Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Revitalizácia ružomberskej Kalvárie – marec 2024 (1. časť)
zdroj: Vierka Sabuchová
pridané:
18.3.2024

Projekt revitalizácie jedinej kalvárie na Liptove je strašiakom už niekoľko rokov. Doteraz sa len tak vliekol, zúčastnené strany sa hádali o rôzne veci – pamiatkovú ochranu, výstavbu cesty, stavbu obytných domov v blízkosti. Dnes sme o krok ďalej. Nová cesta na Malinô obchádza kaplnky sprava.

Jedného krásneho marcového dňa prišiel na miesto veľký stroj – bager a pustil sa s vervou do rekonštrukčného diela. Ako prvé sa rozhodol rozobrať cestu. Podľa nového projektu nebude pomedzi kaplnky viesť cesta, ale pekne krásne schody. Kolujú povesti, že dlažba by mohla byť kamenná. Uvidíme, či na to máme. Predpokladám ale, že schodište bude zhotovené zo zámkovej dlažby s polčasom rozpadu niekoľko rokov.

Rozoberanie cesty ide bagru pekne od ruky, asfalt aj s časťou podložia rozobral za tri – štyri dni. Musíme si začať pri prechádzkach dávať pozor, pretože sme už boli zvyknutí, že nová cesta slúži peším a cyklistom a stará cesta je pre autá. Takto to bolo už vyše roka. Takže pozor na zmenu. Nevýhoda je, že nová cesta má niekoľko neprehľadných zákrut, takže sa stáva, že auto na pešiaka vyslovene vybehne.

Toľko teda aktuálny stav našej milej Kalvárie. Uvidíme, ako bude revitalizácia pokračovať. Dúfajme, že práce nezostanú zaseknuté niekde v polovici, ako je už v Ružomberku zvykom.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.07521&mlon=19.28704#map=18/49.07521/19.28704

1. časť    2. časť