Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Latiborská hoľa - jar 2018 (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
25.7.2019

Sneh sa už vytráca z horských polôh, to je náš čas. Sadáme do auta a vyrážame otestovať nízkotatranskú Latiborskú hoľu. Cestujeme cez Liptovskú Lúžnu do sedla Prievalec. Odtiaľ po traktorovej ceste strmo stúpame rúbaniskami. Kalamita v roku 2014 dala smrekovým porastom nad Lúžnou obrovskú ranu. Ale našťastie, hora sa začína aj vďaka rýchlemu zalesňovaniu spamätávať. Rúbaniská sú už na pohľad živšie a zelenšie ako pred pár rokmi.

Nad rúbaniskami sa rozprestiera relatívne nepoškodené pásmo horskej smrečiny, ktorá prechádza do kosodreviny. Krátkym traverzom vychádzame na hrebeň.

Je jarné, nádherné počasie, slnko, letiace oblaky. Na hrebeni sa striedajú plochy čerstvej novej zelene a stará žlto šedivá tráva. Latiborka je na dohľad. Fučí ostrý vietor, nahadzujeme vetrovky.

Výhľad je fantastický na všetky strany. V náporoch vetra stúpame západným svahom kolmo hore na Latiborku. Zbierame si ako povinnú záťaž zopár pegmatitov s peknou lupenitou sľudou.

Na vrchole stretávame skupinku turistov. Schovávame sa v kosodrevine a dávame si prestávku. Kocháme sa výhľadmi na Ďurkovú, Skalku a Chabenec. Stráne Latiborskej hole pokrýva kvitnúce čučoriedie a brusničie, z ktorého vyrastajú nádherné modré trsy soldaneliek.

Nechceme premrznúť, takže sa po chvíli dvíhame a začíname zostup. Serpentínovite schádzame na plošinku s krásnym dvojitým hrebeňom. Odtiaľ cez kosodrevinu na rúbaniská, kde ešte chvíľu hľadáme tunajšie hematity.

Schádzame k autu na Prievalec, lúčime sa s Nízkymi Tatrymi a cestujeme domov. Výlet trval približne štyri hodiny.

Fotogaléria...


Pohľad k Prašivej

1. časť    2. časť    3. časť