Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Bešeňovské travertíny 2019 (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
18.11.2020

Travertíny pri Bešeňovej máme z domu takpovediac za rohom, od Ružomberka je táto prírodná zaujímavosť vzdialená 13 km. V jedno daždivé víkendové jarné ráno balím do ruksaka prázdne fľaše, nasadáme s dcérkou do auta a ideme.

Cesta

Z Ružomberka sa vezieme popod vrch Mních, z jednej strany strmý svah, z druhej železnica a rieka Váh. Vľavo sa mihne Jánošíkova päsť a prichádzame do Liskovej.

Za Liskovou po pár kilometroch zákrut prejdeme do Liptovskej Teplej s krásnym kostolom. Teplá plynule prejde do Bešeňovej. V tejto dedine odbočujeme pri hoteli doľava. Prejdeme nadjazd ponad železničnú trať a sme na mieste.

Travertíny

Bešeňovské travertíny tvoria rozľahlé terasy, nad cestou aj pod ňou. Nechávame auto pri krajnici a zostupujeme k dolnej terase. Vedú sem od cesty chodníky, trochu strmé, aj blatisté. Dávame si pozor. Po chvíľke stojíme na travertínovej terase.

Travertín v Bešeňovej je živý, stále sa tvorí z prameňa. Ten síce nie je nijako veľmi silný, ale dostatočný na to, aby sa tu dala čerpať minerálna voda. Miesto je našťastie čisté, nevidno odpadky. Počasie je škaredé, začína pršať. Dcérka vyťahuje dáždnik, ja moknem pri naberaní medokýša do fliaš. Keď sú naplnené, odkladám batoh s nimi bokom a ideme sa poprechádzať.

Bešeňovský travertín má krásnu medovožltú, miestami až oranžovú farbu od zlúčenín železa. Železité usadeniny, úplne čerstvé vidíme aj pri prameni. Aj kamenný žľab je červený. Usadzovanie sa bude diať aj vo fľašiach, po pár dňoch budú mať vnútorné steny oranžový povlak.

Travertínové kopy sú z väčšej časti zarastené trávou a krovím, čo je škoda, pretože sú oveľa rozľahlejšie ako sa zdá na prvý pohľad. Najvýraznejší útvar travertínov nad cestou sa nazýva Kaplnka. K nej teraz nejdeme, boli by sme celí mokrí. Ale je pekne viditeľná aj z diaľky.

V minulosti sa bešeňovský travertín ťažil, dá sa využiť v kamenárstve. Vďaka svojmu krásnemu sfarbeniu bol obľúbený ako obkladový kameň. Je o niečo mäkší ako spišský biely travertín.

Výhľady

Chodíme ešte chvíľu po okolí, tešíme sa z toho, že dážď prestáva. Oblaky rednú a máme aspoň obmedzené výhľady. Na východe vidíme hrádzu Liptovskej Mary, vrch Úložisko, a Havránok (keltský skanzen). Pod traťou Bešeňová s veľkým kúpaliskom. V diaľke sa nezreteľne črtajú Nízke Tatry. Na západe Veľká Fatra a Ružomberok so svojimi komínmi.

Beriem na plece batoh s minerálkou a šmykľavým chodníčkom kráčame k autu. Znovu začína fŕkať, takže sa rýchlo schovávame a môžeme spokojne cestovať domov.

GPS: https://mapy.hiking.sk/?x=19.43602&y=49.10386&ref=permalink


Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť