Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Oprava podomletých brehov na Revúcej (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
25.3.2024

Februárové oteplenie s dažďom spôsobilo vysoký stav vody na riečke Revúcej. V Ružomberku sme dokonca mali stupeň povodňovej aktivity (hlavne na Bielom Potoku). Voda na rieke v priebehu marca postupne klesá. Je stále nádherne čistá – topenie snehov sa spomalilo. V okolí Ružomberka sa rozbehli stavebné práce – opravujú sa cesty, asfaltuje sa, naprávajú sa škody na budovách a rozbehla sa aj revitalizácia Kalvárie.

Jedného krásneho rána štartujem z domu smerom na Biely Potok. Je krásne jasné ráno, okolo 7 hodín. Slniečko už vyhuplo nad obzor spoza Nízkych Tatier. Je tesne pred rovnomernosťou, slnko máme 12 hodín. Prichádzam na začiatok cyklotrasy Pod skalami, tu si dávam pauzu a po telese cyklotrasy kráčam svižne na Biely Potok. Tu stretávam krásny sivobiely bager na pavúčích nohách. Svoju lopatu (drapák) zabára do masy sivého kamenia. Ide o žulové skálie vyťažené na Dubnej skale pri Vrútkach. Niektoré balvany sú veľké skoro meter, stroj má očividný problém s nimi pohnúť. Menšie kamene ukladá elegantne na breh rieky, tu ich rovná a tým vypĺňa dieru, ktorú vyhĺbila rieka.

Prácu sledujem len chvíľu, bagristovi sa nevidí, že ho fotím, preto ho zbytočne nejdem provokovať. Obchádzam stroj po poli a pokračujem na juh. Pri návrate ho stretávam – väčšinu kameňov už položil na svoje miesto. Nabudúce sa pôjdem pozrieť na výsledok. Zdiaľky sa mi zdalo, že na niektorých kameňoch sú viditeľné epidotové žilky, tak som zvedavý. Zatiaľ dovidenia.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.0549&mlon=19.3030#map=16/49.0549/19.3030

1. časť   2. časť   3. časť