Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Saharský prach (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
19.4.2024

V sobotu, 30.3. od rána pokrýva oblohu zvláštny opar. Viditeľnosť je obmedzená na niekoľko kilometrov. Farba prachu je svetložltá, takmer biela. Vlhkosť vzduchu je nízka. Zvláštne je, že prach aj „cítiť“ vo vzduchu. Citlivejší ľudia sa môžu rozkýchať alebo kašľať.

Prvé fotky som urobil na ružomberskej Kalvárii. Smerom na východ je viditeľnosť ako tak po Choč, ďalej sa všetko stráca v opare. Nie je vidieť ani po Liptovskú Maru a Havránok. Tatry akoby ani neboli.

Pokračoval som ďalej po ceste na Malinô brdo. Svižnou chôdzou som vyšiel za hodinu na Vlkolínske lúky, potom som už len pomaličky stúpal k hotelu Malina a chate Dária. Pohľad do diaľky smerom k Nízkym Tatrám je zahmlený, rovnako ako nad mestom. Slniečko sa prediera zaprášeným nebom k zemi, ale je cítiť, že teplota nebude stúpať tak, ako predpokladali v predpovediach.

Fotím si okolité vrchy, pohľady na Malinô, Tlstú horu, Haliny. V takejto zvláštnej atmosfére je to celkom zážitok. Po polhodinke idem dolu do mesta. Som zvedavý, ako dlho sa prach na oblohe udrží. Zatiaľ teda ostáva večer všetko tak ako ráno. Veľkonočná nedeľa môže situáciu ale zmeniť.

Nakoniec prach zostáva vo vzduchu visieť niekoľko dní, až do príchodu výrazného studeného frontu s dažďom.

1. časť    2. časť