Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Májové ráno na Malinom brde po daždi (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
24.5.2024

V piatok 17. mája sa Liptovom prehnal studený front, zanechal za sebou príjemné ochladenie a nádherný čistý vzduch. To ma samozrejme inšpiruje – hneď na sobotu ráno chystám výpravu na Malinô brdo.

Ráno je skutočne chladné, teplota vonku o pol siedmej je okolo 4 stupne. Najprv stúpam na Kalváriu, strmý úsek prekonávam s niekoľkými prestávkami. Našťastie stupák je krátky a za 15 minút som v Kalvárskom sedle.

Tu si dávam krátku fotosession. Ďalej pokračujem stúpaním lesom na Orlovskú lúku, odtiaľ najprv rovinkou, potom ďalším stúpaním na Vlkolínske lúky. V lese je tiež chladno a vlhko. Na lúkach sa rozhodujem, čo ďalej. Tu už svieti ranné slnko, je veľmi intenzívne. Hneď je tu teplo ako v lete.

Rozhodujem sa pre výstup hore na Malinô, teda k chate Dária a Májekovej chate. Prudko hore kopcom ledva fučím, stojím každú chvíľu, skladám všetko oblečenie až na tepláky a tričko. Úplné leto.

Fotografujem nádherné ranné scény. Stromy s kvapkami rosy, krásne pohľady na Sidorovo a Salatín. Skaliská Haliny a hotel Malina sa lesknú od vody. Prichádzam hore. Dúfam, že chatka bude otvorená, ale zatiaľ nič. Obsluha tu bude asi až neskôr. Je len okolo ôsmej - niet sa čo diviť.

Prezliekam sa, teším sa z ticha a prekrásnych výhľadov na všetky strany. Pomaly schádzam k Vlkolínskm lúkam, stále fotím. Pod lúkami začína tieň – ako by ma ponorili do studenej vody. Obliekam na seba mikinu a takto zaodetý kráčam dolu k Ružomberku. Stretávam prvých cyklistov a bežcov, aj niekoľko áut už smeruje hore.

Pri príchode na Kalváriu už cítiť vyslovene horúčavu, no a dole v meste, tam sú trópy. Ochladenie dlho nevydržalo. Teším sa z krásneho ranného výletu. Dúfam, že si ho budem môcť skoro zopakovať.

GPS: https://www.openstreetmap.org/?mlat=49.05335&mlon=19.26355#map=17/49.05335/19.26355

1. časť    2. časť