prestávku na parkovisku. Deti sa rozbehnú nakúpiť suveníry, najesť sa zdravých pochúťok, ne ktoré ich lákajú jarmočné stánky. Po hodine sa stretávame pri autobuse, nasadáme a ide sa domov. Nešťastie sa nikto nestratil, takže už nám ostáva len pol hodinová cesta hore na Brestovú a dolu kopcom do Ružomberka.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.2622&mlon=19.3586#map=15/49.2622/19.3586

Foto: Viera Sabuchová

obr

1. časť    2. časť