Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Železná studienka – Kamzík – Bratislava (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
21.7.2018

Na bratislavskú Železnú studienku prichádzame hromadnou dopravou. Rodinný výlet. Malé deti sa rozliezajú po hojdačkách, šmýkačkách a iných atrakciách rozmiestnených po Partizánskej lúke. My starší sa pri nich striedame.

Vydrica

Jednou z tunajších prírodných zaujímavostí je rieka Vydrica. Tento vodný tok tečie lenivým tempom Mlynskou dolinou. Hlboký je asi 5 centimetrov. Napriek tomu je to právoplatná rieka – dlhá 17 kilometrov. Je to jedna z mála slovenských riek, ktoré sa vlievajú priamo do Dunaja. Okrem detí, čo sa v nej čľapocú v nej žijú aj mnohé živočíchy, o čom nás informuje tabuľa.

Asi po hodinke postávania v úmornom hice na detskom ihrisku opúšťam so staršou dcérkou rodinnú pohodu a štartujeme hore dolinou.

Mlynská dolina

Od Partizánskej lúky prechádzame najprv okolo rybníka – tajchu. Potom popri ceste ďalej. Dolina je tônistá, čo nám vyhovuje. Na slnku už bolo 32 stupňov, tu sa dá vydržať.

Dolina dostala meno podľa údajne dvanástich mlynov, ktoré tu kedysi stáli. Z nich sa do dnešných čias zachovalo minimum. Jeden je však nádherne opravený, funguje teraz ako reštaurácia a hotel. Volá sa Klepáč.

Náučný chodník Mlynská dolina – Kamzík

Prichádzame na miesto, kde sa otáčajú mestské autobusy. Neďaleko sa začína výstup na Kamzík. Trasa je označená ako náučný chodník. Odbočuje do kopca vpravo. Vedie po strmej a úzkej lesnej ceste.

Najprv sme trochu neistí, pretože nikoho nestretávame. Myslíme si, že blúdime. Panely náučného chodníka, ktoré sa začínajú objavovať nám ale hovoria, že ideme dobre. Tešíme sa z nečakanej samoty. To ešte netušíme, že až po Kamzík nikoho nestretneme. Na to, že sme vlastne v Bratislave, celkom šok.

Lesná cesta vedie nádhernými serpentínami, naberáme slušnú výšku, pomedzi koruny stromov máme niekoľko výhľadov.

Kryštalinikum

Malé Karpaty v okolí Bratislavy sú budované hlavne kryštalinikom. Prevládajú granodiority a žula. Hornina je často pretkávaná žilami pegmatitov. Tieto sú miestami skutočne nádherné. Hrubé lupene svetlej sľudy, veľké živce, kremeň. Pár vzoriek berieme so sebou.

Lanovka

Po približne 40 minútovom stúpaní vychádzame na ploché temeno kopca. Tu sa cesta prepletá s cyklotrasou – dokonca je tu akýsi drevený cyklo-nadjazd. Na Kamzík vedie z doliny aj sedačková lanovka. Teraz nepremáva. Z jej trasy máme pekný výhľad na sever. Naozaj sa vôbec nezdá, že sme kúsok od Blavy. Vidíme len more zelených vŕškov.

Kamzík

Od lanovky kráčame už len 5 minút a sme na Kamzíku. Tu sa situácia prudko mení. Davy ľudí, autá, preplnené parkoviská. Des. Na lavičkách pijeme čaj, chrúmeme keksy. Kocháme sa výhľadom dolu lyžiarskou lúkou. Pripravujeme sa na dobytie ďalšej méty – televíznej veže.


Konečná zastávka
Zväčšiť obrázok


Konečná zastávka
Zväčšiť obrázok


Pegmatit s veľkými lupeňmi muskovitu - priaamo v meste
Zväčšiť obrázok


Pegmatit s veľkými lupeňmi muskovitu - priamo v meste
Zväčšiť obrázok


Pegmatit s veľkými lupeňmi muskovitu - priamo v meste
Zväčšiť obrázok


Červený most - krásna technická pamiatka. Viadukt na hlavnej železničnej trati
Zväčšiť obrázok


Riečka Vydrica
Zväčšiť obrázok


Riečka Vydrica - raj detí
Zväčšiť obrázok


Partizánska lúka
Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť    4. časť    5. časť    6. časť    7. časť