Minerály a horniny Slovenska      :: prepni na celú stránku

Zbieranie minerálov

Gejdák – Krkavá skala – Vlkolínske lúky – Vlkolínec (1. časť)
zdroj: Rastislav Sabucha
pridané:
12.5.2018

Koniec februára v okolí Ružomberka. Zima až tak praští. Naša nedeľná vychádzka preto vedie čo najviac po južných, slnečných stráňach. Z Ružomberka prichádzame autom na lúku pri farme Gejdák. Tu zastavujeme, parkujeme a ďalej ideme peši. Teplota vonku je mínus 9 stupňov.

Prechádzame najprv rovinou k chatovej osade pri Jánovej dolinke. Tu začína stúpanie na Krkavú skalu. Cesta po ktorej kráčame spája Vlkolínec s Ružomberkom. Ideme zatiaľ celkom sami, nikde ani človiečika. Cesta sa nádherne kľukatí popod les. So stúpajúcou výškou sa otvára čoraz krajší výhľad.

Výstup pod odbočku na chodník po Krkavou skalou nám trvá približne trištvrte hodiny. Pod skalou na konci stúpania stojí prekrásna biela kaplnka. Za ňou sa z cesty odpája turistický chodník na Vlkolínske lúky. Miesto je veľmi fotogenické, takže robíme zastávku. Za nami sa rozprestiera krásna panoráma Ružomberka a Choča. Smerom na východ Liptov a blízky hrebeň Ostrého a Brankova.

Od Vlkolínca prichádzajú prví ľudia, takže už nie sme celkom sami. Zospodu si obzeráme Krkavú skalu. Tento krásny prírodný výtvor predstavuje veľké skalisko ktoré sa „oddelilo“ od masívu Sidorova. Vznikla pod vplyvom eróznej činnosti. Je vytvorená z vápenca a dolomitu. Tešíme sa, že pôjdeme priamo popri ňom.

Končíme krátku prestávku a teraz hor sa ďalej – popod Krkavú skalu na Vlkolínske lúky.


Krkavá skala vykúka spoza kopy konárov
Zväčšiť obrázok


Lomy na dolomit pred Ružomberkom. Ružomberská časť Liptovskej kotliny. Vľavo závod Mondi SCP
Zväčšiť obrázok


Spolupútnička
Zväčšiť obrázok

1. časť    2. časť    3. časť    4. časť    5. časť    6. časť    7. časť    8. časť    9. časť